Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Εις μνήμην...

 Σχολικός κήπος Βρασνών (1957)

Μην έχετε ενοχές αν ο χρόνος με τα παιδιά είναι πιο λίγος απ’ ό,τι θα θέλατε

Ως προς το χρόνο με τα παιδιά μας, η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι αυτό που μετρά.

Ο χρόνος κάθε γονέα κυλά κατά κανόνα με ταχύτητα… φωτός καθημερινά. Οι πολλαπλές υποχρεώσεις πολλές φορές κάνουν αναπόφευκτο το να μην μας μένει εντέλει αρκετή ώρα για να περάσουμε με το παιδί μας, γεγονός που συχνά μας προβληματίζει και μας στεναχωρεί. Ας δούμε πώς μια παλαιότερη έρευνα ερμηνεύει την έννοια του χρόνου και για το ποια είναι τελικά η ουσία σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Μια σχολική τάξη με κρεβάτι, κουζίνα και καναπέ: Ένα σχολείο προωθεί την ένταξη με οικιακές εργασίες

Στο σχολείο Giner de los Ríos στη Μάλαγα υπάρχει μια πολύ ειδική τάξη, η «Home Classroom», ένας χώρος που προσομοιώνει ένα σπίτι, με την τραπεζαρία, το κρεβάτι ή την κουζίνα του και που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε oι μαθητές με λειτουργική ποικιλομορφία βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και αποκτούν αυτονομία εκτελώντας καθημερινές εργασίες και δουλειές του σπιτιού.

Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους»

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αρμόδιος Συντονιστής της Κυβέρνησης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, θέτει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους».

Παιδικό άγχος: Τα παιδιά χρειάζονται γειτονιές για να περπατάνε και να κάνουν ποδήλατο

Το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος και οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής έχουν αρχίσει να συζητούν για την «οικογενειακή πολιτική» τα τελευταία χρόνια, θορυβημένοι από μια επιδημία παιδικού άγχους και την κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024 και ώρα 11:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Eκπαιδευτικές παρουσιάσεις των σεμιναρίων ενδυνάμωσης κοινοτήτων Ρομά

Οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις των σεμιναρίων ενδυνάμωσης κοινοτήτων Ρομά, είναι πλέον διαθέσιμες σε μορφή audiobook στη γλώσσα Ρομανί.

Το νέο audiobook, ταυτόχρονα με την προώθηση της εκπαίδευσης ενηλίκων μέσω σύγχρονων μεθόδων, στοχεύει επίσης στη διατήρηση των εθιμικών στοιχείων και της γλωσσικής παράδοσης των Ρομά, καταργώντας τα γλωσσικά εμπόδια που συχνά περιορίζουν την πρόσβασή τους σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς πόρους.

Το «βαρετό» τηλέφωνο και οι ρετρό προτιμήσεις της γενιάς Ζ

Νοσταλγοί μιας άλλης εποχής ή αποφασισμένοι για αποτοξίνωση από τον ψηφιακό εθισμό; Πολλοί νέοι δείχνουν προτίμηση σε ρετρό συσκευές. Τελευταίο παράδειγμα, το τηλέφωνο χωρίς πολλές δυνατότητες, που παρουσιάστηκε στο Μιλάνο και «απαντάει» στην ανησυχία των νέων σχετικά με τις επιπτώσεις της διαρκούς ψηφιακής διασύνδεσης και της προστασίας προσωπικών δεδομένων. 

Παγκόσμιο βραβείο για το WIZZLE

Μια σημαντική διάκριση, που μάς γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία για την πορεία και τις ικανότητες της νεότερης γενιάς των Ελλήνων μαθητών, ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η ελληνική μαθητική εικονική επιχείρηση «Isometricks», από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατέκτησε το Παγκόσμιο Βραβείο Μαθητικής Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement.

Παιδιά Τογιόκο: Χαμίνια στο υπερσύγχρονο Τόκιο

Το Καμπούκιτσο είναι συνοικία στο Σιντζούκου, έναν από τις πιο «ζωντανούς» δήμους της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας.

Ονομάστηκε έτσι από τα σχέδια κατασκευής εκεί ενός θεάτρου καμπούκι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘40.

Αν και αυτό δεν χτίστηκε ποτέ, το όνομα παρέμεινε.