Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ανακάλυψαν μία νέα νόσο ακόμη και για τα παιδιά που ονειροπολούν

Εξι εκατομμύρια μικροί Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί ως πάσχοντες από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Πολλοί ανησυχούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εκατομμύρια λανθασμένες διαγνώσεις, που συχνά οδηγούν στη συνταγογράφηση επικίνδυνων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τώρα, διαπρεπείς επιστήμονες του κλάδου της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι αναγνώρισαν μία νέα νόσο, που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των νεαρών ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία για προβλήματα που αφορούν την ικανότητα εστίασης της προσοχής τους. Η νέα νόσος λέγεται «υποτονικός γνωσιακός ρυθμός» και χαρακτηρίζεται από λήθαργο, διαρκή τάση για ονειροπόληση και βραδείες διανοητικές διαδικασίες. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, σε αυτήν την κατάσταση βρίσκονται περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ.

Ανοδική η τάση για τις βάσεις

Σε ανοδική τροχιά φαίνεται ότι κινούνται οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ» από τα βαθμολογικά κέντρα, η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι καλύτερη συγκριτικά με πέρυσι – παράγοντας που λειτουργεί υπέρ της ανόδου των βάσεων, χωρίς πάντως να είναι ο μόνος που επηρεάζει την πορεία τους. Ταυτόχρονα, κρίσιμη παράμετρος παραμένει η ζήτηση των υποψηφίων για κάθε σχολή (π.χ. λόγω του έντονου ανταγωνισμού για τις θέσεις τους η άνοδος αναμένεται να είναι ισχυρότερη στις σχολές των κεντρικών ΑΕΙ) και οι αυξομειώσεις στις θέσεις κάθε σχολής (η μείωσή τους σε μία σχολή ωθεί τη βάση της ανοδικά και αντίστροφα). Παράλληλα, αναμένεται «συσσώρευση» γραπτών σε μεσαίες βαθμολογίες και κυρίως στη βαθμολογική κλίμακα 12-15, κάτι που θα ωθήσει ανοδικά το «κατώφλι εισαγωγής» – πέρυσι ήταν στις 4.267 μονάδες σε ΤΕΙ. Στη διαμόρφωση των βάσεων επηρεάζει και ο αριθμός των υποψηφίων που θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, στις εξετάσεις προσήλθαν 80.279 υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών λυκείων από 80.958 πέρυσι.

Αιτήσεις στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας

Μέχρι 20 Ιουνίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις στους Δήμους για τη συμμετοχή στις κατασκηνώσεις του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας που θα λειτουργήσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2014.

Τα παιδία παίζει (θερινή έκδοση)

Το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι συνήθως πηγή μεγάλης χαράς για τους μικρούς μαθητές που δεν βλέπουν την ώρα να βρεθούν κοντά στη θάλασσα αλλά και... σχετικού προβληματισμού για τους γονείς που θα πρέπει να επιδείξουν... σχετική εφευρετικότητα στην προσπάθειά τους να απασχολήσουν με δημιουργικό τρόπο τα παιδιά τους.

Το Facebook επιτρέπει πλέον τις φωτογραφίες θηλασμού

Τη σιωπηρή έγκρισή του δίνει πλέον το Facebook στην ανάρτηση φωτογραφιών θηλασμού, ακόμη και στην περίπτωση που το στήθος της μητέρας είναι πλήρως ορατό. 

Το δίκτυο υπέκυψε στην πίεση της εκστρατείας #freethenipple και πλέον αναφέρει ρητά στους κανονισμούς του πως οι φωτογραφίες θηλασμού είναι αποδεκτές. 

Θεατρική παράσταση: "Ο Ονειροχαλαστής"

Το πρόγραμμα "Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά" που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανεβάζει την παιδική θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση "Ο Ονειροχαλαστής" στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας την άλλη Κυριακή 22 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα.

1ο Παιδικό Φεστιβάλ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο, την παραλία της Βάρκιζας.

Για πρώτη φορά ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής οργανώνει μια εβδομάδα αφιερωμένη στα παιδιά.Με κέφι και φαντασία. Με παραμύθια, θέατρο, κούκλες, ηθοποιούς, εργαστήρια κατασκευών, παιχνίδια στην παραλία.

Η Θεσσαλονίκη του Κασσάνδρου σε σελίδες μάνγκα

Σε ένα ταξίδι στο τότε, το 295 π.Χ., και το τώρα μας προσκαλούν οι πέντε ήρωες του δίγλωσσου μάνγκα «Τότε και τώρα. Πάντα. Θεσσαλονίκη». Η έκδοση ανήκει στη «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και αποτελεί από τη μια ένα πρωτότυπο οδοιπορικό σε ορισμένα σύγχρονα μνημεία της πόλης και από την άλλη μία αφήγηση για το παρελθόν της.

11-17 Οκτωβρίου 2014 – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.

Στις 11-17 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Εκατομμύρια παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και πολιτικοί ιθύνοντες θα συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα για να μάθουν προγραμματισμό και να αποκτήσουν συναφείς δεξιότητες.