Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Το παιδί μου έχει μείνει πίσω στο σχολείο. Τι κάνω;

 Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν μια χαρά. Τώρα όμως το παιδί σας δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ρυθμούς της τάξης και έχει αρχίσει να μένει πίσω. Ίσως αναρωτιέστε αν είναι μια προσωρινή δυσκολία ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Μπορεί να είναι δύσκολο να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Τα παιδιά δεν είναι πάντα πρόθυμα να μιλήσουν για το σχολείο, ιδίως όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Αν ρωτήσετε το παιδί σας για τις δυσκολίες του, μπορεί να κλάψει, να έχει ξέσπασμα θυμού, αλλά να μην σας πει τίποτα. Πώς θα βρείτε επομένως τις απαντήσεις που χρειάζεστε για να το βοηθήσετε;

Φοίτηση παιδιών με αναπηρίες σε ιδιωτικά σχολεία

Στον Συνήγορο του Πολίτη υποβλήθηκαν αναφορές από γονείς παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ε.ε.α) τα οποία δεν έγιναν δεκτά για εγγραφή σε ιδιωτικά σχολεία, ή δεν έγινε δεκτή η επανεγγραφή ή η συνέχιση φοίτησης ή αποπέμφθηκαν από ιδιωτικό σχολείο κατά την αλλαγή της βαθμίδας εκπαίδευσης.

Έλληνες ερευνητές «διαβάζουν» σε πραγματικό χρόνο το πώς νιώθουν οι μαθητές όταν μαθαίνουν

Ερευνητές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανέπτυξαν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που καταγράφουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις των μαθητών όταν εκείνοι αλληλεπιδρούν με ένα tablet, ανοίγοντας έτσι δρόμο στην «εκπαίδευση ακριβείας».

Μια τάξη γεμάτη μαθητές να φορούν μια συσκευή στο κεφάλι που μοιάζει με ένα ζευγάρι ακουστικών, αλλά στην ουσία χρησιμεύει για να καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα των παιδιών καθώς εκείνα μαθαίνουν, μοιάζει με σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η νοσηρή πλευρά του ελληνικού Youtube

«42χρονος youtuber φέρεται να κακοποιούσε δύο άτομα με αναπηρία στις λάιβ εκπομπές του στο ίντερνετ». Η είδηση, ενδεχομένως, να φαντάζει αδιανόητη για κάποιους. Κι όμως η ελληνική κοινότητα του Youtube δεν έπεσε από τα σύννεφα.

Αλλωστε, τέτοιου είδους εκπομπές όχι απλώς είναι δημοφιλείς στην πλατφόρμα του YouTube αλλά ενίοτε οδηγούν τους εμπνευστές τους σε βραβεύσεις, σε αναγνώριση, σε χιλιάδες προβολές, αλλά και σε κέρδη χιλιάδων ευρώ.

Kατασκηνώσεις για influencer

Σε δημοσκόπηση της Harris/LEGO το 2019, το 30% των παιδιών 8-12 ετών στις ΗΠΑ έθεσαν το «YouTuber» ως την κορυφαία επιλογή καριέρας. Πλέον αυξάνονται οι παιδικές κατασκηνώσεις και τα μετασχολικά προγράμματα που διδάσκουν συγγραφή σεναρίων, παραγωγή βίντεο, μοντάζ και ψηφιακή ασφάλεια. Για παράδειγμα, το Creator Camp στο Χιούστον μέσα σε δύο χρόνια άνοιξε 18 παραρτήματα σε όλο το Τέξας. Τα παιδιά λένε ότι δεν θέλουν μόνο να γίνουν πλούσια και διάσημα, αλλά και να εκφραστούν.


Λεκτική βία: Κι όμως μπορεί να βλάψει και τον εγκέφαλο

Η λεκτική βία, η οποία αφορά ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που ξεκινούν από αδιαφορία έως φωνές, απειλές, εξυβρίσεις, εξευτελισμό ή ακόμα και εκφοβισμό, εξακολουθεί να λαμβάνει λιγότερη προσοχή από τη σωματική αν και έρευνα που μελέτησε τις επιπτώσεις της στην παιδική ηλικία, αποκάλυψε πως προκαλεί στον εγκέφαλο συγκρίσιμες βλάβες με τη σωματική και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η σημασία της ποίησης στην παιδική ηλικία

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που ακολουθεί με τη βραβευμένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή μας μιλάνε για τη σημασία της ποίησης στην παιδική ηλικία με αφορμή τη νέα της ποιητική συλλογή «Ποιήματα για Παιδιά».

Νομοθετικό κενό στην Ελλάδα για τις γονιδιακές θεραπείες – Ανάγκη συλλογικής προσπάθειας

Στην Ελλάδα, πάνω από 500.000 ασθενείς έχουν διαγνωστεί με σπάνιες ασθένειες. Οι γονιδιακές θεραπείες αποτελούν μια χαραμάδα ελπίδας για τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις

«Γροθιά στο στομάχι» από ταινία μικρού μήκους για το bullying

Σε μία αίθουσα γεμάτη από παιδιά και ενήλικες παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» η οποία εξιστορεί την ιστορία μιας έφηβης, που βιώνει τον σχολικό εκφοβισμό.

«Οι εφημερίδες του Πειραιά» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής παιδιών, το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά θα επαναλάβει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Οι εφημερίδες του Πειραιά», την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, από τις 17:30 έως τις 19:00, για μαθητές και μαθήτριες από 8 έως 11 ετών.

Η εφαρμογή του mindfulness στη διαχείριση του μετατραυματικού στρες στα παιδιά

Tο ψυχικό τραύμα στην παιδική ηλικία

Τραύμα. Το ψυχικό αποτύπωμα που προέρχεται από δυσμενείς συνθήκες κι επίπονες καταστάσεις του παρελθόντος. Όλοι, ενήλικες και παιδιά, περνάνε κρίσιμες περιόδους που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό, ωστόσο, κατά τη διάρκειά της παιδικής ηλικίας, καθώς η εσωτερική ισορροπία του ατόμου διαταράσσεται εύκολα και δεν διαθέτει τόσο ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας σε σύγκριση με έναν ενήλικα, είναι πιθανότερο να βρεθεί σε ψυχολογικό αδιέξοδο και δυσκολότερο να ανταπεξέλθει στις οδυνηρές συνέπειές του.

Ποινή φυλάκισης 12 ετών σε δάσκαλο που αποπλάνησε ανήλικη μαθήτρια

Tο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ευβοίας έκρινε ένοχο τον δάσκαλο, ο οποίος ήταν σε δημοτικό της Ερέτριας και πριν 3,5 χρόνια είχε συλληφθεί μετά από ανώνυμη καταγγελία

Ο δάσκαλος στην Ερέτρια είχε κατηγορηθεί για κατ’ εξακολούθηση γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που είχε συμπληρώσει τα 12 όχι όμως και τα 14 έτη, όπως επίσης για πορνογραφία ανηλίκου με τη μορφή της προμήθειας και της κατοχής φωτογραφικού υλικού.