Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Pelagios 3: Το Google Μaps της αρχαιότητας

Διαβάσαμε στο  TvxsΔεδομένα από αρχαίες πηγές αντλεί το πρόγραμμα Pelagios 3, που αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Το πρόγραμμα αφορά μια βάση δεδομένων και αποτελεί εργαλείο αναζήτησης που πραγματεύεται τοποθεσίες και χάρτες της αρχαιότητας που φτάνουν μέχρι το 1942. 
Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον, αλλλά δυστυχώς επικεντρώνεται στην περιοχή της Μ. Βρετανίας. Θα ήταν πολύ χρήσιμο εργαλείο στη διδασκαλία της ιστορίας (και όχι μόνο) ένα ανάλογο πρόγραμμα που θα κάλυπτε τον ευρύτερο ευρασιατικό και αφρικανικό χώρο.

Άποψη: Θ. ΤριαρίδηςΤο μάθημα της Αντιναζιστικής Εκπαίδευσης


Το μάθημα θα ονομάζεται «Αντιναζιστική Εκπαίδευση» και θα είναι βασικό και στις έξι τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Θα διδάσκεται συνδυαστικά δυο ώρες την εβδομάδα από τους καθηγητές της Αγωγής του Πολίτη, της Ιστορίας και της Φιλολογίας. Θα συνδυάζει το θεωρητικό σκέλος, την αναλυτική ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου για κάθε τάξη και την προβολή και ανάλυση ταινιών, ντοκιμαντέρ κ.ά. Μέσα από τη διαδικασία αυτή και τη συζήτηση με τους μαθητές θα αναδειχτούν και θα αναλυθούν παράγοντες που εκτρέφουν τον ναζισμό: η κάθε λογής μισαλλοδοξία, ο γηπεδικός κόσμος, τα σεξιστικά πρότυπα, η λατρεία της βίας, η ψυχολογική σύνδεση με τον κόσμο του μίσους. Στόχος: ο μαθητής να κατανοήσει πως σε βάθος χρόνου η εμπλοκή του με τον ναζισμό δεν θα του προσφέρει ταυτότητα (όπως ίσως ασυνείδητα νιώθει), αλλά μια διαχρονική ντροπή.

Η συμβολή της τέχνης και του θεάτρου στην ειδική αγωγή

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ο πολυδιάστατος ρόλος της αισθητικής αγωγής και της θεατρικής τέχνης για τα άτομα με αναπηρίες
της Κατερίνας Τόμτση
Θεατρολόγου-Εκπαιδευτικού, Msc

Stop Bullying Speak Up Comic Book!

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για τον σχολικό εκφοβισμό σε comic, που μπορεί να διδαχθεί στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, αλλά και στις τάξεις Γυμνασίου την ώρα του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας.
Στην ιστοσελίδα Stop Bullying Comic Challenge on Bitstrips for Schools προτείνονται δράσεις. Ενδιαφέρον επίσης, παρουσιάζουν και τα άρθρα: How to Identify Bullying καιHow to Intervene in a Bullying Incident

Άποψη: Κ. Ανθόπουλος "Πολιτική διαπαιδαγώγηση και σχολείο"

Η πολιτική ειδησεογραφία έχει στο επίκεντρό της το τελευταίο διάστημα θέματα που έχουν σχέση με μια σειρά από παρακμιακά φαινόμενα, από τα οποία δοκιμάζεται η πολιτική ζωή στη χώρα μας. Από τις αρχές της μεταπολίτευσης μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 2000, η πολιτική αντιπαράθεση είχε ως κυρίαρχο στοιχείο τον πολιτικό διάλογο, την πίστη στις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, την ανάπτυξη των ιδεών και επιχειρημάτων αλλά και το σεβασμό και την εμπιστοσύνη στους αντιπροσωπευτικούς δημοκρατικούς θεσμούς.

9 τρόποι για να παρακινήσουμε ένα… τεμπέλικο παιδί!

Πριν βιαστείτε να χαρακτηρίσετε το παιδί σας τεμπέλη, σκεφτείτε απλώς μήπως αυτή η «οκνηρία» του οφείλεται σε κάτι άλλο πέρα από την προσωπικότητά του! 

Άποψη: Λ.Παπαδημητρίου "Αμαρτίες δημιουργικών γονέων"

ον Νοέμβριο του 1952, λίγο μετά τα 21α γενέθλιά του, ο Γρέγκορι, το μικρότερο (κάποιοι θα πουν και το πιο ταλαντούχο) από τα τρία παιδιά του Ερνεστ Χεμινγουέι έγραψε στον πατέρα του: «Αν το καλοδείς, μπαμπά, αυτό που θα μείνει στο τέλος από όλα αυτά είναι το εξής: Εγραψε μερικές καλές ιστορίες, ανέπτυξε μια διαφορετική και φρέσκια προσέγγιση απέναντι στην πραγματικότητα και κατέστρεψε πέντε ανθρώπους - τη Χάντλεϊ, την Πολίν, τη Μάρτι (σ.σ.: κατά σειρά οι τρεις σύζυγοι του αμερικανού νομπελίστα), τον Πάτρικ (σ.σ.: έτερος γιος) και πιθανότατα εμένα. Τι νομίζεις, εγωκεντρικό σκουλήκι, πώς είναι πιο σημαντικό, οι ιστορίες ή οι άνθρωποι;».

Εκδήλωση: Διαδραστικό παιχνίδι "Η ζωή της αρκουδίτσας"

Η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση Καλλιστώ, διοργανώνει διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών με τίτλο «Η ζωή της Αρκουδίτσας».

«Η Ζωή της Αρκουδίτσας» είναι ένα παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά. Η εφαρμογή αυτή έχει σχεδιαστεί με σκοπό το κάθε παιδί να μάθει διασκεδάζοντας πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή της αρκούδας στο δάσος, τις διατροφικές της συνήθειες και του κινδύνους που την απειλούν.

Άγιος Δημήτριος: Εκπαιδευτικά προγράμματα Δια Βίου Μάθησης

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης(Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) σε συνέχεια της λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, ανακοινώνει την έναρξη των μαθημάτων για τη διδακτική χρονιά 2013-14 .

Ημερίδα για το σύνδρομο Άσπεργκερ με αφορμή το βιβλίο για νέους Κόλιν Φίσερ

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013, 6-9 μ.μ.
Οξυγόνο: Ημερίδα για το σύνδρομο Άσπεργκερ με αφορμή το βιβλίο για νέους Κόλιν Φίσερ (εκδόσεις Μεταίχμιο)