Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και εναλλαγές διάθεσης: τι πρέπει να γνωρίζετε.

- Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά νιώθουν συναισθήματα πιο έντονα από τα άλλα παιδιά. 
- Η δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση και εναλλαγές διάθεσης. 
- Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναγνωρίζει και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του. 

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Για κάποια παιδιά αυτό σημαίνει τέτοιες αλλαγές διάθεσης που αφήνουν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους φίλους τους να αναρωτιούνται τι προκάλεσε τέτοια αλλαγή στην στάση και τη συμπεριφορά τους. 

Σχολεία: Διαβάστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Μία ιδιότυπη σχολική χρονιά θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα καθώς βρισκόμαστε ακόμα στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μόνο σίγουρο είναι, όπως λένε οι ειδικοί, ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν για το καλό των μαθητών με κανόνες ασφαλείας, όπως η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας, αλλά και τα «διαλείμματα μάσκας» για αποφόρτιση, την τάξη-«φυσαλίδα» που θα περικλείει τους μαθητές μίας και μόνο τάξης σε διάφορες δραστηριότητες, τον σχολαστικό καθαρισμό των αιθουσών και καθημερινή ρουτίνα υγιεινής με χρήση αντισηπτικών από όλους τους μαθητές.

Ερωτήσεις-απαντήσεις για τη νέα ειδική γονική άδεια – Ποιοί γονείς δικαιούνται ειδική άδεια νόσησης τέκνου από τον κορονοϊό;

Δικαιούχοι της ειδικής άδειας είναι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Διάρροια και εμετός τα συμπτώματα στα παιδιά

Διαφορετικά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, από εκείνα των ενήλικων ασθενών, με κυρίαρχα τη στομαχική δυσφορία, τη διάρροια και τους εμετούς. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen’s, στο Μπέλφαστ.

Οι Ιρλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εμφάνιση στομαχικών συμπτωμάτων είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένη στα παιδιά που προσβλήθηκαν από τον ιό και πρέπει να συνιστούν «καμπανάκι κινδύνου» για γονείς και παιδιάτρους. «Η διάρροια και οι εμετοί αποτελούν καλύτερη ένδειξη της λοίμωξης από ό,τι ο βήχας ή οι αλλαγές στην όσφρηση ή στη γεύση. Αν θέλουμε πραγματικά να διαγνώσουμε τη λοίμωξη COVID-19 στα παιδιά, πρέπει να αρχίσουμε να ερευνούμε την κατάσταση μόλις αντιληφθούμε διάρροιες και εμετούς, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τομ Γουότερφιλντ.

ΚΤΕΛ: Τέλος η δωρεάν μεταφορά παιδιών έως 6 ετών

Στην κατάργηση της πρόβλεψης για τη δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ανήλικων παιδιών έως έξι ετών, εφόσον αυτά δεν καταλαμβάνουν ξεχωριστή θέση, προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών με απόφαση του υφυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Από την πλευρά τους βέβαια οι ιδιοκτήτες υπεραστικών ΚΤΕΛ επισημαίνουν ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν τη νέα διάταξη και να ζητήσουν κόμιστρο για τη μεταφορά παιδιών έως έξι ετών. Με τη νέα υπουργική απόφαση, πάντως, καταργείται η διάταξη, η οποία ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μέχρι έξι (6) ετών, δεν οφείλεται ιδιαίτερο εισιτήριο πέραν εκείνου που εκδίδεται για το πρόσωπο που το συνοδεύει, μετά του οποίου θεωρείται ότι αποτελεί έναν και τον αυτόν επιβάτη, εφόσον βέβαια δεν ζητείται γι' αυτά χωριστή θέση».

Λύτρας στο MEGA για ξυλοδαρμό 13χρονης: Κάποτε τέτοια περιστατικά τα ακούγαμε στις ΗΠΑ

Ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος της οικογένειας της ανήλικης μαθήτριας που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τρεις επίσης ανήλικες κοπέλες, μίλησε στην εκπομπή στο MEGA.

«Είναι αδιανότητο, σκεφτείτε και τους γονείς των 17χρονων κοριτσιών να έχεις σε αυτή την ηλικία παιδιά και να είναι ικανά και σε θέση να κάνουν τόση μεγάλη ζημιά χωρίς αιτία κι αφορμή. Κάποτε ακούγαμε αυτά τα περιστατικά να συμβαίνουν στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, πλέον συμβαίνει και στην Ελλάδα και είναι συγκλονιστικό. Δεν είναι μόνο το νομικό σκέλος της υπόθεσης αλλά και το κοινωνικό» τόνισε αρχικά ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας της 13χρονης.

«Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ»: Συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα παιδιά των άπορων φυλακισμένων

Ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων "Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ" για μια ακόμα χρονιά, συγκεντρώνει σχολικά είδη για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών των άπορων φυλακισμένων, προκειμένου να ξεκινήσουν αξιοπρεπώς την σχολική χρονιά τους . 

Τα σχολικά είδη που συγκεντρώνουμε είναι: Σχολικές τσάντες δημοτικού - γυμνασίου –λυκείου, τετράδια (μπλε και χρωματιστά ), σχολικοί άτλαντες (γεωγραφικοί και πολιτικοί), μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόροι, μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, κασετίνες, πλαστελίνες, χάρακες, διαβήτες κ.λ.π.

Ποια η καθημερινότητά μου ως κωφό άτομο και ποιες δυσκολίες συναντώ στην κοινωνία μας;

Είμαι η Ισμήνη και έχω έλλειψη ακοής, γεννήθηκα με βαριά βαρηκοία – πρακτική κώφωση κι επικοινωνώ με προφορικό λόγο και χειλεανάγνωση. Είμαι αρχιτέκτων μηχανικός και δουλεύω στον δημόσιο τομέα. Μεγάλωσα σε περιβάλλον ακουόντων και φοράω ακουστικά από την ηλικία των τριών χρονών. Μόλις τα φόρεσα τα ακουστικά ξεκίνησα μαθήματα λογοθεραπείας και όταν ήρθε η ώρα πήγα σε σχολείο ακουόντων.

ΑΕΙ : Εξ αποστάσεως οι ορκωμοσίες – Πώς θα γίνονται τα μαθήματα

Εξ αποστάσεως θα γίνονται και ορκωμοσίες ή άλλες τελετές στα ΑΕΙ για το χρονικό διάστημα που διαρκούν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ τα συνέδρια θα γίνονται βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν ανά περίπτωση.