Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Απάντηση Υπουργείου για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά

Αποκατάσταση της πρόσβασης για φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές στα ηλεκτρονικά περιοδικά 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντιλαμβανόμενη τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση σε Επιστημονικές Ηλεκτρονικές Πηγές, για την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, αντιμετώπισε το πρόβλημα της πρόσβασης που οφειλόταν σε σειρά από άστοχες ενέργειες του παρελθόντος. 
Το κόστος χρηματοδότησης της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είχε ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας στην 62η Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο. 
Με την υπογραφή της συγκεκριμένης δαπάνης (Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 1/3/2010) προβλέπεται η εκκίνηση των διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας.

Ημερίδα για την πολυπολιτισμικότητα

 Ημερίδα με θέμα: 
"Ιστορικές Προσεγγίσεις Πολυπολιτισμικότητας"

θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 στο 10ο όροφο (Αίθουσα Λόγου και Τέχνης) του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής. Η ώρα έναρξης είναι 17.30. Θα ακολουθήσει δεξίωση. 

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής: 
Καθηγητής Κ. Βακαλόπουλος, 
Αν. Καθηγητές, Κ. Τσιούμης και Α. Δάγκας, 
δρ. Ιστορίας, Ν. Δρούγκα. 

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ 2310-995011.

Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα "Αναπηρία και Εκπαίδευση"

Το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ και ο Σύλλογος Μετεκπαιδευομένων Διδασκαλείου "Δ. Γληνός" σας προσκαλούν στο διήμερο εκδηλώσεων με θέμα 
"Αναπηρία και εκπαίδευση"

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, ώρα 17:30 (10ος όροφος, Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής)
"Αόρατος Κόσμος"
Προβολή ταινίας και συζήτηση με τυφλούς/ές φοιτητές/τριες του Π.Τ.Δ.Ε

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010, ώρα 18:00 (ισόγειο, Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής)
"Ανάπηρη  Εκπαίδευση"
Εισηγητές: Καρακώστας Παναγιώτης, Παπαστολόπουλος Παναγιώτης, Βασιλική Γαροπούλου και Νίκος Βουλγαρόπουλος

5ος Μαραθώνιος παιδικής ανάγνωσης από το Δ.Χαλανδρίου


O Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης είναι ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (από το 2005) της Βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου, της παιδικής βιβλιοθήκης “Μίμης Βασιλόπουλος” και των βιβλιοπωλείων “Ευριπίδης”. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που απευθύνεται στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου..

Στόχος είναι η καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών με την ανάγνωση μέσα από τη γνωριμία τους με τα έργα της κλασικής και της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας. Τα ερεθίσματα και τα κίνητρα διαβάσματος που δίνονται από το πρόγραμμα στοχεύουν και σε μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών στην ανάγνωση και στη γραφή και την αγάπη τους για το βιβλίο..

Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες και δηλώστε συμμετοχή 

Μαθητές γυμνασίου προτείνουν λύσεις για ελεύθερη και πράσινη μετακίνηση


Η ελευθερία μετακίνησης των κατοίκων στα αστικά κέντρα και οι πράσινες μεταφορές απασχόλησαν μαθητές γυμνασίων από 27 πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι με επιτόπιες έρευνες που πραγματοποίησαν στις γειτονιές και τα σχολεία τους, πρόκειται να αναδείξουν τα προβλήματα και να προτείνουν εφικτές λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ζητώντας τη δέσμευση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.

Πρόκειται για την εκστρατεία Ecomobility, που υλοποιείται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά από τον εθελοντικό οργανισμό για το αστικό περιβάλλον Ecocity, με τη συνεργασία επιστημονικών ιδρυμάτων και οργανισμών.

Συναγερμός στα πανεπιστήμια καθώς κόβεται η ηλεκτρονική πρόσβαση σε 12.000 επιστημονικούς τίτλους λόγω χρεών



«Δεν πληρώνετε, δεν θα έχετε» δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι επιστημονικών περιοδικών, οι οποίοι «κόβουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από τις «τράπεζες» πληροφοριών τους. Το ελληνικό κράτος, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, χρωστά το αστρονομικό ποσό των 33 εκατ. ευρώ, με το οποίο πρέπει να καλυφθούν για τα έτη 2009 και 2010 οι συνδρομές στα επιστημονικά περιοδικά, τα οποία αποτελούν την «ανάσα» για τους χιλιάδες φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές της χώρας. Η Ελλάδα χάνει έτσι την πρόσβαση σε 12.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών. 

Το υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει εφέτος το ποσό στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεών του. Το υπουργείο Οικονομίας όμως δεν το έχει εγκρίνει ακόμη. Καθώς η διαδικασία μάλλον καθυστερεί και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που διανέμουν παγκοσμίως τους επιστημονικούς τίτλους δεν μπορούν να περιμένουν, οι έλληνες «κακοπληρωτές» μένουν εκτός διανομής για το επόμενο χρονικό διάστημα. Συναγερμός έχει ξεσπάσει στα πανεπιστήμια, καθώς χθες ήταν η τελευταία ημέρα διανομής επιστημονικών τίτλων στην Ελλάδα από τον Εlsevier, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των πληροφοριών επιστήμης και υγείας παγκοσμίως, ο οποίος και δημοσιεύει περίπου 250.000 άρθρα τον χρόνο σε 2.000 περιοδικά. Τα πανεπιστήμια, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιβλιοθηκών, είχαν προειδοποιήσει το κράτος εγκαίρως. Οι επιστημονικές συνδρομές σε διεθνούς εκδοτικούς οίκους χρηματοδοτούνταν τα προηγούμενα χρόνια από κοινοτικά κονδύλια, καθώς θεωρούνταν για τη χώρα μας στόχος αναπτυξιακός. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ενέκρινε όμως την ένταξη του κονδυλίου για τις ηλεκτρονικές επιστημονικές βιβλιοθήκες και στο τέταρτο κοινοτικό «πακέτο» κονδυλίων (ΕΣΠΑ), καθώς για την Ελλάδα αποτελεί πλέον έξοδο λειτουργικό και όχι αναπτυξιακό και θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεών του. 

Παρουσιάζεται η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα


Τους δύο αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Βανκούβερ 2010 θα παρουσιάσει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), σε συνέντευξη Τύπου που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 και ώρα 12:00 στην Αίθουσα Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Κηφισίας 7, Αθήνα στον 1ο όροφο.

Την Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα, που αποτελείται από την Βιβή Χρηστοδουλοπούλου και τον Γιάννη Παπαβασιλείου, θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ε.Π.Ε Δρ. Παναγιώτης Σταματόπουλος, σε μία εκδήλωση που θα διοργανωθεί από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), που θα εκπροσωπηθεί δια του προέδρου κ. Παύλου Γερακάρη.

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Αποστολή αναχωρεί στις 6 Μαρτίου 2010 και θα επιτρέψει στις 24 Μαρτίου 2010. Οι δύο Ελληνες αθλητές θα διαγωνιστούν στο Αλπικό Σκι, όπως συνέβη και στις προηγούμενες δύο συμμετοχές της Ελληνικής Ομάδας σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο Σολτ Λέικ Σίτι το 2002 και το Τορίνο το 2006.

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν 12 – 21 Μαρτίου 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά και θα αγωνιστούν 600 αθλητές σε πέντε χειμερινά αθλήματα (Αλπικό Σκι, Δίαθλο, Σκι Αντοχής, Χόκεϊ επί πάγου και Κέρλιγκ με αμαξίδιο).


Από το γραφείο τύπου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής
Για περισσότερες πληροφορίες: 
Τηλ.:213 1316579, Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σάκης Κωστάρης

Τα παυσίπονα μας... κουφαίνουν


ΛΟΝΔΙΝΟ Η τακτική χρήση κοινών παυσίπονων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη, συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου απώλειας της ακοής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη σε καθημερινή βάση καθώς είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους σκευάσματα δρουν προληπτικά ενάντια στα καρδιακά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Νοσοκομείου Βrigham and Women΄s που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, του Πανεπιστήμιου Βάντερμπιλτ και του Νοσηλευτηρίου για την Οραση και την Ακοή της Μασαχουσέτης, άνδρες κάτω των 60 ετών που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη αντιμετώπιζαν κίνδυνο μεγαλύτερο του 30% εμφάνισης προβλημάτων στην ακοή. Οπως πάντως προέκυψε από τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Αmerican Journal of Μedicine», δεν εμφανιζόταν αντίστοιχος κίνδυνος σε άνδρες άνω των 60 ετών. 

Από τον κόσμο του παραμυθιού και των αισθήσεων

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου, στις 10.00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου, η Καλλιτεχνική – Παιδαγωγική Ομάδα «Αχτένιστη Πινέλα» που αποτελείται απο τις Βάσω Μπουκόρου, Μαρία Μυστακίδου, Αθηνά Φελούρη, Χριστίνα Φλούδα και Ανθή Χρυσοπούλου, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «το κουκί και το ρεβίθι φτιάχνουν ένα παραμύθι» που προέρχεται από τον κόσμο του παραμυθιού, των αισθήσεων και της καθημερινότητας. Οι μαθητές σε ομάδες, αξιοποιώντας τα στοιχεία που τους έχουν δοθεί και συνδυάζοντας την τέχνη της αφήγησης και της δραματοποίησης, δημιουργούν και παρουσιάζουν ένα κομμάτι μιας πρωτότυπης ιστορίας. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και εμψυχώνεται από δύο άτομα κάθε φορά. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

10 χρόνια ΠΕΕΠ: Εξελίξεις και προοπτικές στην Ειδική Αγωγή και ο ρόλος του Ειδικού Παιδαγωγού

Διοργάνωση: Πανελλήνια Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών, Κέντρο Πολιτισμού της Ν.Α. Θεσσαλονίκης

Σάββατο 20-3-2010, ώρα 09:00-14:00, Αίθουσα “Αλέξανδρος”, Εθν. Αμύνης 1, Θεσ/νίκη

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Μετά το πέρας της ημερίδας θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ της Ένωσης.

Πληροφορίες: 6936528247, 6977724933, 6937713781. E-mail: unionpeep@yahoo.gr 

Εχθρική χώρα η Ελλάδα για τους "σπάνιους"



Το βασικό μήνυμα που κυριάρχησε στην φετεινή αφιερωμένη στις σπάνιες παθήσεις Παγκόσμια Ημέρα ήταν ποσοτικό. Ούτε λίγο ούτε πολύ προσδιόριζε σε 10% του πληθυσμού τους πάσχοντες από κάποια σπάνια πάθηση.

Η παρεμπόδιση εισόδου στις τράπεζες των ΑΜΕΑ καλά κρατεί.

Ακριβώς πριν ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2009, ο τότε υφυπουργός εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης είχε με εγκύκλιό του σχετική με την ασφάλεια των τραπεζών, ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στους φορείς των κινητικά αναπήρων.

Η μαρκογιαννάκεια εγκύκλιος, επιβάλλοντας σειρά παρεμβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο και στις τραπεζικές εισόδους, καθιστούσε τις τράπεζες απροσπέλαστες στους ανθρώπους με αναπηρία. Μετά την θύελλα, ο τότε υφυπουργός έσπευσε να παραδεχτεί το λάθος του και να δεσμευτεί για αντικατάσταση της εγκυκλίου που πασιφανώς παραβίαζε θεμελιώδη δικαιώματα των ΑμεΑ. Σήμερα, ένα χρόνο μετά έφτασε η ώρα της αποτίμησης...

Πριν αναφερθούμε στο σήμερα έχει σημασία να θυμηθούμε τι προέβλεπε η εγκύκλιος Μαρκογιαννάκη (υπ’ αριθμ. 3015) τον Μάρτιο του 2009, που είχε ως δεδηλωμένο στόχο την προστασία των τραπεζικών ιδρυμάτων από τους επίδοξους ληστές. Καταρχάς, επέβαλλε σε όλες τις τράπεζες την ύπαρξη περιστρεφόμενων θυρών υψίστης ασφαλείας για να δυσχεραίνεται – υποτίθεται – η ζωή των ληστών, δίχως την παραμικρή πρόβλεψη εναλλακτικής εισόδου. Επέβαλλε, επίσης, υπερύψωση των παρακείμενων ρείθρων πεζοδρομίου αλλά και τοποθέτηση πρόσθετων εμποδίων (τα κλασσικά σχήματος πι κιγκλιδώματα) επί του τραπεζικού πεζοδρομίου, όλα αυτά δε ενδεδυμένα με την διάσταση του εσπευσμένου μιας και ομιλούσε για υποχρεωτική εννιάμηνη περίοδο συμμόρφωσης.

Κατατάσσετε τους ΑμεΑ στην ίδια κατηγορία με τους ληστές, το πνεύμα της – τότε - κάθετης διαφωνίας των αναπηρικών φορέων πέραν από εμφανώς σκωπτικό ήταν και απόλυτα ορθό. Διότι οι μόνοι που με βεβαιότητα 100% παρεμποδίζονταν να εισέλθουν στις τράπεζες (συζητήσιμο το εάν για τους επίδοξους ληστές τα κιγκλιδώματα ή τα υπερυψωμένα ρείθρα συνιστούν εμπόδιο) ήταν οι άνθρωποι με αναπηρία. Δεδομένου επιπροσθέτως ότι ετίθετο και σοβαρό ζήτημα παραβίασης της νομιμότητας, ο τότε υφυπουργός και πρώην εισαγγελικός λειτουργός μην έχοντας περιθώρια αντιεπιχειρηματολογίας δεσμεύτηκε για κινήσεις επανόρθωσης.

Μόνο στα λόγια όπως αποδείχτηκε. Στην πράξη η νέα διορθωτική εγκύκλιος που είχε δεσμευτεί να συντάξει δεν εμφανίστηκε ποτέ. Στις συνεχείς τότε οχλήσεις των αναπηρικών φορέων η μόνη απάντηση ήταν ο φόρτος εργασίας και το κλασσικό νεοελληνικό ”μην κουράζεστε, όταν έχουμε κάτι νεότερο θα σας ενημερώσουμε”. Πέρασαν οι μήνες , έγιναν και εκλογές, άλλαξε και η κυβέρνηση, υπομονετικά οι ενδιαφερόμενοι ακόμα περιμένουν...

Όπως απεδείχθη οι διαβεβαιώσεις δεν ήταν παρά ένα (ακόμα) ψέμμα της στιγμής, με στόχο μοναδικό την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος όσο αυτό ήταν στην επικαιρότητα (το είχε αναδείξει η ”Ε”). Ούτε εγκύκλιος διορθωτική ποτέ υπήρξε, ούτε έστω ελέω ... ντόρου η ελάχιστη από πλευράς τραπεζικών καταστημάτων ευαισθητοποίηση για ιδία βουλήσει παρεμβάσεις προς εξυπηρέτηση των αναπήρων πελατών τους. Επιτόπιες έρευνες προ μηνός ομάδας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών – βλ. σχετικό δημοσίευμα της σελίδας – κατέδειξαν ότι τα προβλεπόμενα της δήθεν υπό απόσυρσιν εγκυκλίου του 2009 εφαρμόζονται στο ακέραιο στην πράξη, οι τράπεζες είναι απροσπέλαστες στους ανθρώπους με αναπηρία.

Χαριτολογώντας εκ μέρους της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων ο πρόεδρος Ν. Σκόνης μας ενημερώνει ότι κάποιες τράπεζες έχουν μεριμνήσει ώστε οι ΑμεΑ να κάνουν χρήση παράπλευρης βοηθητικής εισόδου ”με την μέθοδο του ντελάλη”. Το οποίον σημαίνει ότι οι ... επίδοξοι πελάτες με αναπηρία που εξ’ αντικειμένου αδυνατούν να εισέλθουν από την περιστρεφόμενη πόρτα ασφαλείας έχοντας προηγουμένως κατορθώσει να ξεπεράσουν ρείθρα και εμπόδια, μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα εισόδου φωνάζοντας με όλη τους την δύναμη προς τον υπέύθυνο ασφάλειας που κατά κανόνα κατοικοεδρεύει εντός της τραπέζης, μπας και τους ακούσει και ανοίξει την πάντοτε κλειστή (τα ζητήματα ασφαλείας πάνω απ’ όλα, μην ξεχνιόμαστε) παράπλευρη είσοδο! Δύσκολο μεν ως απίθανο, αλλά όχι και αδύνατο...

