Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

«Η εικόνα ενός τυφλού με σκύλο οδηγό ανατρέπει τα στερεότυπα»: Η πλούσια ζωή της Εύης με την Κρύσταλ

Η Εύη Σταμάτη μάς μιλάει για την καθημερινότητα με το εκπαιδευμένο Λαμπραντόρ της και τους τρεις μήνες προπόνησης στο paracycling που την οδήγησαν σε παγκόσμιo αγώνα

«Το paracycling έχει διάφορες κατηγορίες για άτομα με αναπηρία. Οι αθλητές με προβλήματα όρασης αγωνιζόμαστε στο τάντεμ, διπλό ποδήλατο με δύο συναθλητές, όπου αγωνίζονται και οι δύο εξίσου. Εκείνος που κάθεται μπροστά, ο πιλότος, έχει όραση και την ευθύνη της οδήγησης και της μετάδοσης των πληροφοριών που είναι απαραίτητες, για παράδειγμα, για να στρίψει το ποδήλατο, όπου πρέπει να συμμετέχουμε και οι δύο στην κίνηση. Ο τυφλός κάθεται στην πίσω θέση».

«Τι έχει αυτό το αγόρι;» 6 τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για την αναπηρία.

«Μπαμπά, τι έχει αυτό το αγόρι;» ρώτησε ένα κοριτσάκι. Ήξερα ότι πρόσεξε τον γιο μου, τον Joey, ένα καταπληκτικό μικρό αγόρι με Σύνδρομο Down. Ο Joey εμφάνισε πριν λίγα χρόνια και αλωπεκία, μια κατάσταση που τον άφησε χωρίς μαλλιά – ένα στυλ που του ταιριάζει πολύ, αλλά τραβάει και πολλά βλέμματα. Γύρισα χαμογελώντας, έτοιμος και πρόθυμος να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις της μικρής, αλλά ο πατέρας της την απομάκρυνε, την κατεύθυνε σε άλλο σημείο της παιδικής χαράς, μακριά μας, νιώθοντας πολύ άβολα.

Υπουργική Απόφαση - Τροποποίηση: "Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες"

Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ.153/66380/Α5/2021
ΦΕΚ 2449/Β/8-6-2021
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.151/20049/ Β6/2007 απόφασης της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες του εδαφίου α της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2909/2001 (Α' 90) και των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 13 του ν. 3404/2005 (Α' 260)» (Β' 272).

Νηπιαγωγεία: Από τον Σεπτέμβριο μαθήματα αγγλικών στους μαθητές

Με τροπολογία, που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται η εισαγωγή των αγγλικών στα νηπιαγωγεία και των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο πρόγραμμα σπουδών και στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο.

Εισάγεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγείων της χώρας δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων.

Παράλληλο Μηχανογραφικό – Διευρύνοντας τους εκπαιδευτικούς ορίζοντες

Οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό καθορίζονται με την Απόφαση Κ5/62224/ ΦΕΚ Β’ 2428, 7-6-2021 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Φέτος, δίνεται για πρώτη φορά στους υποψηφίους η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτησή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ. Στο παράλληλο μηχανογραφικό του έτους 2020-2021 συμπεριλαμβάνονται 52 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, καθώς και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους.

Έρευνα: Η συχνή χρήση κινητού από εφήβους συνδέεται με ανθυγιεινή διατροφή και αύξηση βάρους

Ακόμη και η μέτρια χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος των εφήβων, σύμφωνα με μια μεγάλη νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει μέσα στη μέρα ένας έφηβος στο κινητό, στο smartphone του, τόσο περισσότερο ρέπει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, σύμφωνα με την έρευνα.

4ο ΕΠΑΛ Καβάλας: H δημιουργική περίοδος της πανδημίας

Η δύσκολη περίοδος της πανδημίας, με τη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αποδείχθηκε η πιο δημιουργική για τους μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας. Η επανέναρξη των σχολείων μετά το Πάσχα αποκάλυψε όλη τη δημιουργική διάθεση των παιδιών, που κατάφεραν δουλεύοντας σταδιακά στο σπίτι, στο σχολείο ή στο εργαστήριο του ΕΠΑΛ (την περίοδο που ήταν ανοιχτά) να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον διαθέσιμο χρόνο τους. Όλη αυτή η προσπάθεια παρουσιάστηκε συνολικά μέσα σε δυο εκθέσεις που διοργάνωσε η διεύθυνση του σχολείου δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να δουν από κοντά τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τένις Κωφών (Χερσόνησος, 19-26/05/2021)


Η επίσημη αφίσα τού 14ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τένις κωφών 
που θα διεξαχθεί στη Χερσόνησο από 19 έως 26 Ιουνίου 2021

Οι «Αγγέλοι της Χαράς» φτερουγίζουν στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Λαρισαίων

Το καινοτόμο πρόγραμμα του εθελοντικού οργανισμού «Άγγελοι της Χαράς» με τίτλο «Μαζί στη Μουσική” εφαρμόζουν με απόλυτη επιτυχία τα δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Νέων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) του Δήμου Λαρισαίων, στη Νέα Σμύρνη και τη Νεάπολη.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό εμψυχωτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τους «Αγγέλους της Χαράς» ειδικά για τις κοινωνικές δομές στη Λάρισα, με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της πρώτης ομάδας εμψυχωτών που εκπαιδεύτηκαν για το σκοπό αυτό.

