Τρίτη 25 Απριλίου 2017
Άποψη: Τρέξε, τρέξε μαμά…
Γράφει η Κυριακή Μπεϊόγλου στην Εφημερίδα των Συντακτών
Ο καιρός που τόσο φοβόμασταν ήρθε. Στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Γονείς και παιδιά στο πόδι. Οι μαμάδες κυρίως. «Τι δοκιμασία είναι, Θεέ μου, αυτή που περνάμε;». Διαβάζει; Δεν διαβάζει; Τον πιέζω πολύ;
Τον πιέζω λίγο; Να βγαίνει έξω ή όχι; Τι λένε οι ψυχολόγοι; Τι λένε οι φίλοι που πέρασαν τα ίδια; Το διαδίκτυο; Τον κακομαθαίνω προσπαθώντας να φτιάξω ιδανικές συνθήκες για διάβασμα; Τηγανίτες, γλυκές κρέπες, κανελόνια και ξανά κανελόνια. Φρέσκους χυμούς. Ανετα μαξιλάρια. Απόλυτη ησυχία στο σπίτι. Η υπόλοιπη οικογένεια εξασκείται στην παντομίμα.
Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαΐου 2017 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Κάθε Σαββατοκύριακο του Μαΐου, παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική
Ήταν κάποτε μια εποχή που ο λαγός ήταν πιο αργός από τη χελώνα. Μια μέρα ένα μάνγκο έφερε μεγάλη αναστάτωση στη ζούγκλα.Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα ο λαγός τρέχει γρήγορα. Γιατί;
Κοινή επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο
«Ο γιος μου μεγαλώνοντας θα κρίνει τον πατέρα του, όπως και εμένα, εγώ όμως δεν έχω κανένα δικαίωμα να του τον στερώ». Αυτή είναι η ομολογουμένως γενναιόδωρη στάση της 40χρονης Κατερίνας Ν., που χώρισε μεν πριν από τρία χρόνια με τον σύζυγό της, αποφάσισαν ωστόσο να έχουν από κοινού την επιμέλεια του 10χρονου σήμερα γιου τους. «Είναι παράλογη η επιβολή να βλέπει ένα παιδί τον μπαμπά του μόνον κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο και τρεις ώρες μεσοβδόμαδα», υποστηρίζει, «αυτός ο περιορισμός πληγώνει ένα μικρό παιδί, το οποίο δεν κατανοεί τη φιλοσοφία του νομικού μας συστήματος». Στη χώρα μας εκατοντάδες ζευγάρια έχουν επιλέξει αυτή τη μορφή ανατροφής για τα παιδιά τους. Η ελληνική νομοθεσία δεν απαγορεύει την από κοινού επιμέλεια σε όσους εκδίδουν συναινετικά διαζύγιο, ωστόσο μέχρι το 2010 ελάχιστοι γονείς την επέλεγαν. «Στον Δυτικό κόσμο, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία και 17 πολιτείες των ΗΠΑ η κοινή επιμέλεια, το “shared parenting”, έχει θεσμοθετηθεί και εφαρμόζεται ευρέως για πάνω από δέκα χρόνια», σημειώνει στην «Κ» ο νομικός και πρόεδρος του σωματείου «Συνεπιμέλεια», κ. Γιάννης Παπαρρηγόπουλος, «στην Ελλάδα οι δικαστικές αποφάσεις στηρίζονται στον αστικό κώδικα του 1983».
Τα κενά στον εμβολιασμό ξαναέδωσαν στην ιλαρά διαστάσεις επιδημίας
Τα κενά στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς οδήγησαν πέρυσι σε αρκετές «ευρωπαϊκές επιδημίες» της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής ασθένειας, επηρεάζοντας ως επί το πλείστον παιδιά και νέους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Παιδεία, εκπαίδευση και κοινωνική συνείδηση
Λένε ότι οι καλοί τρόποι και η φυσική ευγένεια φαίνονται, όχι όταν μιλάει κανείς με τη βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά με τον μπάτλερ της. Πώς, όμως, καλλιεργούνται οι κανόνες καλής συμπεριφοράς; Αρκούν, σε μία κοινωνία, ένα κράτος, οι καλοί νόμοι ή οι καλές προθέσεις; Και αν υποθέσουμε ότι έχουν προβλεφθεί και υπάρχουν, εφαρμόζονται οι πρώτοι και πραγματοποιούνται οι δεύτερες; Πώς θα λειτουργήσουν ομαλά και αποτελεσματικά οι ομάδες, τα άτομα στον δημόσιο χώρο, είτε στον ιδιωτικό ή τον κρατικό; Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για να παράγουμε απρόσκοπτο και γόνιμο έργο ώστε να μη χάνεται ο χρόνος σε ασήμαντα και πολύ «ανθρώπινα» ζητήματα, τα οποία μας απομακρύνουν από την ουσία των πραγμάτων και μας καθηλώνουν σε ένα σημείο, όπου αυτάρεσκα τελματωμένοι δεν αλλάζουμε τίποτα, μοιραίοι και απομονωμένοι στον μικρόκοσμό μας, εθισμένοι στο να υποτιμούμε τη νοημοσύνη του άλλου, γιατί τόσο μας επιτρέπει η περιορισμένη δική μας;
Τι μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από την παχυσαρκία
Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity και δείχνει πιο ξεκάθαρα από ποτέ πόσο βοηθά τα παιδιά η τήρηση του προγράμματος και η καθημερινή ρουτίνα. Βέβαια, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, θέλει ειδικές δεξιότητες εκ μέρους των γονιών για να τα πείσουν να είναι συνεπή σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια, μιας και θα αποφύγουν την παχυσαρκία, που, κακά τα ψέματα, δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα στα παιδιά και στους νέους ενήλικες (και όχι μόνο).
ΗΠΑ: H πιθανότητα ένα παιδί να βγάζει στο μέλλον περισσότερα από τους γονείς του είναι μηδαμινή
Ενώ το ποσοστό των παιδιών που κατάφερνε κάτι τέτοιο, ήταν 92% εάν είχαν γεννηθεί το 1940, για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1980 και σήμερα είναι τριαντάρηδες, το ποσοστό των νέων που βγάζουν περισσότερα από τους γονείς τους, έχει πια πέσει στο 50%.
Αυτό είναι το αποκαλυπτικό συμπέρασμα μιας νέας έρευνας αμερικανών οικονομολόγων των πανεπιστημίων Στάνφορντ, Χάρβαρντ και Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον Ρατζ Τσετί, η οποία δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Science (σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις δημοσίευσης οικονομικών μελετών).
Έκθεση με μάσκες που έφτιαξαν προσφυγόπουλα
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα & το παιχνίδι με τις μάσκες», θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 και ώρα 19.30, στο ισόγειο του κτιρίου «Τσικρίκη» (Γαμβέτα 6), στο Βόλο.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο κτίριο «Τσικρίκη» , από τις 26 Απριλίου 2017 έως τις 10 Μαΐου 2017, και ώρες 9.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)