Τρίτη 12 Απριλίου 2022

10 θετικά χαρακτηριστικά που έχουν τα άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού.

Όταν διαβάζετε ή ψάχνετε στο διαδίκτυο για τον Αυτισμό, αυτό που θα παρατηρήσετε αρχικά είναι ότι όλες σχεδόν οι πληροφορίες έχουν αρνητικό περιεχόμενο. Λέξεις όπως «μη ευέλικτοι», «ελλείψεις», «δυσκολίες στο», «καθυστέρηση στο» βρίσκονται συνήθως δίπλα στη λέξη του Αυτισμού. Δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι βλέπουν τον Αυτισμό μόνο με αρνητισμό όταν τέτοιου είδους πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να παρουσιάσουν τα άτομα στο Φάσμα. Και δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμα τους μύθους που συνοδεύουν τόσα χρόνια τον Αυτισμό.

Χαρτογράφηση αναγκών σχολείων Ειδικής Αγωγής και των Τμημάτων Ένταξης αναφορικά με το εποπτικό τους υλικό

Το υπουργείο Παιδείας , με εγκύκλιο που εξέδωσε, καλεί τις Σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης καθώς και τα σχολεία που διαθέτουν Τμήμα Ένταξης σε λειτουργία, με ευθύνη του Διευθυντή , να συμπληρώσουν στο πληροφοριακό σύστημα Myschool το σχετικό ερωτηματολόγιο που αφορά στην καταγραφή του υπάρχοντος ψηφιακού εξοπλισμού, καθώς και των αναγκών τους σε ψηφιακό υλικό.

Μαθητές διδάσκονται ιστορία και γίνονται πρωταγωνιστές της

Στη Ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, στις αρχές του 21ου αιώνα, μονομάχοι με άσπρες στολές και καφέ μανδύα υψώνουν τα ξίφη τους, λεγεωνάριοι με κόκκινους χιτώνες, σανδάλια και περικεφαλαίες ακολουθούν τον αρχηγό τους, ενώ στους πάγκους της εμπορικής στοάς κυκλοφορούν -μεταξύ άλλων- βουλευτές, πρυτάνεις, μέλη αριστοκρατικών οικογενειών και ιερείς, που αγοράζουν με αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα, αγγεία, υφάσματα, καρύδια, αμύγδαλα, σιτάρι, αιθέρια έλαια και ό,τι άλλο διαθέτουν οι έμποροι προς πώληση.

Εκδήλωση βράβευσης νικητών 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 η βράβευση των νικητών του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» που υλοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η σταδιακή εξοικείωση της μαθητικής κοινότητας με τις έννοιες της δημόσια ηθικής, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας.

Προκήρυξη Εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Α’ εξεταστικής περιόδου 2022

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι από την Τρίτη 12-4-2022 και διαρκεί έως και τη M.Τρίτη 19-4-2022 και ώρα 23.59 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων για τις Εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Α’ εξεταστικής περιόδου 2022.

Οι Εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 για την πιστοποίηση της γνώσης των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής ως εξής:

The Simpsons: Για πρώτη φορά κωφός χαρακτήρας και νοηματική γλώσσα στη σειρά

Για πρώτη φορά στους «Simpsons» εμφανίζεται ένας κωφός χαρακτήρας και γίνεται χρήση της νοηματικής γλώσσας, στα 33 χρόνια ιστορίας της σειράς.

«Είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις μια “πρωτιά” έπειτα από 722 επεισόδια. Αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος για το συγκεκριμένο», τόνισε ο παραγωγός της θρυλικής σειράς, Αλ Τζιν.

Με τίτλο «The Sound of Bleeding Gums» το επεισόδιο επικεντρώνεται στην Lisa Simpson η οποία ανακαλύπτει ότι ο αγαπημένος της μουσικός, ο σαξοφωνίστας Bleeding Gums Murphy έχει έναν γιο που είναι κωφός και χρειάζεται κοχλιακό εμφύτευμα, τον Monk Murphy.

Σχολεία: Περιζήτητα τα γερμανικά

Τα γερμανικά προσπέρασαν τα γαλλικά στη δημόσια εκπαίδευση. Πίσω από την άτυπη «μονομαχία» των δύο δημοφιλών γλωσσών αναδεικνύονται οι στρεβλώσεις της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει εκπαιδευτικός για την ξένη γλώσσα που έχουν επιλέξει οι μαθητές.

Ειδικότερα, οι μαθητές στο μάθημα της δεύτερης ξένης γλώσσας έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε γερμανικά και γαλλικά. Αρχικά τα γαλλικά μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των παιδιών και λόγω των σχέσεών μας με τη Γαλλία, αλλά και επειδή είχαν εισαχθεί νωρίτερα στην ελληνική εκπαίδευση σε σχέση με τα γερμανικά. Το 1992 η γερμανική γλώσσα εισήχθη στα δημόσια σχολεία και αποτέλεσε το μάθημα της 2ης ξένης γλώσσας, το οποίο οι μαθητές επέλεγαν αρχικά σε μικρό ποσοστό.

Υπ. Παιδείας: Αυξημένο ενδιαφέρον για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτισης

Το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει πως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ).

