Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πώς ο τόνος της φωνής σας διαμορφώνει την κουλτούρα της τάξης

Η χρήση της φωνής σας στη διαχείριση μιας τάξης είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας. Οι δάσκαλοι φωνάζουν για να μεταδώσουν πληροφορίες κατά τη διδασκαλία, αξιολογούν την κατανόηση των μαθητών κάνοντας ερωτήσεις, διευκολύνουν τη μετάβαση μεταξύ δραστηριοτήτων και επίσης διαχειρίζονται συμπεριφορές ανακατευθύνοντας τους δύστροπους μαθητές και δίνοντας οδηγίες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Είναι ένα απατηλά πολύπλοκο, πολύπλευρο εργαλείο, που απαιτεί συνεχή διαμόρφωση για να ταιριάζει στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της τάξης — και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να τελειοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί.

«Η θεία Ρωρώ στον πρωθυπουργό»

Η Αργυρώ Λαμπάρα μαγειρεύει, όσο εξηγεί στο τηλέφωνο το βίωμα της κινητικής αναπηρίας την οποία εμφάνισε στα οκτώ χρόνια της. Μια σπάνια μορφή μυϊκής δυστροφίας που, παρά τη μικρή συχνότητα εμφάνισής της, έπληξε την ίδια, αλλά και την αδελφή της, Εύα, όταν ήταν μαθήτριες δημοτικού, κάνοντας σταδιακά απαραίτητη τη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου από τις νεαρές γυναίκες. 

Έκτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Εκπαίδευση:

Η Σύνοδος Κορυφής είναι η ετήσια κορυφαία εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης (European Education Area). Συγκεντρώνει φορείς χάραξης πολιτικής από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όχι μόνο, καθώς και τις ευρωπαϊκές κοινότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης: Μια πραγματικότητα για όλους».

Κίνδυνος για ηπατική ανεπάρκεια στα παιδιά λόγω παχυσαρκίας

Με την ηπατική ανεπάρκεια «φλερτάρουν» τα παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία, εκτός από τα μεταβολικά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των αυξημένων κιλών τους.

Ο λόγος είναι η λιπώδης διήθηση του ήπατος που προκαλείται από την παχυσαρκία και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ήπατος, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η μεταμόσχευση προκειμένου να μπορούν οι ασθενείς να επιβιώσουν.

Webinar επιμόρφωσης επαγγελματιών υγείας με τίτλο “Φροντίζω για την Ασφάλεια των Παιδιών”

Το Σωματείο Eliza – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού υλοποιεί webinar επιμόρφωσης επαγγελματιών υγείας με τίτλο “Φροντίζω για την Ασφάλεια των Παιδιών” την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, 14.00 – 17.00

Σχολεία: Τι ισχύει για τις παιδαγωγικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν παιδαγωγικές συναντήσεις σχετικά με θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών/τριών, οργάνωσης της διδασκαλίας των μαθημάτων, υλοποίησης και αξιολόγησης των Προγραμμάτων Σπουδών με πρωτοβουλία του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου της σχολικής μονάδας, οι οποίες σκοπεύουν στην ανταλλαγή πληροφοριών, την καταγραφή προβλημάτων, τη λήψη συλλογικών αποφάσεων και την υιοθέτηση κοινών πρακτικών που εκτιμώνται ως πλέον αποτελεσματικές για τη βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης, την καλύτερη οργάνωση της σχολικής ζωής, την ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και εν γένει την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Πώς οι επισκέψεις σε μουσεία μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή με τις τέχνες και η επίσκεψη στα μουσεία μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Το μουσείο Γουλανδρή διοργανώνει ένα μουσικό ταξίδι εξερεύνησης και ευζωίας στη συλλογή του.

Βιβλίο: Από-συνδεδεμένη οικογένεια

Ο Κούκι ήταν ο πιο ευτυχισμένος από όλους τους σκύλους…
Ώσπου στο σπίτι κατέφτασαν οι οθόνες.
Τάμπλετ, κινητά, κονσόλες!
Τι θα γίνει με την οικογένειά του, που είναι κολλημένη στις οθόνες;
Mια τρυφερή ιστορία που μας κάνει να σκεφτούμε τη χρήση των οθονών και τον αντίκτυπο στις σχέσεις μας με τους άλλους… από τη σκοπιά ενός σκύλου!

Πολλαπλό βιβλίο: Απορρίφθηκαν 22 από τις 636 προτάσεις εκδοτών-συγγραφέων για τη συγγραφή των 187 νέων σχολικών βιβλίων

Την απόρριψη 22 από τις 636 συνολικά προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν εκδότες ομάδες συγγραφέων και μεμονωμένοι συγγραφείς, για τη συγγραφή των 187 νέων σχολικών βιβλίων, στο πλαίσιο του πολλαπλού βιβλίου , αποφάσισε το ΔΣ του ΙΕΠ , ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου.

Η Επίδραση του ChatGPT-4 στην Ισότητα και Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση

Το ChatGPT-4, ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI, έχει τη δυνατότητα να έχει επικοινωνία με ανθρώπους με τρόπο που μοιάζει σχεδόν φυσικός. Αυτή η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά την εκπαιδευτική ισότητα και συμπερίληψη.

Το OPEN στο σχολείο των Φυλακών Αυλώνας: Συγκλονίζουν παιδιά που θέλουν δεύτερη ευκαιρία - «Η εκπαίδευση είναι πύλη ελευθερίας»

Ανησυχητικές προεκτάσεις λαμβάνει η νεανική παραβατικότητα με ληστείες, ξυλοδαρμούς, ακόμα και βιασμούς με θύτες ανήλικους να απασχολούν σε σχεδόν καθημερινή βάση το αστυνομικό δελτίο. Η κάμερα του OPEN η Ευλαμπία Ρέβη και Σπύρος Χαριτάτος βρέθηκαν στις φυλακές Αυλώνας εκεί που δίνεται στους νέους με παραβατική συμπεριφορά μία δεύτερη ευκαιρία να γίνουν ξανά μαθητές και να επανενταχθούν στην κοινωνία. Μέσα από το ρεπορτάζ, έρχονται στην επιφάνεια ιστορίες παιδιών που από εξωτερικούς ή οικογενειακούς παράγοντες οδηγήθηκαν στην παρανομία και τελικά περνούν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους «εντός των τειχών» του σωφρονιστικού ιδρύματος.