Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Διδάσκοντας σε μωρό με τύφλωση ή σοβαρά προβλήματα όρασης να παίζει με παιχνίδια

Όλα τα παιδιά περνούν από συγκεκριμένα στάδια καθώς μαθαίνουν να παίζουν. Το πρώτο πράγμα που κάνει συνήθως ένα βρέφος με ένα παιχνίδι είναι να το φέρει στο στόμα του. Έχοντας βιώσει ήδη την ευχάριστη εμπειρία του θηλασμού, ίσως και το παιχνίδι να έχει ωραία γεύση!

Τα βλέποντα παιδιά συχνά πιπιλούν, μασούν και γενικά βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα, επειδή έχουν το πλεονέκτημα να γνωρίζουν ότι τα αντικείμενα αυτά είναι διαθέσιμα στο περιβάλλον τους και ότι μπορούν να τα φτάσουν, αν τους φαίνονται ελκυστικά.

Σχολεία: Στην τελική ευθεία πριν την επιστροφή για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την επιστροφή των μαθητών δημοτικού και γυμνασίου στα θρανία. Σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία για όλες τις σχολικές βαθμίδες με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να βρίσκονται στο επίκεντρο του εγχειρήματος.
Η επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση εντάσσεται, άλλωστε, στον «οδικό χάρτη» για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μέσα στον Μάιο.

Συναι/no: ένα κουτί που ταξιδεύει και διδάσκει τη συναίνεση σε παιδιά 6-12 ετών

Tο Genderhood αναζητά υποστηρικτές στην πρώτη του καμπάνια crowdfunding με τίτλο “Genderhood: Φτιάχνουμε μαζί ένα κουτί για τη συναίνεση”, με στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαλείου για τη διαμόρφωση σχέσεων συναίνεσης σε παιδιά 6-12 ετών.

Το Συναι/no είναι ένα tool kit, μια “εργαλειοθήκη”, σε μορφή κουτιού που περιλαμβάνει 3 + 1 παιχνίδια μη τυπικής μάθησης για παιδιά 6-12 ετών. Παράλληλα, στο έργο εμπλέκονται γονείς ή/και κηδεμόνες παραλαμβάνοντας ένα εγχειρίδιο καλών πρακτικών.

Οικογενειακό Δίκαιο: Οι 10 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Νέα κανονικότητα για τα παιδιά και τους διαζευγμένους γονείς επιχειρούν να δημιουργήσουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με το οποίο αλλάζει το Οικογενειακό Δίκαιο για πρώτη φορά μετά το 1983. Το τελικό κείμενο του νέου νομοθετήματος κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδος από τον υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα, και αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία στις αρμόδιες επιτροπές, με στόχο να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Μάιο.

Πρόσωπο: Ανδριάνα Σαμοΐλη - Με το φως του μυαλού και της θέλησης

Η Ανδριάνα Σαμοΐλη ακούγεται χαρούμενη, πώς αλλιώς! Ενας μεγάλος αγώνας δρόμου τελείωσε. Ενα ακόμη βήμα για τα όνειρά της πραγματοποιήθηκε. Είναι η πρώτη τυφλή απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά 40 χρόνια. «Συνάντησα δυσκολίες αλλά είχα πείσμα, επιμονή και υπομονή. Οι γονείς μου με στήριζαν πάντα. Οι καθηγητές μου στο σχολείο, και εκείνοι στο πανεπιστήμιο επίσης» λέει στην «Κ», και η φωνή της δεν κρύβει την έντονη συγκίνησή της.

Δημιουργώντας μαθητικές επιχειρήσεις με βασικά συστατικά την καινοτομία και την ενσυναίσθηση στο πλαίσιο του JA Greece

Ήταν τρία χρόνια πριν, όταν μαθητές από την Καλαμάτα κατασκεύαζαν ένα «έξυπνο κράνος», που αν δεν το φοράει ο μοτοσικλετιστής δεν παίρνει μπροστά η μηχανή. Η ιδέα «γεννήθηκε» ύστερα από ένα ατύχημα με μηχανή που είχαν δυο συμμαθητές τους χωρίς να φορούν το απαραίτητο αυτό εξάρτημα που σώζει ζωές. Έναν χρόνο νωρίτερα, μαθητές από τη Θεσσαλονίκη, παρατηρώντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε συμμαθητής τους με προβλήματα όρασης στην καθημερινότητά του, είχαν φτιάξει μια έξυπνη συσκευή προειδοποίησης εμποδίων στο ύψος της κεφαλής ώστε να «πιάνει» ό,τι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό με το λευκό μπαστούνι. Φέτος, μαθητές από τη Λήμνο κατασκεύασαν μια συσκευή που «διαβάζει» ηχητικά τις ετικέτες των προϊόντων για άτομα με προβλήματα όρασης και συνομήλικοί τους από τη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν μια «έξυπνη βρύση» εξωτερικού χώρου που κλείνει αυτόματα όταν δεν χρησιμοποιείται.

