Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Grunya Sukhareva: Πώς η ιστορία ξέχασε τις γυναίκες που όρισαν τον Αυτισμό

Grunya Sukhareva
Παγκόσμια Ημέρα #Asperger η σημερινή, από την ημερομηνία γενεθλίων τού Hans Asperger. Εμείς απλά να θυμίσουμε την Grunya Sukhareva (11 Νοεμβρίου 1891 – 26 Απριλίου1981). Έτσι κι αλλιώς, κάθε μέρα μας είναι μέρα "Asperger"

Η Grunya Sukhareva περιέγραψε τον Αυτισμό περίπου δύο δεκαετίες πριν τον Αυστριακό γιατρό Leo Kanner και τον Hans Asperger. Γιατί όμως οι τελευταίοι ήταν αυτοί που έτυχαν όλης της αναγνώρισης;

Ι. Βαρδακαστάνης: Η πανδημία μάς απέδειξε ότι οι διακρίσεις είναι ακόμα εδώ

Την έναρξη της δεύτερης Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αναπηρία 2022 (SDG2022) κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος τόσο της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA) όσο και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Αναπηρία προσφέρει έναν συγκεκριμένο μηχανισμό για τη συλλογή νέων και φιλόδοξων δεσμεύσεων που είναι κρίσιμες για να επιτευχθεί μια πραγματική αλλαγή για τα άτομα με αναπηρία.

διαΝΕΟσις στο Πρώτο: Ευρωπαϊκή “πρωτιά” για την Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία- 8 στους 10 δεν παραδέχονται ότι έχουν παχύσαρκα παιδιά

«Ειδικά στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, η Ελλάδα είναι πρώτη σε όλη την ΕΕ, ενώ το 63% των Ελλήνων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν φτάνουμε τα ποσοστά των ΗΠΑ όπου 7 στους 10 Αμερικανούς είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, αλλά είναι ένα πολύ υψηλό νούμερο», τόνισε ο διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, με αφορμή μεγάλη έρευνα για την παχυσαρκία, η οποία αθροίζει, συγκεντρώνει να αναλύει δεδομένα των τελευταίων 10 ετών από Ελλάδα και Ευρώπη.

Περισσότερο σχολείο ή καλύτερο σχολείο;

Οδηγεί η αύξηση των εγγραφών στα σχολεία πάντα και σε πρόοδο στην μάθηση και (ακολούθως) σε οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών; Πιθανότατα όχι. Οι αριθμοί των παιδιών σε μια σχολική τάξη δεν φέρνουν από μόνοι τους ποιότητα και μαθησιακά αποτελέσματα. Όπως αναφέρεται σε άρθρο επιστημόνων που ασχολούνται με την μελέτη της εκπαίδευσης, οι αναλύσεις των στοιχείων που δίνει εξειδικευμένη βάση δεδομένων από τα εκπαιδευτικά συστήματα 164 χωρών του πλανήτη, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το περισσότερο «schooling», δεν οδηγεί απαραίτητα και σε καλύτερες επιδόσεις. Ο κόσμος πέτυχε να αυξήσει τα ποσοστά των παιδιών που έχουν πρόσβαση στο σχολείο στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Τώρα πρέπει να πετύχει ένα ακόμη στόχο: η μόρφωση που παίρνουν στις σχολικές τάξεις να είναι ποιοτική και επαρκής.

Εκδήλωση της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ (8/3) με τίτλο «Με Γυναικείο Αποτύπωμα»

Η εκδήλωση που διοργανώνει η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), την Τρίτη 8 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Intercontinental, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Υπογράφουμε και «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας»

Από τη σελίδα της πρωτοβουλίας «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας». Αξίζει να το στηρίξουμε!

Η εκστρατεία μας ξεπέρασε ήδη τις 200 υπογραφές!
Πάνω από 200 συμπολίτες μας στηρίζουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών του έργου «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας».
Διαβάστε τις προτάσεις μας για την καταπολέμηση του στίγματος ψυχικής υγείας στο δημόσιο λόγο και στηρίξτε και εσείς την εκστρατεία μας με την υπογραφή σας!

