Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Δες το, μάθε το: Ζωντανέψτε το μάθημα για τα παιδιά που είναι οπτικοί τύποι.

Οι οπτικοί τύποι πρέπει να σωματικά ενεργοί, να δημιουργούν γνωστικούς χάρτες, να κρατούν σημειώσεις και γενικά να μεταφράζουν τη μάθηση μέσα από το δικό τους δημιουργικό φακό/ πρίσμα. Διαβάστε μερικές – οπτικού τύπου- στρατηγικές που θα βοηθήσουν το παιδί σας να σταθεροποιήσει και να διατηρήσει όσα έμαθε στην τάξη. 

Άννα Μπαλάν: «Τυφλή είμαι, όχι εξωγήινη» (podcast)


Ρίτσαρντ Μπράνσον: Όσα χρωστάει στη δυσλεξία ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος

Έχει τίτλο ιππότη, ένα νησί στην Καραϊβική, έναν πύραυλο και πολλά δισεκατομμύρια, αλλά και πάλι θεωρεί τον εαυτό του λίγο επαναστάτη. Θυμάμαι κάποτε είχα πάει στο σαλέ του στην Ελβετία για να του πάρω συνέντευξη και είχε κατέβει να με συναντήσει με τις κάλτσες. Αυτή τη φορά μιλάμε μέσω ζουμ και ο 71χρονος φορά ένα ξεθωριασμένο πορτοκαλί μπλουζάκι, ολόιδιο με ένα που έχει ο έφηβος γιος μου. Βρίσκεται στο Μαρόκο, στην κάσμπα του στο όρος Άτλας, και φυσικά είναι μαυρισμένος, με τα μαλλιά του ξασπρισμένα από τον ήλιο. Όταν σβήνει την κάμερά του, νομίζεις ότι ακούς τον Τόνι Μπλερ – έτερο εκπρόσωπο της εποχής της Cool Britannia.

Τυρόπιτα, σμούθι και συμπάθεια: Η καθημερινότητα σε ένα σχολικό κυλικείο

Χθες το πρωί, λίγα λεπτά αφότου άνοιξε η πόρτα του σχολείου, ένα τσούρμο παιδιά μαζεύτηκαν έξω από το κυλικείο της κυρίας Νίκης. Ανυπομονούσαν να της πουν τα νέα του καλοκαιριού: πού πήγαν διακοπές, πόσα παγωτά έφαγαν, πόσες βουτιές έκαναν, πόσους νέους φίλους γνώρισαν. Και εκείνη τα άκουγε όλα με ενδιαφέρον και τα καλωσόρισε σε μια νέα σχολική χρονιά. «Είναι από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής στο κυλικείο», ομολογεί. «Τα παιδιά με εμπιστεύονται, μου λένε τα οικογενειακά τους, τις χαρές και τις λύπες τους, σε εμένα έρχονται όταν χρειάζονται κάτι. Ξέρω κάθε παιδάκι τι τρώει, τι δεν πρέπει να φάει, αν κάποιο έχει μια αλλεργία».

Άποψη: Μάρνυ Παπαματθαίου "Να φέρουμε την χαρά στην εκπαίδευση"

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά

Δεν είναι ένας, ούτε δυο οι μαθητές και οι μαθήτριες, που ξεκινούν την νέα σχολική χρονιά τους κουρασμένοι. Όπως πιθανότατα και οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί τους. Και η κούραση αυτή μοιάζει να είναι κυρίως συναισθηματική. Με το βάρος των χειρότερων φόβων των ανθρώπων για την υγεία και την ευημερία τους. «Δεν υπήρξε περίοδος στη ζωή μου κατά την οποία να είδα περισσότερα συναισθηματικά, και ακολούθως εκπαιδευτικά, ‘τραύματα’ στα παιδιά από αυτή των τελευταίων δυο ετών» έλεγε δάσκαλος σε μεγάλο αμερικάνικο σχολείο που σχολίαζε τις προηγούμενες ημέρες το άνοιγμα των σχολείων τον φετινό Σεπτέμβρη.

Γκαμπριέλα Μπρίμερ: Το Google Doodle για τη Μεξικανή συγγραφέα

Μπορούσε να κινήσει μόνο το αριστερό της πόδι και το αριστερό της χέρι. Αυτά έγιναν και τα εργαλεία της για να επικοινωνήσει με τον κόσμο.

Τη μνήμη της συγγραφέως Γκαμπριέλα Μπρίμερ τιμά η Google με το  Doodle της. Η Μεξικανο-εβραία συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Οι κυβερνοεγκληματίες… επιστρέφουν στα θρανία: 12 tips για ασφαλείς μαθητές

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τους απατεώνες που εποφθαλμιούν τα δεδομένα των παιδιών σας

Ποιος φιλόδοξος μαθητής θα αγνοούσε ένα μήνυμα που τον ενημερώνει ότι κέρδισε μια υποτροφία; Ποιος άνθρωπος, ενήλικος ή ανήλικος, δεν θα ενδιαφερόταν για δωρεάν τεχνική υποστήριξη στα gadgets που του επιτρέπουν να κυνηγά τους στόχους του; Τέτοιου είδους «δολώματα», αποτελεσματικά σε κάθε περίοδο του έτους, αλλά ακόμη περισσότερο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να εξαπατήσουν ενηλίκους και παιδιά, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τις συσκευές τους, αλλά και την ίδια την ιδιωτικότητά τους.

Σχολικό βιβλίο διακρίνει 8 φύλα και 10 σεξουαλικούς προσανατολισμούς

Πόσα φύλα υπάρχουν τελικά και πόσοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί; Κι όμως, στην κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια η απάντηση δίνεται μέσα από τα σχολικά βιβλία.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχολικό εγχειρίδιο, υπάρχουν 8 διαφορετικές ταυτότητες φύλου, συμπεριλαμβανομένων των ανδρόγυνων (androgyny), των αμφίφυλων (bigender), των μη συμμορφούμενων με τα φύλα (gender-nonconforming) και των μη δυαδικών (non-binary).

Σχολεία: Ωράριο και υπερωριακή διδασκαλία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αναφορικά με το ωράριο και την υπερωριακή διδασκαλία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ισχύουν τα ακόλουθα (Εγκύκλιος):

I. Ωράριο

DiscoverEU: Άλλα 35.000 δωρεάν ταξιδιωτικά πάσα για νέους και νέες που θέλουν να ανακαλύψουν την Ευρώπη

Άλλα 35.000 ταξιδιωτικά πάσα θα δοθούν σε νέους και νέες, για να εξερευνήσουν με το τρένο την Ευρώπη και τον πλούσιο πολιτισμό της.

Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων DiscoverEU θα δημοσιευθεί την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στη 1:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος, και θα είναι ανοικτή έως την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στη 1:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» : Περίπου 3.000 παιδιά στην αναμονή για χειρουργείο

Όσο γίνεται προσπάθεια να βρεθεί από το υπουργείο Υγείας μία «χρυσή τομή» στο θέμα της έλλειψης των αναισθησιολόγων, χιλιάδες παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία περιμένουν να βρεθεί μία θέση στο χειρουργικό τραπέζι.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για ένα από τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.