«Προσπαθώντας TV»: Ένα πετυχημένο εκπαιδευτικό πείραμα στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα



Για τα παιδιά κρατούμενους στις φυλακές ανηλίκων το σχολείο είναι μικρές ανάσες ελευθερίας, όπως θα μας πει ο Γιάννης. Το σχολείο στις φυλακές ανηλίκων, φέτος δεν άνοιξε, όπως κάθε χρόνο. Λόγω της πανδημίας τα μαθήματα διακόπηκαν αν και θα μπορούσε να δοθεί λύση με εξαίρεση του συγκεκριμένου σχολείου όπως έγινε σε αντίστοιχη περίπτωση για τη σχολή αστυφυλάκων.

Εκπαίδευση σε κρατούμενους: Το πρόγραμμα EU-Pri

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την ονομασία Εκπαίδευση σε κρατούμενους (Education in the Prison, EU-Pri) με στόχο την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης των κρατουμένων λειτουργεί σε πιλοτική βάση σε κατάστημα κράτησης στο Νομό Αττικής τον τελευταίο χρόνο.

Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Για λογαριασμό του ΟΑΕΔ έγινε η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) , με αντικείμενο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και ανταποδοτικότητας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Η μελέτη επικεντρώνεται στη διασύνδεση των προγραμμάτων ΕΕΚ με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στην ποιοτική αξιολόγησή τους κατά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

Πέλλα: Το Αρχαιολογικό Μουσείο εμπνέει τους μαθητές του ΚΔΑΠΜΕΑ

Έργα με τεχνικές και θέματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας εμπνέονται και δημιουργούν οι μαθητές του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών της ΔΗΚΕΠΑΠ, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας τους, κεραμίστριας Αγγελικής Παπαδοπούλου.

Προσβάσιμη Σύρος

Ο Παναγιώτης Κουταβάς, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σύρου, μιλά στην Ισαβέλλα Ζαμπετάκη για τις υποδομές προσβασιμότητας που αναπτύχθηκαν στο νησί.

Πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία ανάπτυξης υποδομών προσβασιμότητας στη Σύρο;

Π.Κ.: Στη Σύρο έχουμε την ευτυχία να έχουμε τον Νίκο Ρούσσο ο οποίος, εκτός από δημότης, είναι πλέον και πρωταθλητής στην ποδηλασία, παίρνοντας τη δεύτερη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε πριν λίγο καιρό στο Τυμπάκι Ηρακλείου.

Καλλιτεχνικά σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής στην Α' Γυμνασίου -Προθεσμίες

Ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις επιλογής από τις 10 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 2021

Με εγκύκλιο που δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας κ.Αλ.Κόπτσης, καθορίζονται προθεσμίες για τις αιτήσεις συμμετοχής μαθητών Στ' Δημοτικού στις εξετάσεις εισαγωγής στην Α' τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών σχολείων.

Υποτροφίες για προπτυχιακούς φοιτητές ΕΜΠ που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου», με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθ. Δ. Γκιντίδη, Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Ε.Μ.Π., προκηρύσσονται υποτροφίες για την υποστήριξη προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και των οποίων η συμμετοχή στη φοιτητική ζωή δυσχεραίνεται, είτε εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων είτε εξαιτίας σωματικών ή ψυχικών προβλημάτων. Ο αριθμός των υποτροφιών που θα χορηγηθούν για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 είναι 20, και το ποσό εκάστης είναι 3.000,00€, το οποίο θα δοθεί άπαξ.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών: 25/05/2021

Αντίστροφη μέτρηση για εμβολιασμούς σε παιδιά; – Κλινικές δοκιμές σε εφήβους από πολλές εταιρείες

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες του κόσμου χτίζουν σταδιακά το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» για τους ενηλίκους, έχει ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση της χρήσης στις ηλικίες 12-15 ετών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, έπειτα από αιτήματα αδειοδότησης που κατέθεσαν οι δύο εταιρείες για αυτήν την ηλικιακή ομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ντεμπούτο με χάλκινο μετάλλιο για τις Σταμάτη-Μηλάκη στο Βέλγιο

Δε θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερο ντεμπούτο οι Ευγενία Σταμάτη και Ηρώ Μηλάκη (πιλότος) στον πρώτο τους αγώνα ως δίδυμο σε αγώνες ποδηλασίας ΑμεΑ.

Τα δύο κορίτσια που προπονούνται μαζί μόλις δύο μήνες και έχουν ως στόχο τη συμμετοχή τους στην Παραολυμπιάδα του Τόκιο, συμμετείχαν σήμερα, ανήμερα της Πάσχα, στον αγώνα Paracycling Classics Ronde In Flanders Brugge-Ronse, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο.