Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Πώς να βοηθήσετε το παιδί με ευαισθησία στα απτικά ερεθίσματα.

Τα παιδιά με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας μπορεί να παρουσιάζουν υπερευαισθησία ή υποευαισθησία στο άγγιγμα και τα απτικά ερεθίσματα. Αυτό μπορεί να μετατρέψει σε πραγματική πρόκληση πολλά απλά πράγματα, από το φαγητό -με τις τροφές διαφορετικής υφής- μέχρι και το μπάνιο. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας αν παρουσιάζει αυτή την αισθητηριακή ιδιαιτερότητα:

Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια – Πότε ξεκινούν

Από την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 έως την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 θα γίνουν φέτος οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια της χώρας, κατ’εξαίρεση λόγω της διενέργειας αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι εξετάσεις για μαθητές/τριες που απουσίαζαν δικαιολογημένα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.

Δεκαεφτάρηδες για πρώτη φορά στην κάλπη

Περί τις 100.000 αριθμούν όσοι γεννήθηκαν κατά το έτος 2002 και είχαν για πρώτη φορά χθες, στα 16 και κάτι ή στα 17 (δευτέρα γενικού ή επαγγελματικού λυκείου) δικαίωμα ψήφου. Η αποχή στις ηλικίες αυτές εκτιμάται γύρω στο 50%, άρα χθες ψήφισαν περίπου 50.000 17άρηδες. Αν προστεθούν και όσοι γεννήθηκαν το 2001 και δεν έχουν κλείσει ακόμη τα 18, ο συνολικός αριθμός τους θα πρέπει να προσεγγίζει τις 80.000. Για πολλούς από αυτούς ήταν μια πράξη μεγάλης ευθύνης και «ταχείας ωρίμανσης», το πρώτο σημαντικό πέρασμα στην «κοινοπολιτεία» των μεγάλων. Για άλλους, μια πράξη ενήλικα από ανηλίκους με την ωριμότητα και το μυαλό παιδιού.

«Μαθητοφρένεια»: H πρώτη σχολική εφημερίδα μαθητών Ελληνικών σχολείων της Αυστραλίας

Ο «Νέος Κόσμος» αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος που στη σημερινή του έκδοση υπάρχει, ως ένθετη, και η πρώτη έκδοση της σχολικής μας εφημερίδας την οποία επιμελούνται αποκλειστικά μαθητές που φοιτούν σε σχολεία που διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.

Tο Erasmus+ κάνει καλύτερα τα πανεπιστήμιά μας

Εκσυγχρονισμένα εκπαιδευτικά, διεθνώς προσανατολισμένα και με καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας γίνονται τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη χρόνο με το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα (20 Μαίου).

"Αναθέστε" ευθύνες στους γονείς σας!

Οι ηλικιωμένοι που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει έναν σκοπό, τείνουν να ζουν περισσότερο. Συγκεκριμένα παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νόσων και ασθενειών του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", δείχνουν ότι όσοι πιστεύουν πως η ζωή τους δεν έχει ιδιαίτερο σκοπό, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν νωρίτερα, καθώς τείνουν να έχουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία (ιδίως οι πιο μοναχικοί συνταξιούχοι).

Οταν το σπασμένο χέρι είναι από βία και όχι από πτώση

Στα επείγοντα περιστατικά παιδιατρικού νοσοκομείου φτάνει ένας πατέρας με το παιδί του στην αγκαλιά. «Μάλλον έχει σπάσει το χέρι του, κάντε γρήγορα, υποφέρει!», λέει με τρόμο στους γιατρούς. Το ατύχημα είχε συμβεί την προηγουμένη, τους είπε, το πρωί ή το μεσημέρι. «Δεν ήμασταν μπροστά, έπεσε μάλλον». Ο γιατρός καλεί τον επιμελητή εφημερίας του τμήματος. Τα παραπάνω συνιστούν «καμπανάκια» και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το σύστημα πρέπει αθόρυβα να μπει σε λειτουργία.

Μία «εναλλακτική κατασκήνωση» για τα παιδιά στην καρδιά της Αθήνας

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συνεχίζει για εικοστή συνεχή χρονιά το ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη» (http://summer.hellenic-cosmos.gr/).

Απευθύνεται σε παιδιά 5-12 ετών, είναι σχεδιασμένο από το τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του IME και κρατάει συντροφιά στα πιτσιρίκια που μετά το κλείσιμο των σχολείων παραμένουν στη Αθήνα.

Αφγανιστάν: Σχεδόν τριπλασιάστηκαν πέρυσι οι επιθέσεις κατά σχολείων

Οι επιθέσεις κατά σχολείων στο Αφγανιστάν σχεδόν τριπλασιάστηκαν πέρυσι, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των αρχών να προσφέρουν εκπαίδευση στα παιδιά σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε η UNICEF.

ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019: 28.097 αιτήσεις εκπαιδευτικών για προσλήψεις στην ειδική αγωγή

Γνωστοποιείται ότι, στο πλαίσιο της Προκήρυξης 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 12/24-4-2019 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ), για τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα, υποψήφιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) κατηγορίας ΠΕ, υποβλήθηκαν συνολικά 28.097 αιτήσεις.