Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Γράμμα στο νευροτυπικό άντρα μου, από την αυτιστική γυναίκα σου.

Πριν σε γνωρίζω, ήξερα στο μυαλό μου ότι ποτέ δεν θα καταφέρω να έχω μια συμβατική σχέση αγάπης. Πώς θα μπορούσε μια γυναίκα που ζει ως επί το πλείστον στο δικό της εσωτερικό κόσμο, όπου υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος, να μοιραστεί τη ζωή της με ένα άλλο πρόσωπο; Μέχρι “ο θάνατος να μας χωρίσει," τίποτα λιγότερο. Κάθε προσπάθεια που είχα κάνει μέχρι τότε είχε αποτύχει παταγωδώς. Είμαι πάρα πολύ περίπλοκη, πολύ ιδιαίτερη, πολύ εγκεφαλική.

Γενικά είμαι πάρα πολύ. Σε όλα μου. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να πειράζει καθόλου.

Στο Υπόγειο του Παντείου Γεννήθηκε η ΑΜΕLIB και Είναι Παράνομη

Πηγαίνοντας στο υπόγειο του Παντείου, όπου βρίσκεται η ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, περνώντας ανάμεσα στα συγγράμματα, σε ένα γραφείο στο βάθος συναντά κανείς την Ειρήνη, η οποία είναι βιβλιοθηκονόμος. Χάρη σε μία πρωτοβουλία που πήρε πριν από πέντε χρόνια, οι εντυποανάπηροι θα μπορούν πλέον να διαβάσουν χιλιάδες τίτλους στην πρώτη προσβάσιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη που γίνεται στην Ελλάδα. ΤηνAMELIB (Accessible Multimodal Electronic Library).

Το δύσκολο «ναι» των εφήβων στην τέχνη

«Σιγά μην πάω στο θέατρο το Σάββατο! Θα βγω με τους φίλους μου». «Παράτα μας πια με τις εκθέσεις! Να δεις μόνη σου τους πίνακες», μερικές κουβέντες γυμνασιόπαιδων προς τους γονείς τους. «Οσο ήταν μικρότερα τα παιδιά, πηγαίναμε συχνά σε παιδικές παραστάσεις, εργαστήρια καλλιτεχνικής απασχόλησης... Τώρα, αρνούνται. Τι να κάνω;» αναρωτιέται η κ. Εφη, μητέρα δύο αγοριών πρώτης και τρίτης Γυμνασίου. «Εγώ έβγαλα εισιτήρια για το θέατρο - δεν ήθελε η κόρη μου αλλά όταν πει η μαμά... θα έρθει, τι θα κάνει;», εξομολογείται η κ. Μάρθα, μητέρα της 14χρονης Δήμητρας.

Το 40% των παιδιών με ελλειματική προσοχή έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη

Το 30- 40% των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσουν στοιχεία κατάθλιψης και να αναπτύξουν με τα χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ στα αγόρια το φαινόμενο παρουσιάζεται 3- 4 φορές παραπάνω απ' ό,τι στα κορίτσια, δηλώνει ο ψυχολόγος, νευροψυχολόγος παίδων, διδάκτωρ παιδοψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σήφης Κουράκης.

Μαθητές δημοτικού διαχειρίζονται το σχολικό κυλικείο

Πόσες είναι οι πιθανότητες ένα παιδί δέκα ετών να προτιμήσει ως σνακ από το κυλικείο του σχολείου του μια φρουτοσαλάτα ή έναν φυσικό χυμό; Πολλές, αν συμμετέχει με κάποιο τρόπο στην «επιχείρηση», κρατώντας τον ρόλο του «ιδιοκτήτη» ή του «προμηθευτή» ή του «διαφημιστή» του σχολικού κυλικείου.

Δημήτρης Νανόπουλος: Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά δεν σου εξασφαλίζουν ότι έχεις παιδεία

Ο διακεκριμένος καθηγητής φυσικής υψηλών ενεργειών και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Δημήτρης Νανόπουλος, σε μια συνέντευξη – μάθημα ζωής, δηλώνει πως του αρέσει να απολαμβάνει «τη ζωή, τον έρωτα, την τέχνη», προτρέπει τους νέους «να πολεμήσουν για τη ζωή που θέλουν να έχουν» και τάσσεται απερίφραστα κατά της δήλωσης του Υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά «η αριστεία είναι ρετσινιά» ως «επαίσχυντη» και «ακυρωτική». Σήμερα, μπορείτε να τον παρακολουθήσετε στην ομιλία του στο Εθνικό Θέατρο «Ελπίζοντας στην αβεβαιότητα -Η παράλληλη ανατροπή στη φυσική, στις τέχνες και στο θέατρο».

1,2 δισ. ευρώ για την ιδιωτική παιδεία

Η ιδιωτική εκπαίδευση αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το άρθρο 11 του Συντάγματος του 1844 που προέβλεπε τη δυνατότητα «σύστασης εκπαιδευτικών καταστημάτων». Στο Διάταγμα της 18ης Αυγούστου 1856 γίνεται λόγος «περί προγυμνάσεως μαθητών και διδασκαλίας εν ιδιωτικοίς εκπαιδευτηρίοις παρά καθηγητών και διδασκάλων» και ουσιαστικά εισάγονται τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα στον δημόσιο βίο. Σχεδόν 170 έτη μετά, η ιδιωτική εκπαίδευση έχει καταστεί βασικός πυλώνας στήριξης, της κατ’ ευφημισμόν δωρεάν δημόσιας παιδείας. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ δίνουν ετησίως οι γονείς σε δίδακτρα σχολείων, φροντιστηρίων και ιδιαίτερα μαθήματα -986,1 εκατ. ευρώ. για δίδακτρα και 256,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος των «κατ’οίκον» μαθημάτων-, ενώ η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι από τις πιο ανεπτυγμένες στην Ευρώπη.