Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Δραστηριότητες για το καλοκαίρι για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.

Συνδυάστε τη διασκέδαση με τη δομή για να προσφέρετε στα παιδιά με ΔΕΠΥ το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής τους. Οι γονείς και οι ειδικοί αποκαλύπτουν πώς μπορείτε να ενισχύσετε την εξυπνάδα των παιδιών σας και να αποφύγετε τη βαρεμάρα κατά τη διάρκεια των ημερών του καλοκαιριού.

Τα παιδιά με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ/ΔΕΠ) τα πάνε καλύτερα όταν ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν και τι περιμένουν οι άλλοι από αυτά. Αυτό ισχύει κυρίως για τα μικρότερα παιδιά που πολύ γρήγορα αρχίζουν να φωνάζουν ότι βαριούνται όταν δεν συμβαίνει κάτι κάθε δευτερόλεπτο. Επομένως, τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να εξασφαλίσει ότι οι καλοκαιρινές μέρες του παιδιού του έχουν δομή και είναι παράλληλα και πολύ διασκεδαστικές;

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες: Τι ισχύει για βάσεις εισαγωγής και μηχανογραφικά

Λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες μένει για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους πάνω από 100.000 φετινούς υποψήφιους όλων των κατηγοριών. Το διάστημα 14-22 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 15 μέχρι 28 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη και απαιτητική λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Γι’ αυτό, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη μείωση της εξεταστέας ύλης και δημιούργησε τηλεφωνικές γραμμές παροχής πληροφοριών για τις εξετάσεις και ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών. Οδηγίες, παράλληλα, είχαν δοθεί στους εκπαιδευτικούς για την ομαλή προσαρμογή των μαθητών κατά την επιστροφή τους στα θρανία.

Μετακίνηση 6: Οι έφηβοι στο Athens Photo World 2021

Το Athens Photo World επιστρέφει δυναμικά με μια σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων που ακολουθούν την εναρκτήρια διοργάνωση του 2019. Με το φωτορεπορτάζ στο επίκεντρό του, το APW στοχεύει στην ανάδειξη του έργου των σύγχρονων φωτορεπόρτερ, της Ελληνικής και διεθνούς ειδησεογραφίας. Η έκθεση των εφήβων φωτογράφων με τίτλο «Μετακίνηση 6» με την επιμέλεια της Δώρας Λαβαζού (iFocus) θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου Χαλανδρίου από τις 21 Μαΐου και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα μας δείξει την παρούσα και τόσο πρωτόγνωρη συγκυρία μέσα από το βλέμμα των νέων παιδιών. Μιλήσαμε με την επιμελήτρια, που μας παρουσιάζει τι ακριβώς θα δούμε στο Χαλάνδρι.

Πανελλήνιες 2021: Πώς θα υποβάλετε μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ

Κατασκηνώσεις: Τα παιδιά επιστρέφουν στην αγαπημένη καλοκαιρινή τους συνήθεια


Πέρυσι ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις κατασκηνώσεις, καθώς οι επιδημιολογικές συνθήκες, συνέβαλαν στην …μετ’ εμποδίων λειτουργία της αγαπημένης καλοκαιρινής συνήθειας των παιδιών. Φέτος, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά, ελπίζουν να απολαύσουν την ξεγνοιασιά αλλά και την αίσθηση της συντροφικότητας και του παιχνιδιού που προσφέρει η κατασκήνωση.

Με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα των παιδικών κατασκηνώσεων.

Πανελλήνιες: Σε εθελοντική καραντίνα οι υποψήφιοι για να μη χάσουν τις εξετάσεις

Σε εθελοντική καραντίνα θα μπουν πολλοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων για να μη διακινδυνεύσουν τη συμμετοχή τους σε αυτές, που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και στις 15 Ιουνίου για εκείνους των Επαγγελματικών. Από κοντά και οι γονείς τους που τρέμουν μήπως νοσήσουν και μεταδώσουν την ασθένεια στον υποψήφιο. Στην περίπτωση που υποψήφιος νοσήσει θα μπορεί να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Ευκολότερο έργο έχουν οι απόφοιτοι, ενώ εμπόδιο για τους τελειόφοιτους είναι η παράταση του σχολικού έτους έως τις 11 Ιουνίου. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγαλύτερο αριθμό απουσιών. Επίσης, ένα πιθανό πρόβλημα είναι η υποχρεωτική καραντίνα στην περίπτωση που έλθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα σχολεία όλης της χώρας από το ΕΚΚ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ανακοινώνει την ένταξη της «Ψηφιακής Πλατφόρμας Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & δια Βίου Μάθηση» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το ΕΚΚ θα προσφέρει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ικανοποιώντας έναν από τους βασικούς σκοπούς του, αυτόν της προβολής και διάδοσης της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα, επισημαίνει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι: η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 1.418.964 ευρώ αποτελεί επί της ουσίας ακόμη ένα κονδύλι που θα απορροφηθεί, κυρίως από την κινηματογραφική κοινότητα, και πως η πρόταση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 υποβλήθηκε εκ νέου από την παρούσα διοίκηση του ΕΚΚ τον Ιανουάριο του 2021, καθώς, η πρώτη υποβολή της πρότασης του ΕΚΚ είχε απορριφθεί και τα χρήματα παραλίγο να χαθούν.

Σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο λόγω των λοκντάουν

Σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο λόγω των λοκντάουν, με τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου να αγγίζουν το 50%. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε κατά 10% ο αυτοτραυματισμός στα κορίτσια, ενώ παρατηρήθηκε διπλασιασμός του καταθλιπτικού συναισθήματος και στα δύο φύλα.

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδηγικής Ασφάλειας - Σχεδιάζοντας καλύτερες πόλεις για παιδιά

Η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ελβετία έχουν ξεκινήσει μια σειρά δράσεων προκειμένου να κάνουν τη ζωή των παιδιών μέσα στις πόλεις καλύτερη και πιο ασφαλή. Στη Βιέννη, δρόμοι οι οποίοι οδηγούν σε σχολεία κλείνουν κατά τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης, ώστε τα παιδιά να μπορούν να πηγαίνουν στα μαθήματά τους με τα πόδια ή το ποδήλατο. Στη Γάνδη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ολόκληρες γειτονιές γίνονται πεζόδρομοι. Οι οικογένειες κοινωνικοποιούνται και τα παιδιά μπορούν να παίξουν κάτω από το σπίτι τους, χωρίς τον φόβο κάποιου τροχαίου ατυχήματος. Στη Ζυρίχη, οι χαμηλές ταχύτητες εντός των κατοικημένων περιοχών είναι κανόνας και έτσι το 70% των παιδιών κυκλοφορεί χωρίς τη συνοδεία κηδεμόνων, στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Πώς να μιλήσουμε σε γονείς που επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο εμβολιασμός δεν είναι απλώς υποθετικός για πολλούς γονείς. Είναι τώρα μια πραγματική επιλογή για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, και πολλοί γονείς έχουν αδράξει την ευκαιρία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περισσότερα από 600.000 παιδιά μεταξύ 12 και 15 έλαβαν το εμβόλιο Pfizer την πρώτη εβδομάδα που ήταν διαθέσιμο (σ.σ. το άρθρο αναφέρεται στον πληθυσμό των ΗΠΑ).

Και οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους το φθινόπωρο, τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν επίσης να έχουν δικαίωμα εμβολιασμού.

illustradays: ένα φεστιβάλ αφιερώμενο στην εικονογράφηση

Η Ελλάδα αποκτά το δικό της φεστιβάλ αφιερωμένο αποκλειστικά στην εικονογράφηση (illustration) και το εικονογραφημένο βιβλίο, που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και, φυσικά, σε ολόκληρη την καλλιτεχνική κοινότητα. Το illustradays, μια χρωματιστή και δημιουργική γιορτή, έχει σαν βάση την Αθήνα, αλλά παίρνει την έμπνευση της από ολόκληρο τον κόσμο. Ενώνει πλάσματα βγαλμένα από βιβλία και έργα τέχνης, καλλιτέχνες που ακονίζουν τα μολύβια τους, ειδικούς που μοιράζονται τα μυστικά τους με νέα ταλέντα και γονείς που ανυπομονούν να συμμετέχουν στην επόμενη δραστηριότητα μαζί με τα ανήσυχα παιδιά τους.

Αλαμπάμα: Τέλος η απαγόρευση της γιόγκα στα δημόσια σχολεία- Αλλά δεν επιτρέπεται το «namaste»

Η Αλαμπάμα ήρε την απαγόρευση των μαθημάτων γιόγκα στα δημόσια σχολεία, έπειτα από τρεις δεκαετίες. Όμως, απαγορεύεται η λέξη «namaste» και η επανάληψη του «om» στις τάξεις.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της πολιτείας, Κέι Άιβι, υπέγραψε νομοσχέδιο που αναιρεί την απαγόρευση που είχε επιβληθεί το 1993 και επιτρέπει πλέον στα διοικητικά συμβούλια των σχολείων της περιοχής να αποφασίσουν αν θα διδάσκεται η γιόγκα στους μαθητές τους.

Πιλοτικές Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης σε σχολεία

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζει τη συνεργασία με τους υπόλοιπους Εταίρους του Έργου LED στην Ελλάδα και την Αλβανία, την Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων της Αλβανίας, που δρα ως Επικεφαλής Εταίρος, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝ.ΚΟ.) και τους Δήμους Δερόπολης και Κορυτσάς, για την εξέλιξη του Έργου LED «Χαράσσοντας το δρόμο για τη βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης στα δημόσια σχολεία και τη διάδοση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Η χρηματοδότηση του διασυνοριακού Έργου Συνεργασίας LED γίνεται από το Πρόγραμμα Interreg IPA CBC “Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020” αλλά και Εθνικούς Πόρους των δύο χωρών.

ΗΠΑ: Νεκρός 6χρονος από πυροβολισμό

Φρίκη προκαλεί η είδηση ότι οδηγός στις ΗΠΑ πυροβόλησε και σκότωσε ένα 6χρονο αγόρι που καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και πήγαινε με τη μητέρα του σχολείο. Αφορμή για να αρχίσει να πυροβολεί ο άνδρας, ήταν ο διαπληκτισμός που είχε με την μητέρα του παιδιού και η χειρονομία που του έκανε.