Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

«Γιατί δεν ακούς;» Πώς να σταματήσετε την γκρίνια και να αρχίσετε την επικοινωνία.

Σας αγνοεί το παιδί σας και δεν κάνει όσα του ζητάτε; Μπορεί να έχει πολύ καλούς λόγους. Αντί να επιμένετε στη συμμόρφωση και την υπακοή, προσπαθήστε να κατανοήσετε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της αντίστασης και να δημιουργήσετε διδακτικές ευκαιρίες. 

«Ο γιος μου δεν με ακούει» 

«Η κόρη μου θυμώνει όταν της λέω να κάνει κάτι.» 

«Γιατί δεν μου δείχνει λίγο σεβασμό;» 

Ακούω τέτοιου είδους σχόλια όλη την ώρα από τους γονείς που ελπίζουν για συμμόρφωση και επιμένουν στην επίδειξη σεβασμού. Όμως όταν ένα παιδί έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα, φτωχή ρύθμιση συναισθημάτων και μη αναπτυγμένες δεξιότητες οργάνωσης, οι συμπεριφορές και οι προσδοκίες περιπλέκονται. 

Αλλαγές στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ, έθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενσωμάτωση σχολίων των πρυτάνεων στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, καθώς και την προετοιμασία περαιτέρω συζήτησης στη Σύνοδο.

H αντιμετώπιση του άγχους από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Ερωτήματα που προέκυψαν μέσα από τις πρωτόγνωρες αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 τέθηκαν στο επίκεντρο Συνεδρίου που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την εκπαιδευτική κοινότητα και το οικογενειακό περιβάλλον να μπαίνουν στο κάδρο των θεματικών, σκιαγραφώντας την κατάσταση και προτάσσοντας νέες τρόπους και διεξόδους στη διαχείριση του άγχους που δημιουργούν τα μέτρα περιορισμού.

«Σχολείο εξ αποστάσεως» - SPECIAL REPORT

Με την επιστροφή του απαγορευτικού, μαθητές αναγκάστηκαν, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, να απέχουν από τις σχολικές αίθουσες. Το «Special Report» επιχειρεί να καταγράψει τη νέα αυτή πραγματικότητα και το τι σημαίνει για την εκπαιδευτική διαδικασία και τις οικογένειες των μαθητών, αλλά και τι αντίκτυπο πρόκειται να έχει μακροπρόθεσμα.

Ετεροτοπία: Διαδικτυακό "Quarantine Film Festival"

Διαδικτυακό "Quarantine Film Festival", ένα μίνι online φεστιβάλ ταινιών έρχεται για 1η φορά από την Ετεροτοπία / Eterotopia
Από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου δωρεάν μέσα από την σελίδα της Ετεροτοπίας στο Facebook απολαμβάνουμε 6 ταινίες που αγγίζουν κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και συζητάμε με τους συντελεστές τους.
Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, ο πολιτισμός αποτελεί διέξοδο κόντρα στη μοναξιά. Το «Quarantine Film Festival» έρχεται για να συντροφεύσει τη δική μας καραντίνα. 

Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ποιοτική εκπαίδευση ως μοχλός μείωσης των ανισοτήτων

Η βαθιά αλληλεξάρτηση μεταξύ της ποιοτικής εκπαίδευσης και της μείωσης των ανισοτήτων και η ανάγκη διαρκούς αναπροσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η πανδημία και οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου InterCap.

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Εισοδηματικά κριτήρια και δικαιούχοι

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το voucher των 200 ευρώ για την αγορά tablet ή laptop - Αναλυτικά παραδείγματα

Επιταγή αξίας 200 ευρώ χορηγεί η κυβέρνηση, σε κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να αγοράσει τεχνολογικό εξοπλισμό (tablet, laptop, desktop) και να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του μέσω τηλεκπαίδευσης. Συνολικά η κυβέρνηση δίνει 112 εκατ. ευρώ για τα voucher, μέσω των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ποδόσφαιρο για την φιλία: Διαδικτυακές μεταδόσεις και νέες εκπομπές

Το Διεθνές Κοινωνικό Πρόγραμμα για Παιδιά, Ποδόσφαιρο για την Φιλία ξεκίνησε το 2013 με στόχο να φέρνει κοντά τη νεολαία διαφορετικών χωρών. Ο στόχος αυτού του θεσμού που διοργανώνεται από την Gazprom και περιλαμβάνει αγώνες και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις είναι η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και βασικών ανθρώπινων αξιών, όπως η φιλία, η ειρήνη και η ισότητα.

Από τα γήπεδα και τους ανοικτούς χώρους που φιλοξενούσαν παιδιά από διαφορετικές χώρες, το Ποδόσφαιρο για την Φιλία έπρεπε φέτος να προσαρμοστεί στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας. Οι βασικές εκδηλώσεις του προγράμματος έγιναν διαδικτυακά. Καθ’ όλη την φετινή περίοδο νεαροί παίκτες και δημοσιογράφοι από διάφορα μέρη του κόσμου συμμετείχαν στις πολυάριθμες δραστηριότητες.

