Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μουσουλμάνοι στον κόσμο των Κωφών


Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ Muslims in a Deaf World που δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας σειράς ταινιών μικρού μήκους. Οι ταινίες αυτές, φτιαγμένες από νέους Μουσουλμάνους, αποσκοπούν στην προαγωγή της αλληλοκατανόησης και ανοχής.

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή έγινε με τη βοήθεια του MediaBox, ενός ιδρύματος που προσφέρει σε νέους 13-19 ετών που κατοικούν στην Αγγλία, χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός πολυμεσικού εγχειρήματος.

Βρήκαν το γονίδιο του ρατσισμού


Τα παιδιά που φέρουν σύνδρομο Williams, μια σπάνια γενετική νόσο που προσβάλει σημείο του εγκεφάλου, δεν αναπτύσσουν ασυνείδητες ρατσιστικές προκαταλήψεις που απαντώνται σχεδόν στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κλειστό το ειδικό σχολείο της Φιλοθέης

Σας παραθέτουμε το κείμενο του κυρίου Νικόλα Ρουσόπουλου σχετικά με το Δημόσιο Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Φιλοθέης, όπως αναρτήθηκε στο ιστολόγιο Ακίδα:

Άνοιξαν τα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, όχι όμως για όλα τα παιδιά. Το Δημόσιο Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Φιλοθέης παραμένει κλειστό! Κι αυτό γιατί αποφασίστηκε να μετακομίσει, μεσούσης της σχολικής χρονιάς (είναι νόμιμο αυτό; το έχετε ξανακούσει;), σε άλλο κτίριο στην Πεύκη.

Παιδική εκδήλωση

Πανέξυπνοι ντετέκτιβ, πραγματικοί γάτοι. Πραγματικοί γάτοι σε ρόλο ντετέκτιβ. Ένα ιερό κειμήλιο -ένας αιγυπτιακός πάπυρος- που έχει χαθεί. Μία κλοπή που πρέπει να διαλευκανθεί. 
Ένα μεγάλο μυστήριο απʼ τα πολύ πολύ παλιά χρόνια  που πρέπει να λυθεί. Ένας μορφωμένος γάτος -ο Ευγένιος- με άπειρα χαρίσματα. Κι ένας ακόμα γάτος –ο αδερφός του ο Μήτσουλας- με κακές παρέες και άσχημες συνήθειες. Ο Ευγένιος καλείται να δώσει τη λύση. 
Ελάτε να τον βοηθήσετε νʼ ανακαλύψει τα ίχνη του πάπυρου και να τον πάρει πίσω. 
Η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη σας περιμένει το Σάββατο, 17 Απριλίου 2010, στις 12 το μεσημέρι,  στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Σταυρούπολη: "Εβδομάδα Υγείας 2010"


Το Σάββατο 17 Απριλίου ανοίγει η αυλαία της «Εβδομάδας Υγείας 2010» στη Σταυρούπολη. Οι φετινές εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 22 Απριλίου είναι αφιερωμένες στην πρόληψη.

Οι μαθητές να περάσουν μπροστά!

Στο γκρίζο αυτό τοπίο ο μαθητής δεν είναι πουθενά. Περίπου του κάνουν χάρη που ασχολούνται μαζί του- όσο ασχολούνται. 
Άρθρο της κας Ψυχάρη στο ρόλο που έχει (ή δεν έχει) ο μαθητής/ η μαθήτρια στο εκπαιδευτικό σύστημα.


Tactile Minds

Πορνογραφικά περιοδικά υπάρχουν πολλά, για τυφλούς όμως ένα. Ονομάζεται Tactile Minds («ψηλαφητά μυαλά» σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση) και μόλις προσγειώθηκε στο εμπόριο με την αποστολή να προσφέρει «απτές απολαύσεις» σε άτομα με προβλήματα όρασης. 

