Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

3 πράγματα που πρέπει να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους για την τεχνητή νοημοσύνη

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που το ChatGPT μπήκε στην ζωή μας, τροφοδοτώντας μεγάλο ενθουσιασμό καθώς και ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνει για την εκπαίδευση.

Οι αλλαγές είναι διαρκείς. Στα μέσα του 2023, το MyAI ενσωματώθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Snapchat. Αυτό είναι ένα chatbot που υποστηρίζεται από το ChatGPT, το οποίο ενθαρρύνει τους εφήβους να ρωτούν οτιδήποτε - από προτάσεις δώρων για φίλους έως ερωτήσεις σχετικά με τις εργασίες για το σπίτι.

Podcast: Πόσο προσβάσιμα είναι τα social media στα ΑμεΑ;


Επίδομα παιδιού: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα - Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού -που αυξάνεται από φέτος - και την υποβολή αίτησης θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Ιανουαρίου.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση Α21 για το έτος 2023 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Το παιδί δέχεται παρενόχληση μέσω κινητού ή διαδικτύου – Τι να κάνετε

Το παιδί μπορεί να σερφάρει στο διαδίκτυο ανεμπόδιστα από την ασφάλεια του παιδικού δωματίου; Όχι πάντα και σίγουρα όχι πλέον. Η χρήση του διαδικτύου από παιδιά μπορεί να έχει οφέλη, αλλά ενέχει και μεγάλους κινδύνους όπως πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, κίνδυνο εθισμού σε παιχνίδια και κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και σεξουαλική εκμετάλλευση και παρακολούθηση από άγνωστους. Οι γονείς δικαίως ανησυχούν και αναζητούν πληροφορίες ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τους αρμόδιους φορείς.

Ακόμα και στα αυτονόητα υπολείπεται η Ελλάδα για την ισότιμη συμμετοχή των τυφλών στην κοινωνική ζωή

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης Ερσίν Μποζ για τα όσα πρέπει να γίνουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για τους συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία 

Στην Ελλάδα του σήμερα, αν ένας μαθητής ή μαθήτρια της Α δημοτικού καταθέσει αίτηση προς το Υπουργείο Παιδείας για την παροχή γραφομηχανής Braille, σύμφωνα με τα πάμπολλα παραδείγματα που υπάρχουν, μπορεί τελικά να την αποκτήσει όταν φτάσει στην Β Λυκείου ή και καθόλου. Το παράδειγμα αυτό είναι μόλις ένα δείγμα των όσων υπολείπονται να γίνουν στην χώρα μας, για την επίτευξη της ισότιμης συμμετοχή των τυφλών στην κοινωνική ζωή ως ισότιμων πολιτών.

Το επάγγελμα του ψυχολόγου και το θολό τοπίο άλλων επαγγελματιών που το περιβάλλει

Ποτέ στη δημόσια συζήτηση δεν ήταν τόσο επιτακτικά επίκαιρη η ανάγκη των ψυχολογικών παρεμβάσεων στο ατομικό και κοινοτικό επίπεδο. Οι κρίσεις και τα αδιέξοδα των φυσικών καταστροφών, οι κοντινές και μακρινές ανατροπές αξιών και σταθερών της ζωής, οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, οι κάθε είδους απαιτήσεις για ταχεία κοινωνική προσαρμογή αυξάνουν την έκθεση του ατόμου σε παράγοντες αποδιοργάνωσης και αναδεικνύουν τα ελλείματά του και την ανάγκη για πυροσβεστική, πολύ δε περισσότερο συστηματική, ψυχοεκπαίδευση, στήριξη, ενδυνάμωση, συνηγορία, θεραπεία και αποκατάσταση.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νομού Άρτας “Αγία Θεοδώρα”

Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νομού Άρτας “Αγία Θεοδώρα” στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2021 - 2027» στα πλαίσια της Προτεραιότητας 4Β «Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού» και σε συνέχεια της αρ. πρωτ. 3875/21-12-2023 Απόφασης Ένταξης της Πράξης «Συνέχιση λειτουργίας ΚΔΗΦ Συλλόγου "Αγία Θεοδώρα"» με Κωδικό ΟΠΣ 6004732 η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Παράδοξο: Παχύσαρκα τα παιδιά γονέων με γνώσεις σωστής διατροφής!

Πιλοτική μελέτη έδειξε πως οι γονείς που έχουν γνώσεις σωστής διατροφής έχουν περισσότερες πιθανότητες τα παιδιά τους να είναι παχύσαρκα!

Τόσο το υπερβολικό βάρος όσο και η παχυσαρκία, αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο κρίσιμος ρόλος αυτή την περίοδο αποδίδεται στους γονείς, καθώς αυτοί είναι οι πιο υπεύθυνοι για την υιοθέτηση των διατροφικών συνηθειών και προτιμήσεων των παιδιών τους. Μια εξίσου σημαντική πτυχή είναι ότι η διατροφή και η υγιεινή συμπεριφορά των γονέων υιοθετούνται συχνότερα από τα παιδιά και διαιωνίζονται έως τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Yπηρεσία υποστήριξης και εκπαίδευσης από απόσταση σε θέματα H/Y και συσκευών αφής σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση

Ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη δημιουργία υπηρεσίας εξυπηρέτησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης από απόσταση σε θέματα υπολογιστών και συσκευών αφής σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση

H Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 δημιούργησε και ξεκινά μια νέα υπηρεσία που απευθύνεται στα μέλη όλων των σωματείων- μελών της αλλά και σε όλους τους τυφλούς και στα άτομα με μειωμένη όραση.

Η βρετανική αστυνομία ερευνά τον virtual ομαδικό βιασμό μιας έφηβης κοπέλας από αγνώστους στο metaverse

Η βρετανική αστυνομία ερευνά μια υπόθεση-ορόσημο που αφορά στον υποτιθέμενο βιασμό του άβαταρ (εξατομικευμένου ψηφιακού χαρακτήρα) μιας έφηβης κοπέλας από αγνώστους σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας.