Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Διδασκαλία της έννοιας της δίκαιης μεταχείρισης μέσω της κηπουρικής.

Τα φυτά μπορούν να δείξουν πώς διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικά πράγματα για να αναπτυχθούν και πώς οι έννοιες της δίκαιης μεταχείρισης και της ισότητας είναι διαφορετικές.

Πρόσφατα, ενώ κάναμε κηπουρική μαζί με την πεντάχρονη κόρη μου, μου έθεσε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις ανάγκες διαφορετικών φυτών. Ρώτησε γιατί δεν χρειάζεται να ποτίζουμε τους ηλίανθους όσο συχνά χρειάζεται να ποτίζουμε το βασιλικό και ήταν περίεργος γιατί το μαρούλι μας τα πήγαινε καλύτερα στη σκιά. Καθώς της απαντούσα, συνειδητοποίησα ότι στην πραγματικότητα μιλούσαμε για το πώς πρέπει να κινούμαστε στον κήπο - και στον κόσμο - με επίγνωση των διαφορετικών ταυτοτήτων και των αναγκών που έχει κάθε οργανισμός.

Αλλάζουν όλα για τα ΑμεΑ - Προσωπικός βοηθός, κάρτα αναπηρίας και αλλαγές στα ΚΕΠΑ

Προσωπικούς βοηθούς από το κράτος θα έχουν τα άτομα με αναπηρία, έρχεται η κάρτα αναπηρίας για περισσότερους ενώ αλλάζει και η λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα το πρόγραμμα του "προσωπικού βοηθού" θα ξεκινήσει πιλοτικά για 3.000 άτομα με αναπηρία και στην συνέχεια θα επεκταθεί.

Εκδήλωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιολογία: μια δεύτερη ευκαιρία»,

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αρχαιολογία: μια δεύτερη ευκαιρία», είναι ένα πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που σχεδιάστηκε για τους μαθητές τους σχολείου δεύτερης ευκαιρίας του καταστήματος κράτησης των Διαβατών Θεσσαλονίκης. Λαμβάνοντας υπόψη τον ενταξιακό χαρακτήρα της δράσης δόθηκε έμφαση στη «δεύτερη ευκαιρία». Από τη μια πλευρά η αρχαιολογία δίνει στα πράγματα του παρελθόντος μια δεύτερη ευκαιρία ύπαρξης και ένταξης στο παρόν και από την άλλη οι κρατούμενοι μαθητές έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να δουν μέσα από ένα νέο πρίσμα και να επανακαθορίσουν τη σχέση τους με το παρελθόν και το παρόν της πόλης και να διαμορφώσουν τελικά τη στάση τους για το μέλλον.

Ψηφιακό υλικό- παιδικό βιβλίο: «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας»

Η ηρωική ιστορία του Ρήγα Βελεστινλή αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία μιας νέας έκδοσης, μέσα από την οποία παιδιά ηλικίας 8-12 ετών θα ανακαλύψουν τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να υποκινήσει τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Η συγγραφέας και εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση, σε συνεργασία με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, δημιούργησε ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, τους μύθους και τα σύμβολά της.

Εθνικός Ύμνος: Τι λέει η 16χρονη μαθήτρια που τον απέδωσε στη Νοηματική

Η 16χρονη Ελευθερία Λαζαρίδου από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, μιλά στο protothema.gr για το αίσθημα υπερηφάνειας που της «γέννησε» η απόδοση του Εθνικού Ύμνου στη Νοηματική Γλώσσα

Εκδήλωση: Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη - Μεταμορφώσεις της σχολικής και της δημόσιας ιστορίας

Το Ίδρυμα Λαμπράκη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα "Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη. Μεταμορφώσεις της σχολικής και της δημόσιας ιστορίας". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Φεβρουαρίου του 2021 και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Η Θεσσαλονίκη πρώτη πόλη στην Ελλάδα με κωδικό αλφάβητο για τους ανθρώπους με αχρωματοψία

Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μετά τους οδηγούς πόλης σε κώδικα Braille και την δυνατότητα που έδωσε σε άτομα με προβλήματα όρασης να περιηγούνται στο portal του οργανισμού Thessaloniki.travel, κάνει ακόμα ένα βήμα.

Ζητούν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τα άτομα με αναπηρία λόγω αυτισμού

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Κέντρο Παιδιού και Εφήβου" διεκδικεί την ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην προτεραιοποίηση για εμβολιασμό το συντομότερο

Για το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναδειχθεί η ανάγκη ένταξης των ατόμων με αναπηρία λόγω αυτισμού (Δ.Α.Φ.) στις ομάδες χρονίως πασχόντων που προτεραιοποιούνται στον εθνικό εμβολιασμό κατά του ιού.

Άποψη: Γ. Δαρδανός "Το φάντασμα των σχολικών βιβλιοθηκών"

Όταν έρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα των Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, πραγματικά συγκινούμαι. Γιατί πάνε πολλά χρόνια που ονειρεύομαι την οργάνωση, τη δημιουργία, τη στελέχωση και τον διαρκή εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών – και αναφέρομαι κυρίως στις σχολικές βιβλιοθήκες αφού εκεί ξεκινά η παιδεία και ο πολιτισμός μας. Εδώ και είκοσι χρόνια γράφω, μιλάω, ξαναγράφω, ξαναμιλάω, φωνάζω…, αλλά στου κουφού την πόρτα.

“ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ 1821” Μαθητικοί διαγωνισμοί ζωγραφικής από το Δ. Θεσσαλονίκης

Δύο μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής με τίτλο “Ζωγραφίζοντας το 1821” διοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Προγραμμάτων και Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Γιάννης Κανίογλου μεταμορφώνει με τα πινέλα του σχολεία και δημόσιους χώρους

Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, ο Γιάννης Κανίογλου έγινε συνώνυμο της δημιουργικής διάθεσης, της αγάπης του για τα παιδιά, της επικοινωνίας που αναπτύσσει μαζί τους μεταλαμπαδεύοντάς τους τα οφέλη που προσφέρει η ζωγραφική.

Instagram: Νέα έκδοση αποκλειστικά για παιδιά δημιουργεί το Facebook

Μια νέα εκδοχή του Instagram αποκλειστικά για παιδιά κάτω των 13 ετών φαίνεται πως ετοιμάζει το Facebook, σύμφωνα με το buzzfeednews.com. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της πλατφόρμας Vishal Shah έγραψε σε ανάρτησή του που προορίζεται αποκλειστικά για εργαζόμενους της εταιρείας:

Τα παιδιά κουράστηκαν από την πανδημία, πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Έπειτα από έναν σχεδόν χρόνο πανδημίας και με πολλούς μήνες εκτός σχολείου, τα παιδιά αρχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Η συγκέντρωσή τους μειώνεται, δεν θέλουν άλλη τηλεκπαίδευση, δεν θέλουν άλλη κοινωνική αποστασιοποίηση.

Οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι σε όλες τις χώρες, τις ηλικιακές ομάδες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, τα παιδιά μοιάζει να φτάνουν σε ένα σημείο καμπής που οι ειδικοί ονομάζουν τώρα “αδιέξοδο της πανδημίας”.

Σχολεία : Τι αναμένεται φέτος για πανελλαδικές και παράταση σχολικού έτους

Μπορεί τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα μαθήματα να διεξάγονται μέσω τηλεκπαίδευσης, ωστόσο οι μαθητές έχουν μπροστά τους έναν… Γολγοθά, τόσο όσο αφορά στις πανελλαδικές, όσο και στην παράταση του σχολικού έτους, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ηράκλειο: Λιλιπούτειοι ποιητές «πλημμύρισαν» με έργα τους το σχολείο και τις γειτονιές τους!

Μία ξεχωριστή δράση οργάνωσε το 43ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Της Κατερίνας Μυλωνά

Με εμπνευστή τον Ρήγα Φεραίο, οι μαθητές του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου δημιούργησαν μια Ποιητική Εταιρεία! Η δράση τους συνδύασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που γιορτάζεται την 21η Μαρτίου, και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τις δυνάμεις τους ένωσαν η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του σχολείου, κ. Ελευθερία Καλούδη, και η δασκάλα του Τμήματος Ένταξης, κ. Μαρία Χαλκιαδάκη.

25η Μαρτίου: Διαδικτυακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό - Η εγκύκλιος

Τι προβλέπει η εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας σχετικά με τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στα σχολεία - Τι ισχύει για τα ειδικά σχολεία

Διαδικτυακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου με διάρκεια τουλάχιστον δύο διδακτικών ωρών, προβλέπει η εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή που εστάλη σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.