Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Γιορτή Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με Μουσική & Παιχνίδια

2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη ΔΕΠΥ, 6-8 Οκτωβρίου 2017, Αθήνα

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ (ΕΕΜ ΔΕΠΥ) σας προσκαλεί στο 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας “Από το Παιδί στον Ενήλικα”, με διεθνή συμμετοχή, που θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου 2017, στο Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos στην Αθήνα.

Αναλυτικές πληροφορίες για υποβολή εργασιών και εγγραφή στην ιστοσελίδα 

Το spinner είναι ένα παιχνίδι ή ένα θεραπευτικό μέσο για τα αυτιστικά παιδιά;

Το δημοφιλές σε όλους, κυρίως στα παιδιά, σπίνερ έχει χαρακτηρισθεί ως «καταπραϋντική συσκευή», θεραπευτική μπορούμε να πούμε, ειδικά για τα παιδιά με αυτισμό.

Αυτό το μικρό αντικείμενο που αποτελείται από τρεις πλαστικούς βραχίονες που περιέχουν μπίλιες και που το τοποθετείς στην άκρη του δείκτη και με μία κίνηση το κάνεις να περιστρέφεται, είναι η νέα τάση στα γκάτζετ. Το βλέπεις πλέον παντού, στα παιδιά, στους νέους, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, αλλά και στους πιο μεγάλους οι οποίοι διατείνονται ότι έχει χαλαρωτικές και αντι-στρες ιδιότητες. Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό ή με διαταραχές στην προσοχή, με ή χωρίς υπερκινητικότητα, κάνουν λόγο για ένα «μέσο που βοηθά τα παιδιά τους να συγκεντρώνονται». Αλλοι υποστηρίζουν ότι το σπίνερ «καταπραΰνει με την αφή τα παιδιά με υπερκινητικότητα» ακόμα και ότι είναι «ένας τρόπος να διοχετεύσουν την ενέργειά τους».

Δεν καταγγέλλεται στην Ελλάδα η παιδική κακοποίηση

Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα δύο παιδιά, ηλικίας 11-16 ετών, έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μιας εμπειρίας σωματικής βίας. Εκτιμάται ότι 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση

Το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει έκαναν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ενός προγράμματος με εθνικό αποτύπωμα.

Δεν είναι ντροπή το σεξ με ανθρώπους με αναπηρία. Είναι απολαυστικό και είναι δικαίωμα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Γιώργος Σαββόπουλος είναι εργοθεραπευτής στο Ασκληπιείο Βούλας και σκοπός της δουλειάς του είναι να μαθαίνει στους ανθρώπους με αναπηρίες πώς να ζουν με το πρόβλημά τους. Από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ανάπηροι από τους γιατρούς στην Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά την σεξουαλική τους ζωή. «Υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν ζωντανοί από πολύ σοβαρά ατυχήματα και μετά από έναν χρόνο επιστρέφουν στο σπίτι τους με κάποια αναπηρία και κανείς ποτέ δεν ασχολείται με το πώς θα ζήσουν από δω και πέρα» λέει. «Έχω έναν εικοσάρη ασθενή που είχε ένα ατύχημα με την μηχανή και όταν επέστρεψε στο σπίτι συνειδητοποίησε ότι έχει ένα σοβαρό σεξουαλικό πρόβλημα. Δεν ήξερε τι να κάνει. Δεν υπάρχει κάποιος να ασχοληθεί με την ποιότητα της ζωής που θα έχει ο ασθενής όταν θα επιστρέψει στο σπίτι του. 

Πρότυπο σχολείο για εφήβους με ειδικές ανάγκες στις Σέρρες

Ένα σχολείο πρότυπο για εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες, λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια στις Σέρρες. Ο λόγος για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που βοηθάει νέους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα, το σχολείο έχει προχωρήσει σε πολλές σημαντικές συνεργασίες στην Ευρώπη, ενώ έχει κερδίσει και πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Σχολείο κατσαδιάζει μητέρα για το κολατσιό που έδωσε στην κόρη της και οι μαμάδες του internet διχάζονται

Με την παιδική παχυσαρκία να απειλεί την υγεία εκατομμυρίων παιδιών και τα στοιχεία ερευνών που διεξάγονται να δείχνουν πως το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, πολλά σχολεία δυτικών χωρών αποκλείουν βλαπτικές τροφές από τα σχολικά γεύματα και τα κυλικεία ενώ ακόμη και οι δάσκαλοι επιτηρούν το πώς τρέφονται οι μαθητές. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που διαμαρτύρονται πως αυτοί οι νέο κανονισμοί κάποιες φορές ξεπερνούν τα όρια.

Δάνειο για να... πηγαίνει το παιδί στο φροντιστήριο

Τις προάλλες, ο 16χρονος γιος της Κωνσταντίνας τη ρώτησε ενώ έτρωγαν βραδινό κάτι που την άγχωσε. «Mαμά, θα κάνω και εγώ καλοκαιρινό φροντιστήριο; Σωστά;». «Φυσικά», του απάντησε εκείνη χωρίς να προλάβει να το πολυσκεφτεί. Το βράδυ όμως δεν την έπαιρνε ο ύπνος. «Με έζωσαν τα φίδια, γιατί είχα ακούσει πως το πρόγραμμα αυτό κοστίζει 450 ευρώ, ποσό που δεν είχαμε υπολογίσει». Πρωί πρωί πήγε από το φροντιστήριο και επιβεβαίωσε την τιμή. «Μην ανησυχείτε, θα βρούμε τη λύση», της είπε ο ιδιοκτήτης όταν την είδε να πανικοβάλλεται.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ του εμβρύου

Άλλη μία μελέτη αναδεικνύει τις πιθανές συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία, καθώς δείχνει ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ του εμβρύου μέσα στην μήτρα της εγκύου.

Οι επιστήμονες από τη Βρετανία (μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας) ανέπτυξαν ηπατικό ιστό με τη βοήθεια πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων.