Ο γιος μου είναι γενναίος. Σήμερα έκανε ντουζ. Ένα κανονικό ντουζ. Έβρεξε και το κεφάλι του. Με το νερό να βγαίνει από την μπαταρία του ντουζ. Ζεστό νερό, όχι κρύο. Ένα πλήρες, παραδοσιακό ντουζ κάτω από το νερό, για σώμα και κεφάλι. Είναι 8 ετών. Φανταστείτε να είστε στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Οι καταρράκτες σας κουφαίνουν καθώς τους πλησιάζετε, για αυτό και κλείνετε τα αυτιά σας. Η πίεση, όπως και στο αεροπλάνο, σας κάνει να νιώθετε τα τύμπανα των αυτιών σας έτοιμα να εκραγούν. Το νερό πέφτει επάνω σας τόσο γρήγορα και ορμητικά που το νιώθετε σαν καρφίτσες στο δέρμα σας. Η αδρεναλίνη σας αυξάνεται.
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022
Οι 10 καλύτερες παγκόσμιες καινοτομίες στην εκπαίδευση
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.»
Αδαμάντιος Κοραής
“Knowledge isn’t free. You have to pay attention” (Η γνώση δεν είναι δωρεάν. Πρέπει να «πληρώσεις» με την προσοχή σου)
Richard Feynman
Η εκπαίδευση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μετουσιώνεται και εξελίσσεται. Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και η επιστήμη, όσο διαμορφώνονται και μεταπλάθονται οι ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες κάθε εποχής, τόσο αυξάνουν και αλλάζουν και οι απαιτήσεις στην εκπαίδευση, καθιστώντας την, ως σύνολο, μια ανοιχτή πρόκληση για την κοινωνία.
Προβολή: Μπορώ κι Εγώ (ertflix)
Σειρά ντοκιμαντέρ για παιδιά που αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή του τμήματος EBU KIDS της ΕΒU και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα κάθε φορά.Το φετινό κοινό θέμα των χωρών που συμμετέχουν έχει τίτλο «Μπορώ κι εγώ»- «Ι can do it» και αφορά σε παιδιά που ηλικίας 8 έως 12 ετών, που την περίοδο της κινηματογράφησης έχουν βάλει κάποιο στόχο στη ζωή τους και προσπαθούν να τον εκπληρώσουν.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σειρά «Μπορώ κι εγώ» στο ertflix
Ψυχική υγεία: Γιατί η κώφωση συνδέεται με ζητήματα ψυχικής υγείας;
Τα τελευταία χρόνια, η ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικής υγείας και η υποστήριξη που παρέχεται σε όσους έχουν ανάγκη έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης της έρευνας και των ατόμων που υποφέρουν μιλώντας ανοιχτά. Το 2014 , το Mental Health and Wellbeing England διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν 1 στους 4 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, με ανησυχίες για πράγματα όπως τα χρήματα, την απασχόληση και την υγεία να δυσκολεύουν τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν.
Άγρια η νεανική παραβατικότητα
Πλατεία Ηρώων, Ανω Λιόσια. Ομάδα 10-15 νεαρών επιτίθεται σε δύο ανηλίκους 14 και 16 ετών, χτυπώντας τους με γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι και το σώμα. Η Αστυνομία προχωρεί στη σύλληψη ενός 15χρονου, που κατηγορήθηκε για απλή σωματική βλάβη κατά συναυτουργία.
Παγκόσμιοι πρωταθλητές δύο 13χρονοι Σερραίοι στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Ν. Κορέα
Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης βράβευσε τους παγκόσμιους πρωταθλητές του τμήματος Αθλητικής Ρομποτικής του «Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός», Απόλλωνα Τσελέπη και Δήμητρα Μυλλή, οι οποίοι κατέκτησαν την πρώτη θέση καινοτομίας και δεξιοτήτων στο ομαδικό νέων στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής IRO 2021 στη Νότια Κορέα.
Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Δήμου Αμοργού η παραολυμπιονίκης κολύμβησης
Σε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Δήμου Αμοργού ανακηρύχτηκε, από το Δημοτικό Συμβούλιο, η παραολυμπιονίκης κολύμβησης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.
