Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ευχάριστοι τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (προεφηβεία – εφηβεία) να αναπτύξουν/ βελτιώσουν την αδρή και τη λεπτή κινητικότητά τους.


Μολονότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιδέες και δραστηριότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αδρής και λεπτής κινητικότητας σε παιδιά μικρής ηλικίας, δεν υπάρχουν αντίστοιχες προτάσεις για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες στο συγκεκριμένο τομέα. Παιδιά με δυσπραξία, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, μαθησιακές δυσκολίες, συχνά έχουν προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού και παρουσιάζουν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες για την ηλικία τους κινητικές δεξιότητες. 

Πώς να «κτίσουμε» ψυχική ανθεκτικότητα στα παιδιά και στους εφήβους

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα; Υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί και ταυτόχρονα να προστατευθεί ένας έφηβος; Γιατί παιδιά που προέρχονται από ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον πετυχαίνουν στη ζωή τους ενώ παιδιά που «τα έχουν όλα» δεν έχουν καλή πορεία; Γιατί οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά; Ο χαρακτήρας ή το περιβάλλον καθορίζουν την εξέλιξη ενός παιδιού;

“Για να μάθεις σε ένα παιδί τι θα πει συναίνεση πρέπει να την εξασκείς και εσύ καθημερινά στην επικοινωνία σας”: To Genderhood μιλά για την πιο πρόσφατη καμπάνια ευαισθητοποίησης σχετικά με την συναίνεση

Η συναίνεση έχει να κάνει τόσο με τον καθορισμό προσωπικών ορίων των άλλων, όσο και με την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης. Η εξήγηση της συναίνεσης σε μικρά παιδιά έχει, φαντάζομαι, σαν πυρήνα το σεξ και τα όρια, καθώς βοηθάει στην πρόληψη της σεξουαλικής επίθεσης και δίνει φωνή στα παιδιά, αλλά έχει να κάνει και με όρια που αφορούν το σώμα ή τη ζωή τους και δεν είναι μόνο σεξουαλικά. Είναι κάτι με το οποίο συμφωνείτε μέσα από την καμπάνια #me_enoxleis;

Σε δημόσια διαβούλευση η επικαιροποίηση της ορολογίας Βασικών Κωδίκων για τα άτομα με αναπηρία

Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο: «Επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν. 4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν. 4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία»

Παιδιά και οθόνες: Πώς θα αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις

Εάν έχετε μικρά παιδιά, πιθανότατα ανησυχείτε για τον χρόνο που περνούν μπροστά από μία οθόνη, είτε πρόκειται για τάμπλετ, κινητό, υπολογιστή ή τηλεόραση.

Θέλετε επίσης να ξέρετε πώς επηρεάζει αυτή η ενασχόληση την ανάπτυξη του παιδιού σας και τι μπορείτε να κάνετε για να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις.

Stephen King: Σύρτε τον κ@λο σας σε μία βιβλιοθήκη και ανακαλύψτε μόνοι σας τι δεν θέλουν να διαβάσετε

Δεν μασάει τα λόγια του ο συγγραφέας Stephen King, όταν η κουβέντα έρχεται στη λίστα με τα απαγορευμένα –για μαθητές- βιβλία και φροντίζει να απευθύνεται απευθείας στους ενδιαφερόμενους –μαθητές και σπουδαστές- για να περάσει το μήνυμά του. Όπως δήλωσε, μάλιστα, πρόσφατα θέλει οι ίδιοι οι μαθητές «να ανακαλύψουν τι δεν θέλουν κάποιοι να διαβάσουν».

Τα «τρανζίστορ» του μυαλού: Οι νευρώνες δεν είναι τα μόνα εγκεφαλικά κύτταρα που σκέφτονται

Όσοι αναρωτιούνται για τον βιολογικό μηχανισμό της ανθρώπινης σκέψης, πιθανότατα πιστεύουν πως η συνείδηση εδράζεται μόνο μέσα στο περίπλοκο δίκτυο νευρώνων στο κρανίο τους.

Και, ως ένα βαθμό, αυτό είναι αλήθεια: οι 86 δισεκατομμύρια νευρώνες, ηλεκτρικά αγώγιμα κύτταρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, διεκπεραιώνουν πολλές γνωστικές διεργασίες. Αλλά όχι όλες.

Μοναδικό πείραμα ημιαυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία της καλλιτεχνικής ομάδας «Εν Δυνάμει»

Βιβλίο: «Όλα όσα θα ήθελα να πω στο παιδί μου για το sex»

Πέντε γυναίκες, δυο ψυχολόγοι με εξειδίκευση και εμπειρία στα παιδιά και στους εφήβους, η μια πραγματογνώμονας του Πρωτοδικείου Αθηνών, μια ειδική παιδαγωγός, και δύο παιδοψυχίατροι, έγραψαν ένα σύγχρονο βιβλίο για το πώς θα μιλήσουμε στο παιδί μας για το sex.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Όλα όσα θα ήθελα να πω στο παιδί μου για το sex –Πώς απαντάμε σε δύσκολες ερωτήσεις –Πώς το προστατεύουμε από σεξουαλική κακοποίηση», εκδόσεις Αρμός.

«Καμπανάκι» UNICEF για την Ουκρανία: Ο πόλεμος έχει επηρεάσει την εκπαίδευση πάνω από 5 εκατομμυρίων παιδιών

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την εκπαίδευση πάνω από πέντε εκατομμυρίων παιδιών, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, η UNICEF.

Οι 11 μήνες συγκρούσεων επιδείνωσαν τα μεγάλα προβλήματα του τομέα εκπαίδευσης στην Ουκρανία που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊου, σύμφωνα με την UNICEF, και η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τα παιδιά στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο πόλεμος μαίνεται επί οκτώ χρόνια.

Καλαμαριά: Γονείς έβαλαν παπάκια στη «λίμνη» του 18ου δημοτικού σχολείου


Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται γονείς μαθητών δημοτικού που πηγαίνουν στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς.

Κάθε φορά που βρέχει η αυλή του σχολείου που φιλοξενεί συνολικά 262 μαθητές, μετατρέπεται σε απέραντη… λίμνη.