Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

«Ο κόσμος... Μέσα και Έξω!»

Ένα καλοκαίρι για να ανακαλύψουμε ότι είναι εσωτερικό κι ότι είναι εξωτερικό. Ένα θέμα ευρύ, που κάτω από τον τίτλο του θα βρουν έκφραση δραστηριότητες, αναγνώσεις, παραστάσεις, βόλτες, κινηματογράφος, φωτογραφία, πειράματα. Διαδρομές από το μέσα στο έξω, από την παρατήρηση στη δημιουργικότητα, από την ανάγνωση στην έκφραση. Η Καλοκαιρινή καμπάνια ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας ξεκινάει τον Ιούλιο με εκδηλώσεις "μέσα" στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης κι "έξω" στα μέρη του νομού Ημαθίας που θα επισκέπτονται οι κινητές βιβλιοθήκες. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Άποψη: Νατάσα Μερκούρη "Σε κατάσταση ομηρίας"

Η περιπέτεια ξεκίνησε στις 2/6/2011, όταν έλαβα μήνυμα από το Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης ότι κληρώθηκα να το παρακολουθήσω. Χάρηκα, γιατί είμαι της φιλαναγνωσίας και του σεμιναρίου. Δεν ήξερα ότι ενδιάμεσα θα «διασταύρωναν τα στοιχεία μου» και θα ανακάλυπταν ότι είμαι ιδιωτική εκπαιδευτικός. Άρα (άρα;), δε δικαιούμαι να υποβάλω αίτηση. Τιμωρούμαι για τη δολιότητα που επέδειξα, άσχετα αν δε δήλωσα πουθενά μόνιμη εκπαιδευτικός του δημοσίου. Διαβάστε τη συνέχεια στο προσωπικό ιστολόγιο της κ. Μερκούρη Nat's belongings

2η Γιορτή ανταλλαγής βιβλίων στο κατάστημα Public στη Γλυφάδα

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου στις 18.00, η 2η Γιορτή ανταλλαγής βιβλίων στο κατάστημα Public στη Γλυφάδα (Σ. Καράγιωργα 4 & Λαζαράκη)

Φέρτε ένα βιβλίο που ήδη έχετε διαβάσει και ανταλάξτε το με αυτό κάποιου άλλου αναγνώστη.

Η νοηματική εικαστική πρόταση του Νίκου Φωτεινού

(η εικόνα είναι έργο του Νίκου Φωτεινού). Η πρόσκληση προς τους “εραστές της τέχνης” να επισκεφτούν την πτυχιακή εργασία - έκθεση του ιδιαίτερα ταλαντούχου εικαστικού με απώλεια ακοής Νίκου Φωτεινού, είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα νοηματική.

Οι έγκυες που καπνίζουν μειώνουν την καλή χοληστερόλη των παιδιών τους

Οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να προκαλέσουν πτώση του επιπέδου της "καλής" χοληστερίνης του παιδιού τους, με αρνητικές συνέπειες για την κατοπινή ζωή του, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Ζητούν προστασία των παιδιών από «σκουπίδια»

Εύφορο έδαφος βρίσκουν στα παιδιά τα διαφημιστικά τηλεοπτικά μηνύματα για τα αποκαλούμενα φαγητά-σκουπίδια, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων στη Βρετανία. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ διαπίστωσαν σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών ότι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις για προϊόντα από ταχυφαγεία και για πρόχειρο φαγητό ανοίγουν την όρεξη των ανηλίκων για γλυκά και λιπαρά. Η επίπτωση είναι ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των παιδιών τα οποία παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεοπτικά προγράμματα, με τους επιστήμονες να προσδιορίζουν το χρονικό διάστημα της τηλεθέασης σε 21 ώρες.

Οι Ινδοί πληρώνουν γιατρούς για να «μετατρέψουν» κορίτσια σε αγόρια

Ινδοί γιατροί έχουν κατηγορηθεί για 300 αλλαγές φύλων σε κορίτσια στο Indore, πόλη του Madhya Pradesh, κεντρική πολιτεία της Ινδίας.

Οι γονείς που «χρειάζονται» αγόρια για να καλυτερεύσουν τα έσοδα της οικογένειάς τους, πληρώνουν περίπου 2.200 ευρώ για αυτήν την επέμβαση.

Τριβιζάς αλα τουρκικά

Ακόμα μια επιτυχία στον διεθνή εκδοτικό χώρο για τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ευγένιο Τριβιζά. Τρία βιβλία του, «Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό», «Ο φωτογράφος Φύρδης Μίγδης,» και «Ο ταύρος που έπαιζε πίπιζα» από τη σειρά «Ιστορίες από το νησί των πυροτεχνημάτων» κυκλοφόρησαν προσφάτως στα Τουρκικά από τις εκδόσεις Altin Kitaplar, σε μετάφραση Άρη Τσοκώνα. Βιβλία του έχουν επίσης κυκλοφορήσει στα ρωσικά και στα ισραηλινά.

Στα τρία χρόνια το «γρήγορο» πτυχίο

Πανεπιστημιακά πτυχία με τριετείς σπουδές προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ, τον οποίο θα καταθέσει σε λίγες μέρες στη Βουλή η Αννα Διαμαντοπούλου.

Κόκκινη γραμμή αξιοπρέπειας για τους αυτιστικούς

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) ορίζει το “ελάχιστο και αυτονόητο” των δομών που χρειάζεται η χώρα μας, ώστε να υπηρετείται στοιχειωδώς η κοινωνική αξιοπρέπεια των αυτιστικών ατόμων.

Ερωτηματολόγιο για ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού

Ονομάζομαι Κοσμίδου Σοφία. Είμαι φυσικοθεραπεύτρια και στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου εκπονώ διατριβή σχετική με άτομα με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού (Κ.Ν.Μ.). Σκοπός της έρευνας που διεξάγω είναι αφενός να καταγράψει την ύπαρξη του Χρόνιου Πόνου και να αξιολογήσει το επίπεδό του σε αθλητές, ασκούμενους και μη ασκούμενους με Κ.Ν.Μ. και αφετέρου να διερευνήσει την επίδραση του Χρόνιου Πόνου στην ποιότητα ζωής τους.

Δωρεάν ανταλλαγή βιβλίων στη νέα βιβλιοθήκη του athensheart!

Το εμπορικό κέντρο athensheart, θέτει σε λειτουργία την ξεχωριστή ανταλλακτική βιβλιοθήκη του, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο επίπεδο 0.

Φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α), σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα

Η Αντιδήμαρχος Καλαμαριάς προκηρύσσει ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη προσφορά, για τη φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α), σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα κατά τη θερινή περίοδο 2011, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης -67.703,80- ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Το «τ» απειλεί το «π» του Αρχιμήδη

Θεωρείται ο πιο σημαντικός αριθμός στα μαθηματικά και χωρίς αμφιβολία είναι ο πιο διάσημος. Συμβολίζεται με το ελληνικό γράμμα «π», είναι σταθερός και ορίζει τη σχέση της περιφέρειας ενός κύκλου με τη διάμετρό του. Εχει άπειρα δεκαδικά στοιχεία και οφείλουμε την πρώτη επιστημονική του απόδειξη στον Αρχιμήδη.