Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Βοηθώντας τα χαρισματικά παιδιά να δημιουργήσουν δυνατές κοινωνικές σχέσεις

Τα περισσότερα χαρισματικά παιδιά έχουν καλές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Οι προηγμένες γνωστικές τους ικανότητες τους επιτρέπουν να κατανοούν τις κοινωνικές καταστάσεις και τους βοηθούν να αποκτήσουν τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται για να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους. Ωστόσο, κάποια άλλα χαρισματικά παιδιά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν δυνατές κοινωνικές σχέσεις επειδή διαφέρουν από τα τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά με τρεις τρόπους. 

Αρχικά, ψάχνουν συνήθως μεγαλύτερα σε ηλικία ή άλλα χαρισματικά παιδιά σαν φίλους επειδή έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία με παιδιά που είναι 2-4 χρόνια μεγαλύτερα από αυτά. Κατά δεύτερον, συχνά έχουν διαφορετικές προσδοκίες από τις φιλίες. Τυπικά, αναζητούν την οικειότητα και την ηθική ακεραιότητα σε πολύ πιο νεαρή ηλικία από τα άλλα παιδιά. Τρίτον, οι χαρισματικοί έφηβοι μπορεί να αισθάνονται μια σύγκρουση ανάμεσα στην ισχυρή επιθυμία τους για επιτεύγματα και στην ισχυρή επιθυμία τους να ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα όπου στις περισσότερες περιπτώσεις οι υψηλές επιδόσεις αντιμετωπίζονται με αρνητικό τρόπο. 

Πρόσωπο: Μάρβιν Κάλαχαν

Μεγαλώνοντας σε μια φτωχογειτονιά του Αλμπουκέρκη, στο Νέο Μεξικό, ο Μάρβιν Κάλαχαν γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μεγαλώνεις χωρίς να υπάρχουν στο σπίτι ούτε τα στοιχειώδη.

Ο πατέρας του έφευγε κάθε πρωί για την δουλειά και γυρνούσε το βράδυ ενώ η μητέρα του έμενε στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά.

Αμβλυωπία στα παιδιά: Το βιντεοπαιχνίδι που μπορεί να τα βοηθήσει

Οι γονείς με παιδιά που πάσχουν από αμβλυωπία συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα να πείσουν τα παιδιά να κάνουν τις απαραίτητες ασκήσεις διόρθωσης της όρασης, τις οποίες συνιστούν οι οφθαλμίατροι.

[Παρένθεση] Ενα τέρας στα μουσεία της Νέας Υόρκης

Τρία νεοϋορκέζικα μουσεία, το καθένα του ένας προορισμός ζωής για τους φιλότεχνους και όχι μόνο. Πώς όμως θα προσελκύσεις τα παιδιά; Πώς θα τα κάνεις να αγαπήσουν την τέχνη, να ενταχθούν στην κουλτούρα της επίσκεψης των μουσείων, να σταθούν για ώρα μπροστά σε έναν πίνακα του Σεζάν, ή να προτιμήσουν την «Εναστρη νύχτα» του Βαν Γκογκ από το ipad του μπαμπά τους;

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά με καλό χαρακτήρα

Όλοι οι γονείς ονειρεύονται πως το παιδί τους θα μεγαλώσει και θα εξελιχθεί σ’ έναν καλό, συμπαθή κι ευγενικό ενήλικα. Πώς, όμως, θα μεγαλώσετε ένα παιδί με καλό χαρακτήρα; Ο Roger Allred εκπαιδευτικός, πατέρας εννέα (!) παιδιών και παππούς είκοσι εγγονιών, έχει πολύτιμες απαντήσεις, βασισμένες στην (ομολογουμένως, τεράστια) εμπειρία του!

Κατοικίδια: Οι πιο σπουδαίοι σύντροφοι των παιδιών!

Όλοι μας έχουμε δει μικρά παιδιά να τρέχουννα πιάσουν περιστέρια σε μία πλατεία, να αγκαλιάζουν ένα σκυλάκι, να κρατούν σφιχτά ένα γατάκι, να παρατηρούν μία χελώνα σε ένα πάρκο. 

Τα παιδιά αγαπούν ιδιαιτέρως τα ζώα και παρότι έχουν εντελώς διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ τους επικοινωνούν θαυμάσια. 

Τα μαθηματικά των Σίμσονς

Εγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο με το βιβλίο του «Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά» και το βραβευμένο ομότιτλο ντοκιμαντέρ του. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα και έχοντας πλέον στο ενεργητικό του μια σειρά εξίσου προσεγμένα ευπώλητα βιβλία, βραβευμένα ντοκιμαντέρ και αξιόλογες τηλεοπτικές εκπομπές εκλαΐκευσης της επιστήμης στο BBC, ο Σάιμον Σινγκ αποφάσισε να εισχωρήσει στα άδυτα της δημοφιλέστερης ίσως οικογένειας καρτούν στον πλανήτη, των Σίμσονς.

Ορθοπεταλιές #86 - Τα παιδιά και το ποδήλατο στο Βερολίνο

Τα παιδιά στο Βερολίνο αγαπούν το ποδήλατο. Γιατί; Διότι και οι γονείς τους αγαπούν το ποδήλατο και χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Διότι και οι δάσκαλοί τους αγαπούν το ποδήλατο και χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Διότι και οι αστυνομικοί της πόλης αγαπούν το ποδήλατο και χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Διότι και ο Δήμος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης αγαπούν το ποδήλατο και χρησιμοποιούν το ποδήλατο. 

Πλατφόρμα συνεισφοράς σε παιδιά έφτιαξαν μαθητές Λυκείου

To youthelp.gr είναι το αποτέλεσμα της μαθητικής, μη κερδοσκοπικής κοινωνικής επιχείρησης ομάδας μαθητών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος- PIERCE. Με την μεσολάβησή τους, όλοι μπορούν να συνεισφέρουν τον οβολό τους, στην προσπάθεια των οικογενειών που έχουν παιδιά με διάφορες παθήσεις.

Γιατί οι γονείς πληγώνουν τόσο βαθειά;

Της Ιφιγένειας Πανέτσου

Η μητρική αγάπη θεωρείται αυτονόητο συναίσθημα αλλά αντικειμενικά δεν είναι. Τα παιδιά δεν είναι τα ιδανικά παιδιά της φαντασίας μας . Όπως επίσης και οι μητέρες δεν μοιάζουν μ αυτές που περιγράφουν τα ποιήματα.

Ο μύθος της μητρότητας – όπως κάθε μύθος – είναι απλουστευμένος και απλοποιημένος. Όλοι μας έχουμε βιώσει την κατάρριψη αυτού του μύθου στην παιδική μας ηλικία, αλλά μεγαλώνοντας όλοι θέλουμε ν’ αποδείξουμε ότι εμείς θα τον επαληθεύσουμε ως γονείς.

Συνθετικό εμβόλιο υπόσχεται εκρίζωση της πολιομυελίτιδας

Διεθνής ομάδα επιστημόνων αναμένεται να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός πλήρως τεχνητού εμβολίου ενάντια στην πολιομυελίτιδα.

Η μάχη ενάντια στην πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν κερδηθεί – μόνο λίγα εκατοντάδες κρούσματα καταγράφονται ετησίως πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα πέρυσι κατεγράφησαν 350 κρούσματα τα περισσότερα εκ των οποίων στο Πακιστάν. Ωστόσο, παρότι οι επιστήμονες έχουν φθάσει κοντά στη νίκη, τους είναι δύσκολο να τελειώσουν με την πολιομυελίτιδα. Ελπίδα τους είναι ότι η νέα προσέγγιση θα λύσει κάποια από τα προβλήματα του υπάρχοντος εμβολίου και έτσι θα «εξαφανίσει» τη νόσο από τον παγκόσμιο χάρτη.

Mια λοξή τάξη αναδύεται στο αίθριο του Μπενάκη

(προσχέδιο του Ζάφου Ξαγοράρη)
Δεκαοκτώ θρανία, τριάντα έξι καρέκλες, μια καθηγητική έδρα και η αντίστοιχη θέση της, όλα είναι κομμένα υπό γωνία περίπου 7 μοιρών ώστε η τάξη να γέρνει ομοιόμορφα και να μπορεί να σταθεί ίσια σε κατηφορικό ή κεκλιμένο επίπεδο: Αυτή είναι η τάξη, η Λοξή Τάξη που δημιούργησε ο Ζάφος Ξαγοράρης για το αίθριο και τη ράμπα του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Η εγκατάσταση του Ζάφου Ξαγοράρη -που έχει ασχοληθεί συστηματικά με τις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο- θα παρουσιαστεί στο κοινό από τις 25 Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα, στο αμφιθέατρο του μουσείου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έναν διάλογο του καλλιτέχνη με τον ιστορικό και υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσο Σακελλαρόπουλο. Η συζήτηση, που έχει τίτλο «Υπαίθρια εκπαίδευση σε περιόδους εκτάκτων συνθηκών», θα αναφέρεται στο ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο του έργου.

Ισπανία: Ναι στο σκάκι ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία από όλα τα κόμματα

Το σκάκι κάνει καλό στους μαθητές και γι’ αυτό θα έπρεπε να διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία. Αυτό είναι ένα από τα πολύ λίγα θέματα στα οποία συμφωνούν σχεδόν όλα τα κόμματα της Ισπανίας, όπως αποδείχθηκε από τη σπάνια συνολική υποστήριξη σε μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο. 

Thessmama Masquerade: Αποκριάτικη εκδήλωση για τη στήριξη του Κοινωνικού Ογκολογικού Ιατρείου του Θεαγενείου

To thessmama.gr σας προσκαλεί στην ολοήμερη αποκριάτικη παιδική εκδήλωση «Thessmama Masquerade – Ξε-δίνουμε για καλό σκοπό», την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου από τις 11.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα στον πολυχώρο ΦΙΞ in art, 26ης Οκτωβρίου 15 στη Θεσσαλονίκη.

Μασκαρευόμαστε, παίζουμε, μαθαίνουμε και στηρίζουμε!

Ενίσχυση των Μουσικών Σχολείων από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Η άμεση ενίσχυση όλων των Μουσικών Σχολείων της χώρας αποτελεί το αντικείμενο της νέας πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους 940.000 ευρώ.

Τηλεσκοπικοί φακοί επαφής κάνουν «ζουμ» και βελτιώνουν την όραση

Ελβετοί και Αμερικανοί επιστήμονες παρουσίασαν τους πρώτους τηλεσκοπικούς φακούς επαφής, που επιτρέπουν στους χρήστες να «ζουμάρουν» σε ό,τι βλέπουν και να βελτιώνουν έτσι αισθητά την όρασή τους.

Έργα τέχνης για τυφλούς στο Πράδο

Το Μουσείο Πράδο εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης να αγγίξουν αντίγραφα πολύ γνωστών έργων τέχνης. Σε πρώτη φάση έχουν δημιουργηθεί έξι έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτής της νέας πρωτοβουλίας του ισπανικού μουσείου.