Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μήπως είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας το κομμάτι του παζλ του Αυτισμού;

Μια νέα έρευνα εξέτασε το κατά πόσο η χρήση του κομματιού παζλ σαν σύμβολο για τον Αυτισμό είχε θετική ή αρνητική επίδραση για τις οργανώσεις που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή. 

Από τη δεκαετία του 1960 τουλάχιστον, τα κομμάτια παζλ χρησιμοποιούνται συχνά για να υποδηλώσουν/συμβολίσουν τον Αυτισμό. Η συγκεκριμένη εικόνα χρησιμοποιείται από το Autism Speaks, το Autism Society of America και άλλες πολλές ομάδες. Κομμάτια παζλ κοσμούν από μπλουζάκια και καρφίτσες μέχρι πιστωτικές κάρτες και πινακίδες αυτοκινήτων. 

Αναλφαβητισμός: Ένα κληρονομικό πρόβλημα

Η 8η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού. Ο αναλφαβητισμός είναι ένα φαινόμενο που κληρονομείται τις περισσότερες φορές, από γενιά σε γενιά, καθώς η εκπαίδευση των παιδιών συνδέεται άρρηκτα με το μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Το φύλο, η οικονομική κατάσταση και ο τόπος διαμονής μπορούν να αποτελέσουν τη «δαμόκλειο σπάθη» για την κοινωνική αυτή μάστιγα.

Το άγχος στα παιδιά

Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο της κοινωνίας μας και πλήττουν μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού. Παρόλα αυτά, το κλινικό άγχος δεν εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες, αλλά αντίθετα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό παιδιά κι εφήβους. Τί μορφές όμως μπορεί να έχει το κλινικό άγχος στις νεαρότερες ηλικίες και πώς μπορεί να διακριθεί από τον οικογενειακό περιβάλλον; Υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών στα παιδιά και στους εφήβους και ποιές οι πιθανότητες επανεμφάνισής τους στην ενήλικη ζωή;

Σ. Στρατηγάκης: Νέο σύστημα, διδασκαλία και παπαγαλία

Τόσο πρόχειρα σχεδιασμένο είναι το ισχύον εξεταστικό σύστημα που αναγκάζονται κάθε χρόνο να αλλάζουν την κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία, χωρίς να λύνεται το πρόβλημα. Φέτος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2995Β Υπουργική απόφαση με ημερομηνία 31 Αυγούστου που καταργεί το 4ο πεδίο των παιδαγωγικών τμημάτων και εντάσσει τα τμήματα σε όλα τα πεδία. Ταυτόχρονα το 5ο πεδίο των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής μετονομάζεται σε 4ο πεδίο.

Κυριακάτικο σχολείο για όλους τους μετανάστες

Μεσημέρι Κυριακής στον Κολωνό. Μετανάστες από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν περνούν την πόρτα επί της οδού Αργους 145 κρατώντας ένα μπλε τετράδιο στο χέρι και με ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Ηρθαν για να εγγραφούν στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (ΚΣΜ). Αν και στο σχολείο φοιτούν ενήλικοι, οι τοίχοι και τα σκαλοπάτια που οδηγούν σε αυτό είναι γεμάτοι χρώματα και ζωγραφιές. Σταδιακά ο χώρος υποδοχής γεμίζει με ανθρώπους που έχουν όρεξη και θέληση για μάθηση. 

Τα πολλά γενετικά τεστ προκαλούν σύγχυση στις εγκύους

Η νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στη Νέα Ζηλανδία εξετάζει μια σειρά από ταχέως εξελισσόμενες γενετικές τεχνολογίες οι οποίες είναι διαθέσιμες στις γυναίκες, είτε κατά τη διάρκεια της κύησης, είτε στη διαδικασία δημιουργίας εμβρύων μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Γονιός στην εποχή του Διαδικτύου

Ακούμε πολύ συχνά γονείς να αγωνιούν για την υπερβολική ενασχόληση των παιδιών τους με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο.

Το θέμα της εμμονής των παιδιών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι περίπλοκο. Οφείλουμε πρώτα να διερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ένα παιδί ή ένας έφηβος κάνει υπερβολική χρήση-άρα στην ουσία καταφεύγει στο διαδίκτυο- για να βρει διέξοδο από κάτι που τον ή την ταλαιπωρεί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοήθήσουμε πραγματικά. Η δαιμονοποίηση του μέσου δεν βοηθά σε τίποτα.

Η σημασία του προληπτικού προαθλητικού ελέγχου σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούμε συχνά πυκνά για τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που είτε πρόκειται απλά να συμμετέχουν στις συνήθεις αθλοπαιδιές του σχολείου τους ή συμμετέχουν πιο σοβαρά σε κάποια οργανωμένη ομάδα, με συγκεκριμένες ώρες προπόνησης την ημέρα, αγώνες, πρωταθλήματα κλπ.

Τι περιλαμβάνει όμως ο καρδιολογικός έλεγχος σε αυτές τις ηλικίες και γιατί είναι τόσο σημαντικός?

Τέλος στην πώληση αναψυκτικών στα σχολεία της ΕΕ

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση αναψυκτικών σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη του 2018. Το εν λόγω εγχείρημα χαιρέτισαν εκπρόσωποι του τομέα της υγείας, αναφέροντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες δράσεις για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία. 

UNICEF: Η ένταξη προσφυγόπουλων στο σχολείο ωφελεί την κοινωνία

Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταξη των παιδιών προσφύγων/μεταναστών στο σχολείο χαιρετίζει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η Σοφία Τζιτζίκου, πρόεδρος της οργάνωσης, υπογραμμίζει ότι η ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία έχει μόνο θετικές πλευρές.