Το σύνδρομο Pitt Hopkins (PTHS) είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που επηρεάζει το γονίδιο TCF4 στο χρωμόσωμα 18. Το PTHS χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακή καθυστέρηση, πιθανά αναπνευστικά προβλήματα με επεισοδιακό υπεραερισμό και/ή κράτημα της αναπνοής ενώ το άτομο δεν κοιμάται, επαναλαμβανόμενες κρίσεις επιληψίας, γαστρεντερικά προβλήματα, έλλειψη ομιλίας και διακριτικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον Pitt Hopkins, το αναπτυξιακό φάσμα της διαταραχής διευρύνεται και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αγχώδεις διαταραχές, ΔΕΠΥ και αισθητηριακές διαταραχές.
Πέμπτη 11 Απριλίου 2024
Μεγαλώνοντας με το βάρος του χαρίσματος
Η Ελευθερία, λέει η μητέρα της, από μικρή αντιλαμβανόταν τα πράγματα πάρα πολύ γρήγορα και σωστά. Τα παιχνίδια της, ιδιαίτερα τα επιτραπέζια, τα μάθαινε, τα έλυνε και μετά τα βαριόταν. Η παιδίατρος είχε πει από νωρίς στους γονείς της ότι είναι διαφορετικό παιδί, αλλά εκείνοι τα έβαλαν κάτω και αποφάσισαν ότι θα ήθελαν να μεγαλώσει σαν παιδί. «Και βλέπουμε». Στην Α΄ Δημοτικού, όμως, η ιδιαιτερότητα άρχισε να αποτελεί πρόβλημα. Το σχολείο τής φαινόταν βαρετό. «Γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι 1+1 κάνει 2; Γιατί πρέπει να το λέει η δασκάλα κάθε μέρα; Εγώ μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να περάσει η ώρα;».
Το σχήμα «ο μπαμπάς οικιακά, η μαμά στη δουλειά» δεν περπατάει
Στις ΗΠΑ το ποσοστό των ανδρών που μένουν στο σπίτι και φροντίζουν τα παιδιά τους ενώ οι γυναίκες τους εργάζονται έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, όμως και εκεί θεωρείται κάτι περίεργο, έγραψε η Corriere della Sera.
thera+: Μια νέα ΚΟΙΝΣΕΠ για προώθηση του αθλητισμού
Η νέα ΚΟΙΝΣΕΠ thera+ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προώθηση του αθλητισμού, του πολιτισμού, της συνεργασίας και της συμμετοχικότητας. Η thera+ αναδύθηκε από ένα… Big Bang, που όπως λέει ο καθηγητής Διοίκησης και Ανάπτυξης Εθελοντών σε Αθλητικά Γεγονότα του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Κλασικού Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Στρίγκας “σε μία συγκεκριμένη στιγμή, κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι με πολύ συγκεκριμένες ευαισθησίες, κατάλαβαν ότι, εκείνοι σαν μεταπτυχιακοί φοιτητές και εγώ σαν καθηγητής, αλλά και το Πανεπιστήμιο, θα έπρεπε να κάνουμε κάτι”.
Η Γεωργία Καλπαζίδου έγραψε ένα παραμύθι για τη σχολική διαρροή και την αξία της εκπαίδευσης
Δεν ρώτησα τη Γεωργία Καλπαζίδου αν διάβαζε μικρή τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (κάποιοι είδαμε τις επαναλήψεις της σειράς στην ΕΤ3). Με αφορμή όμως την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την ημέρα των γενεθλίων του πιο διάσημου παραμυθά, ρώτησα πάρα πολλά πράγματα την ιδρύτρια της ΑΜΚΕ R.E.V.M.A (Roma Educational Vocational Maintainable Assistance). Κυρίως, πώς μπορεί να με βοηθήσει να σπάσω τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που κουβαλώ για τους Ρομά;
Neuralink: Παραπληγικός παίζει σκάκι online με το τσιπ εγκεφάλου του Ελον Μασκ
Επίδειξη του πώς δουλεύει το τσιπ εγκεφάλου που υπόσχεται να προσδώσει «τηλεπαθητικές» ικανότητες στους χρήστες, έκανε η εταιρεία του Ελον Μασκ Neuralink, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε επέμβαση, παίζει σκάκι στο διαδίκτυο, κινώντας τον κέρσορα ενός υπολογιστή με τη δύναμη της σκέψης του και της εμφυτευμένης πλακέτας.
Η εκπαίδευση STEM και οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ
Η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μας, ακούμε από πολλές και διαφορετικές πηγές και επίσημα χείλη.
Είναι προφανώς ορθή η άποψη. Η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στην τεχνολογία.
Μαθητές έφτιαξαν ρομπότ που βοηθάει τυφλούς να κάνουν ψώνια
Το «Βραβείο Μαθητικής Καινοτομίας Ιωάννης Παπαευσταθίου» κέρδισαν μαθητές στο 16ο Μαθητικό Συνεδρίου Πληροφορικής οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (ενταγμένου στο ΑΠΘ) ένα ρομποτικό βοηθό αγορών στο σούπερ μάρκετ για άτομα με προβλήματα όρασης.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)