Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

«Είναι λάθος να νομίζει κανείς πως ο θάνατος ενός ανάπηρου παιδιού είναι λιγότερο θλιβερός».

Μένω σε μια παλιά οικοδομή, χτισμένη την δεκαετία του 1960. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα. Ξέρω όλες τις «παλιές» οικογένειες. Πήγα σχολείο με τα παιδιά τους, τους είπα τα κάλαντα, τους βοήθησα να κουβαλήσουν τα ψώνια τους. Οι πρώτοι ένοικοι έχουν αρχίσει να «φεύγουν» εδώ και πολύ καιρό. Ένα κηδειόχαρτο στην κολώνα και ξαφνικά η καθημερινότητα της οικοδομής αλλάζει για λίγο. Και μετά όλα γίνονται για εμάς όπως πριν. Μόνο η οικογένεια νιώθει το κενό που αφήνει πίσω της η απουσία του δικού της ανθρώπου. 

Το 2013 όμως οι κανόνες άλλαξαν. Η οικοδομή μας έχασε ξαφνικά δύο νέους ανθρώπους που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ. Και ενώ στη μια περίπτωση «ο κόσμος σταμάτησε να γυρίζει» για μία εβδομάδα, για το άλλο παλικάρι ο κόσμος ούτε που κατάλαβε την απουσία του. 

Κώστας Γκοτζαμάνης: Βοηθά τους Ελληνες γονείς να... μεγαλώσουν

Ο Κώστας Γκοτζαμάνης, ψυχίατρος και διευθυντής του κέντρου «Τόπος Ψυχοθεραπείας» -ενός τόπου συνάντησης κλασικών και εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων-, έχει αφιερωθεί μέσα από τη δουλειά του στην οικογένεια και στην απόφασή του να σταθεί δίπλα στους γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν ελεύθερα παιδιά, μεγαλώνοντας μέσα από τη διαδικασία αυτή και οι ίδιοι. Ο ίδιος έγινε πατέρας πολύ νέος, σε ηλικία 23 ετών, όταν ακόμα ήταν φοιτητής της Ιατρικής στο ΑΠΘ. Εχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και την επιμέλεια βιβλίων ψυχιατρικής και είναι ο συγγραφέας του «Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου» (εκδόσεις Πατάκη). Την Τρίτη 5 Μαΐου θα είναι ομιλητής στο TEDx Academy Youth, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, με θέμα «Τόλμησε να ονειρευτείς», που θα απευθύνεται σε νέους 16 - 23 ετών.

Πώς το μεγαλύτερο κυνήγι πασχαλινών αυγών διαλύθηκε γρήγορα στο χάος

Μη κυβερνητική οργάνωση για τα θύματα τράφικινγκ είχε την ιδέα να διοργανώσει ένα μεγαλειώδες κυνήγι πασχαλινών αυγών στους χώρους γύρω από το Κογκρέσο της Καλιφόρνια: 500.000 διασκορπισμένα πλαστικά αυγά, χιλιάδες χαρούμενα παιδιά που θα έψαχναν όσα περισσότερα αυγά μπορούσαν για να κερδίσουν γλυκά και δώρα, και στόχος το βιβλίο Γκίνες. 

Αλίμονο όμως: Το εγχείρημα κατέρρευσε στο χάος, επειδή οι διοργανωτές δεν είχαν συνυπολογίσει τον γονικό ζήλο...

Διευρύνονται οι επιλογές των υποψηφίων

Ο γόρδιος δεσμός του νέου εξεταστικού συστήματος, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016, λύθηκε. Χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε -έστω με μεγάλη καθυστέρηση για τους αγωνιώντες μαθητές και γονείς της φετινής Β΄ Λυκείου- το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταφέρνοντας τον στόχο του: να διευρύνει, με βάση τον επιστημονικό κλάδο, τις επιλογές κάθε υποψηφίου σε 60 έως 140 σχολές. Εάν διατηρούνταν ως είχε το σύστημα Αρβανιτόπουλου (ψηφίστηκε με τον νόμο 4186/2013), οι επιλογές σχολών που θα μπορούσαν να κάνουν οι υποψήφιοι θα περιορίζονταν δραματικά και υπήρχε κίνδυνος ένας υποψήφιος με 15.000 μονάδες να έμενε εκτός πανεπιστημίου.

Πώς το ανθρώπινο αφτί αξιοποιεί την ηχώ

Η ηχώ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητά μας να υπολογίζουμε την απόσταση από την οποία προέρχεται ένας ήχος, διαπιστώνουν αμερικανοί ερευνητές.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται ένας ήχος είναι καλά μελετημένος. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με την αντίληψη της απόστασης από την πηγή του ήχου, για την οποία λίγα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα.

Να φάει το παιδί μου όλο το Πασχαλινό αυγό;

Η λαμπάδα, το πασχαλινό αυγό και τα παπούτσια αποτελούν τα τυπικά δώρα που ένας νονός θα δώσει στο βαφτιστήρι του το Πάσχα. Εάν είστε τυχεροί η λαμπάδα του παιδιού θα έχει μαζί κάποιο παιχνίδι, αλλιώς σίγουρα την προσοχή του μικρού σας σίγουρα θα τραβήξει το σοκολατένιο αυγό ή ο σοκολατένιος λαγός. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το παιδί ζητάει συνέχεια να φάει το αυγό του; Πόσο μπορεί να φάει κάθε μέρα; Πώς μπορείτε να αποφύγετε τη λαιμαργία αυτή;

Η Microsoft προσλαμβάνει άτομα με αυτισμό

Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα για την πρόσληψη ατόμων με αυτισμό, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να δημιουργήσει ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό, αλλά και να αποδείξει τη δέσμευσή της στην υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως λέει και το νέο σύνθημα της εταιρείας “do more.”

Οι βροχερές μέρες δεν μας «μαυρίζουν» τη διάθεση

Με τα τερτίπια του καιρού έχουμε συνηθίσει λίγο-πολύ να παρομοιάζουμε τη διάθεσή μας. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως ισχυρίζονται βρετανοί επιστήμονες, τελικά το αν βρέχει ή έχει καλό καιρό δεν φαίνεται να μας επηρεάζει ψυχολογικά.