Τεχνολογία: Πέντε εφευρέσεις που γεννήθηκαν σε ελληνικά σχολεία

Αποτελoύν το κλειδί στην ταχύρρυθμη εκπαίδευση των γενεών της ψηφιακής επανάστασης. Το μέσο για τη μείωση των ψηφιακών ανισοτήτων. Τον μοχλό απελευθέρωσης της ανθρώπινης επινοητικότητας. Ανοιχτές τεχνολογίες. Που σημαίνει ότι κάθε μικρό ή μεγάλο ανθρώπινο τεχνολογικό επίτευγμα ξεκλειδώνει τα μυστικά του στον κόσμο και διατίθεται ελεύθερα σε όλους. Πάνω σε αυτό οι επόμενοι θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι και θα το διαθέσουν δωρεάν στους κατοπινούς, ατέρμονα. Όταν αυτή η φιλοσοφία και πρακτική εισέρχεται στα σχολεία, πυροδοτεί μια επανάσταση. Μικρά τεχνολογικά θαύματα ξεπηδούν απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Μαθητές επινοούν εντυπωσιακές τεχνολογικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, περισυλλέγοντας τα απαραίτητα από αυτόν τον ανοιχτό κόσμο γνώσης και υλικών.

Η ομοφοβία σκοτώνει – κυριολεκτικά

Ακόμα κι αν ξεχάσεις πόσο κακογραμμένη υπήρξε η πρώτη είδηση για την αυτοκτονία πατέρα που χλευάστηκε για τη σεξουαλικότητα του γιου του και υπό το βάρος αυτών των ομοφοβικών σχολίων των συντοπιτών του έβαλε τέλος στη ζωή του, η πραγματικότητα σε σακατεύει: ένας άνθρωπος επέλεξε τον θάνατο από τον διασυρμό.

Αυτή η άγρια πράξη τέλους σε τίποτα δεν απέχει από τις απονενοημένες αποφάσεις θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας. Μόνο που εδώ ενέχεται και η βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία ομοφοβία.

Αποκριάτικα είδη: Χαρά αλλά και κίνδυνοι

Οι απόκριες είναι μια περίοδος χαράς και διασκέδασης. Όμως, υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε η διασκέδαση να παραμείνει μόνο χαρά.

Οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες, από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους, που γίνονται αποκριάτικα πάρτι, δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επίσης πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα.

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του έργου «Η κατανόηση, η μέτρηση και η παρακολούθηση της παιδικής ευημερίας: Ένα σχέδιο δράσης με “Το Χαμόγελο”»


Θεσσαλονίκη: Σχολικές εκδρομές… μετ’ εμποδίων

Άρση της απαγόρευσης των σχολικών εκδρομών εισηγήθηκε η επιτροπή των Ειδικών στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε. Από την 1η Μαρτίου, λοιπόν, τα σχολεία της Επικράτειας θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές.

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει ωστόσο, η απόφαση αυτή στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι σήμερα δέχονται τηλεφωνήματα ενδιαφέροντος από σχολεία, χωρίς όμως να έχουν διευκρινιστεί από τους ειδικούς σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν.

Συμμετοχή στη Διαβούλευση: Προϋποθέσεις Ίδρυσης και Λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜΜοΠ) από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

H ΕΡΤ στη Μαριούπολη: Μαθητές & εκπαιδευτικοί μιλούν για τον φόβο και τον πόλεμο

Οι πολίτες που μένουν στην καρδιά της διαμάχης στην Ουκρανία είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Μπορεί να συνεχίζουν την καθημερινότητα τους γιατί έχουν συνηθίσει τα όπλα να ηχούν κοντά τους από το 2014. Ο Γιάννης Σουλιώτης βρέθηκε σε σχολείο της Μαριούπολης και μας μεταφέρει το κλίμα.

Διαδικτυακή ημερίδα: «COVID-19: Αγωγή Υγείας στο Σχολείο – Ιατρικός έλεγχος, Διατροφή , Άσκηση & Καρδιά»

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «COVID-19: Αγωγή Υγείας στο Σχολείο – Ιατρικός έλεγχος, Διατροφή , Άσκηση & Καρδιά» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου από τις 19.00 έως τις 20.00. Η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, με εξειδικευμένους εισηγητές / επιστήμονες του ιδρύματος με στόχο την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας σε θέματα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ έναντι του COVID-19. Η ημερίδα αναφέρεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές και οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να την παρακολουθήσουν στον παρακάτω ψηφιακό σύνδεσμο: https://minedu-secondary.webex.com/meet/nikitpapa