Πελίτι σημαίνει βελανιδιά (στα ποντιακά)

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η 10η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου (Δράμα). Το Πελίτι οργάνωσε τη γιορτή αυτή για πρώτη φορά το 1999 και φέτος  η γιορτή διοργανώθηκε σε ιδιόκτητη έκταση και υποδέχτηκε  ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκότωσε τον πατέρα του γιατί του πήρε το βίντεοπαιχνίδι

Διαβάζοντας τέτοιες ειδήσεις, εύλογα είναι κανείς επιφυλακτικός στη χρησιμότητα των βιντεοπαιχνιδιών:
"Ενας 14χρονος έφηβος σκότωσε τον πατέρα του με διαδοχικά κτυπήματα με τσεκούρι στο πρόσωπο και στο κρανίο του, όταν το θύμα τού αποστέρησε την κονσόλα του βίντεοπαιχνιδιού του.

Ημερίδα: Ο Μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες, μπροστά στις εξετάσεις

O Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία & ΜΑθησιακά Προβλήματα Θεσσαλονίκης- Βορείου Ελλάδας διοργανώνει ημερίδα για έφηβους, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικούς με θέμα:

Ο μαθητής με ΜΔ μπροστά στις εξετάσεις
Νομοθετικό πλαίσιο εξετάσεων
Διαχείριση προβλημάτων από τον μαθητή 
(διαχείριση χρόνου, άγχους, στρατηγικές ανάκλησης κ.ά)

Παρουσίαση βιβλίου στον ΙΑΝΟ


Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 (ώρα 20.00), βιβλιοπωλείο Ιανός (Πλατεία Αριστοτέλους) θα παρουσιαστεί το  βιβλίο - μυθιστόρημα του κ. Χαλιακόπουλου Γρηγόρη, με τίτλο «Αγαπώ την δυσλεξία σου» (εκδόσεις ΑΙΓΕΑΣ).  

Θα μιλήσουν οι Γεωργία Μπάρου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων δυσλεξίας, Γεώργιος Τεμεκενίδης, Φιλόλογος-ιστορικός, Κατερίνα Αθανασίου, δημοσιογράφος-κριτικός λογοτεχνίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κώστας Δ. Μπλιάτκας, δημοσιογράφος-συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα θα διαβαστούν από τον ηθοποιό Θεόφιλο Γουλτίδη. 

«Αγαπώ την δυσλεξία σου» 
Τι συνδέει άραγε τον Έρωτα, την Ιστορία και τη Δυσλεξία; Ο συγγραφέας εικονογραφεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα του νου και της καρδιάς. Το βιβλίο μέσα σε ένα μήνα βρίσκεται στην 3η έκδοση και λόγω της θεματολογίας του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των κλασικών αναγνωστών αλλά και όσων ενδιαφέρονται για το επίκαιρο ζήτημα της δυσλεξίας στα σχολεία.


Τμήματα εκμάθησης γραφής Braille στα Τρίκαλα..

Η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Τρικάλων χορήγησε κονδύλια για την προμήθεια πέντε ειδικών μηχανών γραφής Braille, δίνοντας την ευκαιρία στο νομαρχιακό σωματείο ΑμεΑ Τρικάλων να προχωρήσει στη λειτουργία τμημάτων για την εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Δυτικής Θεσσαλίας).
Στο πρόγραμμα εκτός από τους πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και άτομα του γενικού πληθυσμού.
Σημειώνεται πως η ανάγνωση της γραφής Braille εξαρτάται τόσο από την αφή, όσο και από την κίνηση των ακροδακτύλων. Η πρόσληψη των πληροφοριών γίνεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των ανιχνευτικών δακτυλικών κινήσεων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ο εντοπισμός των σειρών του κειμένου και τελικά ο χωρικός προσανατολισμός του αναγνώστη.