Τα σχολεία στέλνουν μήνυμα αγάπης στα νοσοκομεία εν όψει Χριστουγέννων

Την υλοποίηση της δράσης «Τα σχολεία στέλνουν μήνυμα αγάπης», στο πλαίσιο της έμπρακτης ένδειξης αλληλεγγύης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που δοκιμάζεται εξ αιτίας της πανδημίας, και σε νοσηλευόμενους με κορωνοϊό, που θα περάσουν τις γιορτινές ημέρες μακριά από τους οικείους τους, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω εγκυκλίου προς τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ανακάλυψε το STEM και πάρε έμπνευση

Καλωσήρθες στο μικροσύμπαν του Generation Next
Εδώ θα αποκτήσεις πρόσβαση στον κόσμο του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) και θα αναπτύξεις τις δεξιότητες σου. Μαζί θα κάνουμε τη θεωρία πράξη ενώ με τη γνώση και τα εργαλεία που θα αποκτήσεις, είναι θέμα χρόνου να κάνεις ακόμα και τις πιο ανατρεπτικές ιδέες σου πραγματικότητα δημιουργώντας ένα καλύτερο αύριο για όλους!

Θεσσαλονίκη: Το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα» διοργανώνει διαδικτυακό χριστουγεννιάτικο μπαζάρ

Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα» ανακοινώνει τη δημιουργία διαδικτυακού Χριστουγεννιάτικου μπαζάρ καθώς και τις επερχόμενές δράσεις που γίνονται από τρίτους για το ίδρυμα κατά τον μήνα Δεκέμβριο, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της στέγης.

Καθόλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου «Η Μέλισσα» διοργανώνει ένα διαδικτυακό Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ με χειροποίητα αντικείμενα εθελοντών του ιδρύματος, του οποίου τα έσοδα πηγαίνουν αποκλειστικά στη «Μέλισσα». Το μπαζάρ μπορεί να επισκεφθεί κανείς στο bazaar.stegimelissa.gr και οι αγορές μπορούν να γίνουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, αλλά και τηλεφωνικώς στο 2310830582. Στο μπαζάρ μπορεί να βρει κανείς αντικείμενα όπως προϊόντα της «Μέλισσας», χριστουγεννιάτικα στολίδια, διακοσμητικά σπιτιού κ.α.

Οικονομική Ολυμπιάδα με συμμετοχές και από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

Στις 15 Ιανουαρίου 2021 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στην Οικονομική Ολυμπιάδα, ενός διεθνούς διαγωνισμού οικονομικών γνώσεων για μαθητές και μαθήτριες λυκείου, η οποία από φέτος θα δεχθεί συμμετοχές και από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Αυτό έκαναν γνωστό η γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης, ανακοινώνοντας τη συνεργασία τους για τη διεξαγωγή της Οικονομικής Ολυμπιάδας.

Πώς να δέσουμε τα παιδιά στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου μαζί με το μπουφάν τους

Τη λύση για να χωρούν τα μικρά παιδιά με το μπουφάν τους στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου βρήκε μια Αμερικανίδα μητέρα.

Όσοι έχουν προσπαθήσει να φορέσουν στα παιδιά τους τη ζώνη στο καρεκλάκι τους όταν φορούν και μπουφάν κατανοούν αμέσως το πρόβλημα. Τα καρεκλάκια έχουν προδιαγραφή για ένα συγκεκριμένο εύρος μεγέθους των παιδιών με τα ρούχα τους, άρα η ζώνη δε φτάνει να καλύψει και τα χοντρά τζάκετ που απαιτούνται τον χειμώνα σε κρύες περιοχές.

ΗΠΑ: 1,6 εκατ. παιδιά έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό

Σχεδόν 1.640.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην αμερικανική επικράτεια, αριθμός που αναλογεί στο 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας.

Από την 3η ως τη 10η Δεκεμβρίου, διαγνώστηκαν 178.823 μολύνσεις παιδιών. Πρόκειται για τον υψηλότερο εβδομαδιαίο απολογισμό αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία στην επικράτεια των ΗΠΑ, τονίζεται στην έκθεση. Σε δύο εβδομάδες, τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν κατά 23%, κατά την ίδια πηγή.

Δικαίωση εργοθεραπευτών για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Το δικαίωμα των εργοθεραπευτών των Δημόσιων Δομών Υγείας αναγνωρίστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

«Τα δικαστήρια δικαιώνουν τα αιτήματα που απορρίπτουν οι πολιτικές αποφάσεις των κρατικών Επιτροπών» σχολιάζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, οι οποίοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με άλλους κλάδους επαγγελματιών υγείας για την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Με την υπ’ αριθμόν 3539/2020 απόφασή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, απορρίφθηκε η έφεση που είχε ασκήσει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε την προσφυγή των εργοθεραπευτών της συγκεκριμένης δομής για τη συμπερίληψή τους στους δικαιούχους.