«Αριάδνη»: Μία νέα στέγη στήριξης για ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή ανέλαβε την ανέγερση μίας νέας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης 9 ενηλίκων με εγκεφαλική παράλυση, προσφέροντας τους οικογενειακή θαλπωρή και ανακουφίζοντας τους γονείς τους από το βάρος και την ευθύνη της καθημερινής τους φροντίδας.

Για αυτή τη νέα πρωτοβουλία του φιλανθρωπικού σωματείου που μετράει κοντά 50 χρόνια δράσης, μίλησε στο πρωινό του Easy 972 Η Αλεξία Χαμόδρακα, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων.

Η στιχουργός Ελεάνα Βραχάλη μιλά για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η Ελεάνα Βραχάλη, μία από τις πιο σημαντικούς στιχουργούς της γενιάς μας, συναντά την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας και παραχωρεί μια συνέντευξη εκ βαθέων. Στα 24 της χρόνια κάνει το ντεμπούτο της με την πολυβραβευμένη συνεργασία της με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και έως σήμερα μας έχει χαρίσει υπέροχους στίχους και συνεργασίες με πληθώρα εξαιρετικών καλλιτεχνών. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και μουσική επιμελήτρια στο ραδιόφωνο και στο θέατρο. Έχει γράψει τραγούδια για το θέατρο και έχει μεταφέρει στα ελληνικά τους στίχους των τραγουδιών του μιούζικαλ The Rocky Horror Show. Το 2009 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Αποσιωπητικά και το 2014 εκδίδεται το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο με τίτλο Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας.

14ο STATE OF ART Πανελλήνιο Συνέδριο Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής 2021

Ανακοινώνεται ότι το 14ο STATE OF THE ART Πανελλήνιο Συνέδριο Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής 2021 θα πραγματοποιηθεί 9/10 Οκτωβρίου 2021. Το Συνέδριο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε φυσικό χώρο, με δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής - ανάλογα με τα δεδομένα σχετικά με τη δημόσια υγεία.

Ερευνητικές εργασίες για προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις μπορούν να υποβληθούν έως την 31η Ιουλίου 2021.

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Ετοιμο ως την τελευταία λεπτομέρεια είναι πλέον το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, που διοργανώνει η Πειραματική Σκηνή.

Το 5ο Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 29 Σεπτεμβρίου και θα ρίξει αυλαία στις 10 Οκτωβρίου αυτού του έτους. Σε αυτό, όπως έγινε γνωστό από το Σύλλογο, παίρνουν μέρος 29 θίασοι, 67 κουκλοπαίκτες οι οποίοι θα επιμεληθούν 51 παραστάσεις, 4 εργαστήρια σε ενήλικες και παιδιά και 6 σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς. Επίσης θα γίνουν 3 δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους και 2 εκθέσεις θεατρικής κούκλας.

Δεκάδες παιδιά επαίτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Συνολικά 137 παιδιά- θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης εντόπισε να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης την τελευταία διετία η Κινητή Μονάδα Κοινωνικής Παρέμβασης της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, με αφορμή τη 12η Ιουνίου που είναι Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας, «τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά ωθούνται στην επαιτεία σε κεντρικούς δρόμους όπως η Εγνατία και η Τσιμισκή σε ώρες αιχμής, ενώ τα μεγαλύτερα πωλούν μικροαντικείμενα ή παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, συνήθως στη Λεωφόρο Νίκης, την πλατεία Αριστοτέλους, την περιοχή της Βαλαωρίτου και των Λαδάδικων».

Τα πρώτα 6 Πρότυπα ΕΠΑΛ στη χώρα μας είναι πραγματικότητα!

Ένα ακόμη βήμα της ολιστικής μεταρρύθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που δρομολόγησε ο νόμος 4763/2020, πραγματοποιείται με την ίδρυση των πρώτων έξι Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ.).

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ιδρύονται έξι Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. σε έξι Περιφέρειες της χώρας. Στα Πρότυπα ΕΠΑΛ Άργους, Επανομής, Περάματος, Ξάνθης, Ηγουμενίτσας και Τρικάλων, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, θα λειτουργήσει η Α’ τάξη, στις εγκαταστάσεις των υφιστάμενων σχολικών μονάδων ΕΠΑ.Λ.

Εμβολιασμός σε παιδιά και εφήβους – Ποιες είναι οι νεότερες οδηγίες του CDC

Το αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention) συνιστά όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών να εμβολιαστούν έναντι του κοροναϊού SARS-CoV-2.

Παρότι λιγότερα παιδιά έχουν προσβληθεί με λοίμωξη COVID-19 σε σχέση με τους ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Δ. Μιχαηλίδου: Νομοθετούμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης

Νομοσχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως προανήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στη διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου-Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων www.syntagmawatch.gr και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ημερίδα: Από τον Καποδίστρια έως σήμερα με το βλέμμα στο μέλλον: 200 χρόνια μέριμνα για το παιδί

Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (Ε.Ε.Κ.Π.Π.Υ.)

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021

ΤΡΙΚΑΛΑ. ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