Πηγή: Καλά Νέα

Παραμυθάς: "Τα παιδιά είναι εξόριστα από τη μικρή οθόνη"


Διαβάστε τις δηλώσεις στην εφημερίδα Το Βήμα του γνωστού- σε όλους εμάς τους "εκεί γύρω στα τριάντα" - Παραμυθά, με αφορμή την παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων του. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε  την ιστοσελίδα του Παραμυθά, να διαβάσετε "ιστορίες και άλλα...", αλλά και να απολαύσετε "παραμύθια με ήχο". Οι νεότεροι μπορείτε να πάρετε μια γεύση της αγαπημένης σειράς εδω

Δήμος Συκεών: Bazaar μεταχειρισμένων


Δωρεάν bazaar μεταχειρισμένων διοργανώνει η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Συκεών, με τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ και της ομάδας εθελοντών Θεμέλιο. 

Πολυπολιτισμική χορωδία, χέρι βοήθειας για παιδιά


Διαβάστε το ομότιτλο άρθρο της Καθημερινής  για τη νέα χορωδία της ΟΥ-ΤΟΠΙΑΣ Να σας  θυμήσουμε την επιτυχία που είχε αντίστοιχη πρωτοβουλία στη Βενεζουέλα.

"Μια πολύχρωμη και πολυπολιτισμική χορωδία γεννιέται τις μέρες αυτές στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία ανήκει στη ΜΚΟ Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - «Πλειάδες».

Γονίδιο «ένοχο» για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενα γονίδιο το οποίο «κρύβεται» πίσω από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την πιο συχνή αιτία τύφλωσης ηλικιωμένων ατόμων στον δυτικό κόσμο, ανακάλυψαν ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Οι επιστήμονες μελέτησαν περί τους 1.000 ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας και εντόπισαν σημαντική σύνδεση μεταξύ μιας μεταλλαγμένης μορφής του γονιδίου LΙΡC και της πάθησης. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας προχωρούν την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, οι εκπαιδευτικοί, όπως αποφάσισε το δ.σ. της ΟΛΜΕ.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, αλλά "και στη συνολική επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί από την πολιτική που ασκείται και το πρόγραμμα σταθερότητας με τις περικοπές δαπανών, μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων".

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Καταργείται η βάση του 10

Τέσσερα χρόνια μετά τη θέσπιση του βαθμολογικού περιορισμού για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποφασίστηκε χωρίς να έχει αλλάξει προηγουμένως η διαδικασία των εξετάσεων και άφησε εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ περισσότερους από 60.000 νέους και οδήγησε σε μαρασμό δεκάδες τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, η πολυσυζητημένη βάση του δέκα καταργείται. 
Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή θα ωφελήσει περίπου 15.000 υποψηφίους που θα μπορέσουν να εισαχθούν εφέτος κυρίως σε περιφερειακά ΤΕΙ, αντί να απευθυνθούν σε κολέγια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και στο εξωτερικό.

Ελλειψη υγιεινής στα σχολεία του αναπτυσσόμενου κόσμου


Σε 60 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πάνω από τα μισά από τα πρωτοβάθμια σχολεία δεν διαθέτουν επαρκή παροχή νερού ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF και συνεργατών της που δόθηκε στη δημοσιότητα τις αρχές της εβδομάδας με την ευκαιρία της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανάπτυξης στο Ντουμπάι.

Ηλεκτρονική πύλη ελληνικών για 16 πανεπιστήμια της Ρωσίας και παρευξείνιων χωρών δημιουργεί το ΑΠΘ

Ένα νέο εργαλείο για την ανάπτυξη και στήριξη της ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια της Ρωσίας και των παρευξείνιων χωρών ετοιμάζει ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
Πρόκειται για τον ηλεκτρονικό «Ιάσωνα» (Jason electronicus), μία νέα λειτουργία που εντάσσεται στις δράσεις του γνωστού προγράμματος «Ιάσων», που ανέπτυξε το ΑΠΘ από το 1992, και προβλέπει τη συνεργασία με 16 πανεπιστήμια της Ρωσίας και των παρευξείνιων χωρών, τα οποία διαθέτουν τμήμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.