Η ίδια είναι λογοθεραπεύτρια, αλλά η μεγάλη της αγάπη παραμένει η κολύμβηση όπου έχει κερδίσει διακρίθηκε πολλές φορές, εκπροσωπώντας την ελληνική αποστολή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ενώ είναι και κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ.
Διαγωνισμός ονοματοδοσίας εξωπλανητών από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU)
H Διεθνής Αστρονομική Ένωση (The International Astronomical Union) μέσω του διαγωνισμού NameExoWorlds 2022 καλεί στην ονοματοδοσία 20 εξωπλανητών - πλανητών που ανήκουν σε άλλα ηλιακά συστήματα - που ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα και που πρόκειται να παρατηρηθούν από το James Webb Space Telescope (JWST). Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός προς όλους - αστροφυσικούς και μη. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό καλούνται να δημιουργήσουν ομάδες που να απαρτίζονται από μέλη όπως εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, ερασιτέχνες αστρονόμοι κ.α.
ΑΠΘ: Δοκίμιο φοιτήτριας απέσπασε διάκριση σε διαγωνισμό
Διάκριση για το δοκίμιο «Μάσκες και χειροτεχνίες από γυαλί: Από την Αρχαία Ελλάδα έως σήμερα (Masks and glass art crafts: From Ancient Greece to the present day)», απέσπασε η φοιτήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Χριστίνα Μητσιά, στον διαγωνισμό, με τίτλο «1600th anniversary of Venice- Essay contest».
Αναπνευστικοί αδενοϊοί, RSV, γρίπη και κορονοϊός στέλνουν τα παιδιά στα νοσοκομεία
Μεγάλος αριθμός παιδιών συρρέει καθημερινά στα επείγοντα λόγω του μείγματος της εποχικής γρίπης, που άρχισε φέτος πολύ νωρίτερα, και του RSV, του αναπνευστικού ιού που χτυπά κυρίως μικρά παιδιά και βρέφη. Υψηλός πυρετός και βήχας είναι τα κύρια συμπτώματα, τα οποία επέστρεψαν καθώς τα παιδιά έβγαλαν τις μάσκες. Την ίδια ώρα “σαρώνει” η γρίπη Α.
Δωρεάν δράσεις για 400 μαθητές από όλη την Ελλάδα- Συνεργασία ΝΟΗΣΙΣ και ΑΠΘ
Το ΝΟΗΣΙΣ και το Α.Π.Θ., όπου εδρεύει το Ελληνικό Γραφείο ESERO με υπεύθυνους τους Αντώνιο Μουρατίδη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Νικόλαο Λαμπρινό, Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, προσφέρουν μέχρι το τέλος του 2022 σε 400 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης όλης της χώρας, 2 δωρεάν θεάματα στο Πλανητάριο, ενώ μετά τις προβολές οι μαθητές ενημερώνονται για τον ρόλο και τις δραστηριότητες του ESERO από εκπρόσωπο του γραφείου. Προτεραιότητα δίνεται σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της Χώρας.
ΗΠΑ: Σπάνια πάθηση σκότωσε δύο κορίτσια – Η αδελφή τους θεραπεύτηκε πριν καν γεννηθεί
Μια πρωτοποριακή ιατρική επέμβαση έγινε στις ΗΠΑ. Γιατροί κατάφεραν να θεραπεύσουν ένα έμβρυο από μια σπάνια και θανατηφόρα ασθένεια, η οποία είχε σκοτώσει δύο από τα αδέλφια του, εκχύοντας ένα ένζυμο στην κυοφορούσα μητέρα.
Συγκεκριμένα, το βρέφος που γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στον κόσμο της θεραπείας της νόσου Pompe, μιας σπάνιας αλλά και συχνά θανατηφόρας ασθένειας που θέτει εκτός λειτουργίας την καρδιά και τους σκελετικούς μύες.
Παγκόσμιο Κύπελλο Μπότσια Μπαχρέιν 2022: «Ασημένια» η Μέτζου
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που διεξάγεται στο Μπαχρέιν η Χρυσή Μόρφη Μέτζου, στην κατηγορία BC4 γυναικών.
Η Άννα Ντέντα, με ramp operator τη Χριστίνα Ντέντα, πήρε την 4η θέση στα ατομικά, στην BC3 γυναικών.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)