Αυτό αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, από το μεγάλο αριθμό των εγγραφών στην ΕΕΚ, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στις νέες δομές που προστέθηκαν την τελευταία χρονιά και στο διπλό μηχανογραφικό, αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Η Αγωγή Υγείας στα σχολεία αποτελεί ασπίδα για την Υγεία των Παιδιών

Τους λόγους για τους οποίους η Αγωγή της Υγείας μπορεί, στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, να αλλάξει καθοριστικά τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων σε θέματα διατροφής, αυτοφροντίδας και αποφυγής εξαρτήσεων, καθώς και να οδηγήσει στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας, στη μείωση της κατάθλιψης και στη βελτίωση των επιδόσεων ανέλυσαν οι ειδικοί επιστήμονες, Γιάννης Τούντας και Ιωάννης Αντωνίου στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Αγωγή Υγείας στα σχολεία» που έγινε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου.

Ρωσία: Μαθητές «καρφώνουν» καθηγητές που είναι κατά του πολέμου

Όταν οι μαθητές της Ιρίνα Τζεν, στη δυτική Ρωσία, ρώτησαν γιατί δεν μπορούσαν να μετάσχουν σε αθλητική διοργάνωση, η 55χρονη εκπαιδευτικός ξέσπασε κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Όσο η Ρωσία δεν συμπεριφέρεται πολιτισμένα, αυτό θα συνεχιστεί για πάντα», είπε οργισμένη, προσθέτοντας ότι η ίδια ήταν υπέρ του αποκλεισμού από την αθλητική διοργάνωση. Η Ρωσία «ήθελε να φτάσει στο Κίεβο, να ανατρέψει τον Ζελένσκι και την κυβέρνηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη χώρα, υπάρχει εκεί μια κυρίαρχη κυβέρνηση», συνέχισε.

Κινητοποίηση δασκάλων και νηπιαγωγών τη Δευτέρα 18 Απριλίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) τη Δευτέρα, 18 Απριλίου, στις 11:00 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας με αίτημα «τη μείωση του χρόνου σε ένα, αντί δύο σχολικά έτη, όπως ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην οργανική θέση με παράλληλη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Πρόσκληση για θέσεις Μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

Με πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας κου Γιώργου Βούτσινου, καλούνται οι φορείς του δημόσιου τομέα να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας για το έτος 2022-2023, από 11/4/2022 έως 27/5/2022 στον ιστότοπο https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/ στηρίζοντας έμπρακτα τον θεσμό της Μαθητείας και επενδύοντας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων. 

Μεταθέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ σχολικού έτους 2021-2022

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται οι μεταθέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) σε περιοχές μετάθεσης, ΚΕΔΑΣΥ και ΣΔΕΥ των ΚΕΔΑΣΥ του σχολικού έτους 2021-2022.

Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού, Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών - Εφήβων, Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

«Οι τρεις Υπηρεσίες που παρουσιάσαμε σήμερα -το Μητρώο Εμβολιασμών, το Δελτίο Υγείας Μαθητή και το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας των Παιδιών- ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι κάνουμε πράξη τη μετάβαση από υπηρεσίες οι οποίες διευκολύνουν τον πολίτη ως προς τη σχέση του με το Δημόσιο, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, σε σημαντικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Και νομίζω ότι για όποιο γονιό έχει πάντα το μεγάλο άγχος "τι θα γίνει αν χάσει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού του", η απάντηση πια είναι ότι όλη αυτή η πληροφορία θα υπάρχει ψηφιακά. Και βέβαια, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανταπόκριση των γιατρών, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν όλη την πληροφορία μέσα στο σύστημα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και τον ψηφιακό προγραμματισμό του παιδικού εμβολιασμού.

Σχολικός εκφοβισμός: “Πίσω από κάθε παιδί, θύμα ή θύτη, ψάξτε τους γονείς” είπε ο Δ. Σούρας στον Πύργο

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) με βασικό ομιλητή τον καταξιωμένο ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα, που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου και το τμήμα Παιδείας σε συνεργασία με τον σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών Πύργου και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων.

Οικονόμου - Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιλογή προσωπικού βοηθού

«Έχει ήδη εκδοθεί η πρόσκληση για τη δράση "Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ" και από 14 Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιλογή προσωπικού βοηθού», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Επιστολή Διαμαρτυρίας τελειόφοιτων Ειδικής Αγωγής: Ζητούν λύση για την κατάθεση πτυχίων στη νέα Προκήρυξη

Τελειόφοιτοι Ειδικής Αγωγής με επιστολή, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής υπογραφών, προς την Υπουργό ΠΑΙΘ, ζητούν η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην επικείμενη Προκήρυξη Ειδικής Αγωγής του ΑΣΕΠ να δρομολογηθεί προς το τέλος του Ιουνίου, ώστε να προλάβουν όλοι να καταθέσουν τα πτυχία τους. 

Διεξαγωγή ημερίδας για τη Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών ΑμεΑ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου, η Ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά και το ΝΠΔΔ του, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με θέμα “Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση παιδιών ΑμεΑ – Αποδοχή της Διαφορετικότητας στην Οικογένεια και το Σχολείο”,στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά.