Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Περιορισμένες οι γνώσεις που αποκτούν οι προπτυχιακοί φοιτητές των Τμημάτων Ψυχολογίας στις ΗΠΑ σχετικά με την αναπηρία.

Τα μαθήματα ψυχολογίας των περισσότερων πανεπιστημίων δεν δίνουν την απαιτούμενη προσοχή στην έννοια της αναπηρίας, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τους νέους πάνω στον επιθυμητό και κατάλληλο τρόπο αλληλεπίδρασης με το συγκεκριμένο πληθυσμό, αναφέρουν οι ερευνητές. 

Καθήκοντα εκπαιδευτικών στα σχολεία ειδικής αγωγής

Του Ζαχαρία Καψαλάκη στο http://www.paideia-ergasia.gr/

Πολλοί συνάδελφοι που υπηρετούν σε σχολεία ειδικής αγωγής ρωτούν σχετικά με τα καθήκοντα τους.

Το ΦΕΚ 449/2007 – Αριθμ. 27922/Γ6 «Καθορισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων. α) Του εκπαιδευτικού προσωπικού, που υπηρετεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑ) της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης), και σε προγράμματα ειδικής αγωγής (παράλληλη στήριξη και παροχή διδασκαλίας στο σπίτι). β) Του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»!

6 (πολύ) κακά παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας

Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης μας και η συμπεριφορά τους αντανακλά κάθε πτυχή μας. Μέχρι οι εξωοικογενειακές επιρροές να κάνουν την εμφάνισή τους, οι γονείς είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τα καλά και τα κακά, τις αρετές και τα ελαττώματα των μικρών τους. Το ζητούμενο εδώ, δεν είναι να πάρουμε ανά χείρας το μαστίγιο και να τιμωρήσουμε τον κακό εαυτό μας που μαθαίνει τα λάθος πράγματα στα παιδιά. Το ζητούμενο είναι να αναγνωριστούν τα λάθη έγκαιρα και με νηφαλιότητα, ούτως ώστε κάθε γονιός να γίνει ο άνθρωπος που ονειρεύεται να γίνουν τα παιδιά του.

Πόσοι σπουδάζουν αυτό που θέλουν;

Ταλαιπωρούμε και βασανίζουμε τα παιδιά μας με τις εισαγωγικές εξετάσεις, τους κλέβουμε την εφηβεία, με αντάλλαγμα τις σπουδές. Σπουδάζουν, όμως, αυτό που θέλουν ή κάνουν μικρούς ή μεγάλους συμβιβασμούς;

Παγκόσμια εβδομάδα δράσης για την εκπαίδευση

Η ActionAid συντονίζει για 13η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη διεθνή μαθητική εκστρατεία, Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Απριλίου έως τις 23 Απριλίου 2016. Η εκστρατεία αφορά τον 4ο Βιώσιμο Στόχο Ανάπτυξης, την καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου. Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι τα σχολεία σε όλο τον κόσμο που παίρνουν ενεργό μέρος στις δράσεις της εκστρατείας. Στην Ελλάδα η εκστρατεία έχει μεγάλη απήχηση στην εκπαιδευτική κοινότητα, συνολικά από το 2004 περισσότεροι από 300.000 μαθητές από σχολεία όλης της χώρας έχουν λάβει μέρος. 

Καλύτερη δασκάλα του κόσμου η Παλαιστίνια Χανάν Αλ Χρουμπ

Μια δασκάλα δημοτικού που μεγάλωσε σε ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων κέρδισε το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ως η «καλύτερη δασκάλα του κόσμου» αναγνωρίζοντας την «εξαιρετική συμβολή» της στο επάγγελμα.

UNICEF: Ένα στα τρία παιδιά της Συρίας έχει μεγαλώσει σε συνθήκες πολέμου

Περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή ένα στα τρία παιδιά στη Συρία, έχουν γεννηθεί μετά την έναρξη της σύγκρουσης πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει 306.000 παιδιά που γεννήθηκαν ως πρόσφυγες από το 2011.

Collage-Διήμερο Φεστιβάλ Νεανικής Έκφρασης & Τέχνης

Οι νέοι μιλούν με μουσική και τέχνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αποδοχή και την αλληλεγγύη!
Έναρξη Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στις 19.30!!!

Το Διήμερο Φεστιβάλ “Collage” αναμένεται να αποτελέσει μια γιορτή συμμετοχής και συνεργασίας Οργανώσεων, Ομάδων Νέων, Εθελοντών, φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και νέων με στόχο τη συμβολή στην εμπλοκή όλων μας στη προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πρόληψης του ρατσισμού και στην αποδοχή της διαφορετικότητας, ως στοιχείο πλούτου και προϋπόθεσης για την ανάπτυξη συνεκτικών ανθρώπινων κοινοτήτων προόδου, πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Χριστίνα Ανδρέου τι σημαίνει Kuakomekiki;

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ 

— Τι σημαίνει «Kuakomekiki»; 
Η Kuakomekiki είναι μια μικρή εκδοτική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες από δύο αδέρφια, τον Στάθη και τη Χριστίνα Ανδρέου. Η εταιρεία αυτή εκδίδει ψηφιακά διαδραστικά βιβλία ή, αλλιώς, book apps για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το σύντομο story για την ερμηνεία του... γλωσσοδέτη Kuakomekiki έχει ως εξής: ψάχναμε μια λέξη για το όνομα της εταιρείας, μη κατοχυρωμένη, όμως όλοι τα έχουν σκεφτεί όλα τελικά. Και η φαντασία μας αποδείχτηκε τρομερά κοινότοπη. Οπότε, καταλήξαμε σε αυτήν τη λέξη, που αν και στο λεξικό δεν υπάρχει σχετικό λήμμα, ωστόσο μας ακολουθεί από τα παιδικά μας χρόνια. Στις «Τηγανίτες για τους Ντάλτον», από τη σειρά του «Λούκι Λουκ», ο καλόκαρδος ντεσπεράντο Άβερελ από τους αδερφούς Ντάλτον θέλει να μάθει πώς ρωτάνε στο Μεξικό «πότε θα φάμε;». Του λένε, λοιπόν, «cuando se come aqui?». Αυτός, όμως, το μόνο που μπορεί να προφέρει είναι... Kuakomekiki. Όταν, λοιπόν, έφτανε και στο σπίτι μας η ώρα της... πείνας, η ερώτηση που κυριαρχούσε ήταν: «Κuakomekiki?». 

Πέντε ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Λογοκρισία και ελευθερία του λόγου στην Κίνα, μετανάστευση και προσφυγική κρίση, καλλιτέχνες-ακτιβιστές, δικαιώματα γυναικών και παιδιών, και ομοφυλοφιλία. Ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο, από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου. Στη συνέχεια, το Φεστιβάλ θα «ταξιδέψει» σε άλλες έξι πόλεις, ανάμεσα στις οποίες το Ναϊρόμπι, η Νέα Υόρκη και το Τορόντο.