Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Κόμικ


Τα τρία σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται κατά την τουριστική περίοδο που διανύουμε, το ερώτημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας είναι ένα και σαφές: «Τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη με τα σχολεία;».

Όσα πρέπει να ρωτήσετε το παιδί σας προτού του δώσετε κινητό

Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να μπορούσατε να επικοινωνήσετε με το παιδί σας ώστε να το ειδοποιήσετε ότι θα αργήσετε να το παραλάβετε επειδή «κολλήσατε» στην κίνηση ή επειδή προέκυψε κάτι ξαφνικό στη δουλειά; Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που οδηγούν πολλούς γονείς στην απόφαση να πάρουν στα παιδιά τους το πρώτο τους κινητό. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πράγματι θα μπορείτε να επικοινωνείτε με μεγάλη ευκολία – και το παιδί σας πιθανότατα σας ικετεύει να του πάρετε ένα – πώς μπορείτε να ξέρετε ότι είναι πραγματικά έτοιμο;

Ιαπωνία: Σοκαριστικές καταγγελίες για την κακοποίηση που βιώνουν τα παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό

Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάνει λόγο για φρικτή μεταχείριση των ανήλικων Ιαπώνων που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά δέχονται χτυπήματα με ρόπαλα και μπαστούνια, χαστούκια στο πρόσωπο, ενώ τους κρατούν το κεφάλι κάτω από το νερό ώστε να τα κάνουν να νιώσουν ότι πνίγονται, ως μέρος των προπονήσεών τους.

Νέο τοπίο στα Πανεπιστήμια – Ο κοροναϊός ανατρέπει τα μαθήματα, τις εξεταστικές, την εκπαίδευση

«Γολγοθάς» αποδείχτηκε η φετινή εξεταστική για τους φοιτητές αλλά και για τους καθηγητές των πανεπιστημίων καθώς εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού φοιτητικές εργασίες και εξετάσεις έγιναν διαδικτυακά.

Αλλά αποτέλεσε και μια πολύ καλή δοκιμασία για όλους τους εμπλεκόμενου με την πανεπιστημιακή διαδικασία καθώς και η φθινοπωρινή εξεταστική ενδεχομένως να διεξαχθεί με νέους όρους και κανόνες.

Πώς θα μάθετε στο παίδι να παίζει μόνο του

Εάν στο παιδί σας δεν αρέσει να παίζει μόνο του, υπάρχει μια θετική πλευρά: το γεγονός ότι αλληλεπιδρά καλά με ενήλικες και άλλα παιδιά είναι ένα θετικό σημάδι στην αναπτυξιακή του ωριμότητα. Ωστόσο, επειδή το παιδί σας, ειδικά αν είναι μοναχοπαίδι, δεν θα έχει συνέχεια διαθέσιμη παρέα, πρέπει να συνηθίσει να παίζει μόνο του.

Oι βαθμοί και τα παιδιά των ΕΠΑΛ

Ιδιαιτέρως διδακτικές είναι οι φετινές εντυπωσιακές επιδόσεις των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις υποψηφίων ΕΠΑΛ που σε περιζήτητες σχολές ΑΕΙ πήραν τις πρωτιές από τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

Κατ’ αρχάς, οι επιδόσεις κρύβουν τη μεγάλη προσπάθεια των παιδιών να κατακτήσουν το όνειρό τους, να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους. Αξίζουν συγχαρητηρίων.

Μεγαλώνοντας παιδιά σαν τη Σάιλο

Tο πρώτο βιολογικό παιδί του ζεύγους Μπραντζελίνα είναι μάλλον και το πιο πολυσυζητημένο, καθώς στα τρία της δήλωσε ότι θέλει να είναι αγόρι και να τη λένε Τζον. Πόσο εύκολο, όμως, θα ήταν για το παιδί της διπλανής πόρτας, που βαφτίστηκε Μαρία και πηγαίνει στο σχολείο της γειτονιάς, να εκφραστεί σαν «Τζον» αν ένιωθε έτσι; 

Μια νέα Πρότυπη Παιδική χαρά που προάγει την ισότητα!

Με την πολύτιμη υποστήριξη της bwin, ενός από τα μεγαλύτερα brand παροχής διαδικτυακού στοιχήματος και τυχερών παιγνίων παγκοσμίως, η ΕΛΕΠΑΠ Χανίων εγκαινίασε τη νέα Πρότυπη Παιδική χαρά της, προσφέροντας σε όλα τα παιδιά ίση πρόσβαση στο παιχνίδι.

Κατατέθηκε το ν/σ για την ιδιωτική εκπαίδευση -Στα δημόσια σχολεία η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «ασφυκτικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, έλλειψη ευελιξίας στα εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα και σε πρόσθετες εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες, περιορισμούς στις δυνατότητες επιπλέον απασχόλησης των εκπαιδευτικών και περιορισμούς στη χρήση εγκαταστάσεων».

Το lockdown οδήγησε στην αύξηση της παιδικής εκμετάλλευσης στην Ασία

Αύξηση στα φαινόμενα εκμετάλλευσης παιδιών στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως για τα κορίτσια, φαίνεται να προκάλεσε η μεγάλη περίοδος απομόνωσης και του lockdown, όπως ανέδειξε έκθεση δύο δύο οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ιδρύθηκε η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μιλτιάδη Μαρινάκη» στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο

Τη διάδοση του νεοελληνικού πολιτισμού και τη λειτουργία των Εδρών διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ τη στήριξαν πάντα μεγάλοι δωρητές. Στο παρελθόν αποτελούσαν ακαδημαϊκή κατεύθυνση κύρους και συγκέντρωναν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας πολιτικών αλλά και πανεπιστημιακών κύκλων. Στις ημέρες μας όμως, τα τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών ανά τον κόσμο φθίνουν (όπως και άλλες κατευθύνσεις των Ανθρωπιστικών Σπουδών). Λιγότερα από 200 αντίστοιχα προγράμματα λειτουργούν σήμερα σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα του εξωτερικού, με 9 συνολικά επώνυμες Εδρες Νεοελληνικών Σπουδών στις ΗΠΑ.