Ο επίλογος οφείλει να είναι σοβαρός. Σοβαρολογώντας λοιπόν οι φορείς των κινητικά αναπήρων δηλώνουν εξαπατημένοι και προσβεβλημένοι από την χρόνια κοροϊδία και απαιτούν από την ... σοσιαλιστική πλέον κυβέρνηση να πράξει επί του θέματος όσα δεν έπραξαν οι προκάτοχοί της. ”Παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες των περισσότερων ανθρώπων με αναπηρία” δηλώνει φίλος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του ”δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως επίδοξους ληστές. Σεβόμαστε το καπιταλιστικό σύστημα με όλες τις αδυναμίες του...”

Νεότερα για τον αυτισμό

Η οξυτοκίνη δημιουργεί ελπίδες αντιμετώπισης των αυτιστικών συμπτωμάτων

Ουάσιγκτον: Ορμόνη που πιστεύεται ότι ενθαρρύνει το «δέσιμο» μεταξύ μητέρας και παιδιού μπορεί να καλλιεργήσει την κοινωνική συμπεριφορά σε ορισμένους ενήλικες που πάσχουν από αυτισμό, σύμφωνα με γαλλική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.Η Δρ Αγγελική Συρίγου από το Κέντρο Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στην Λυών διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που εισέπνευσαν οξυτοκίνη ήταν πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις που έβλεπαν σε φωτογραφίες προσώπων και μπορούσαν να κατανοήσουν τους κοινωνικούς υπαινιγμούς σε παιχνίδι προσομοίωσης.

Στην γαλλική μελέτη αποδεικνύεται ότι η οξυτοκίνη ενισχύει τη οπτική επαφή, καθώς οι 13 ασθενείς που πήραν μέρος στο δείγμα, μπόρεσαν να έχουν περισσότερη οπτική επαφή.

Η ορμόνη βελτίωσε επίσης την ικανότητα των ατόμων να κατανοούν τους άλλους ανθρώπους και πως αντιδρούν, ενώ δείχνουν να μπορούν να μάθουν τις κατάλληλες αντιδράσεις στην συμπεριφορά των γύρω τους.

Οι συμμετέχοντες με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού εισέπνευσαν οξυτοκίνη πριν λάβουν μέρος σε δύο πειράματα.

Οι 11 άνδρες και δύο γυναίκες, δεν είχαν πάρει άλλη φαρμακευτική αγωγή δυο εβδομάδες πριν την μελέτη, που είχε και ισάριθμη ομάδα σύγκρισης.

Οι επιστήμονες παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των ασθενών κατά τη διάρκεια ενός εικονικού παιχνιδιού που μετρούσε τις συμπεριφορικές αλλαγές.

Στο άλλο πείραμα, εκτιμήθηκαν οι αντιδράσεις των ασθενών σε προσωπικές εκφράσεις, όταν έπρεπε να κοιτάξουν φωτογραφίες προσώπων.

Η οξυτοκίνη λοιπόν έχει μια θεραπευτική επίδραση στους ενήλικες, όπως επίσης και στα αυτιστικά παιδιά. Αν μάλιστα χορηγείται από τα αρχικά στάδια της διάγνωσης του αυτισμού, τότε ίσως οι επιστήμονες να μπορούν να αλλάξουν την εξέλιξη των αυτιστικών ασθενών.

Η ερευνήτρια επικεντρώθηκε στην οξυτοκίνη διότι είναι γνωστό για την επίδραση που ασκεί στον δεσμό μητέρα και βρέφους και επειδή παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι τα αυτιστικά παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης.

Τα άτομα με σύνδρομο Asperger και άλλα διαταραχές του φάσματος του αυτισμού έχουν προβλήματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Η οξυτοκίνη μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύσσουν φυσιολογικές διανοητικές λειτουργίες και σχετικά καλές λεκτικές ικανότητες, επειδή βελτιώνει την οπτική επαφή.

Η οπτική επαφή είναι το πρώτο βήμα της κοινωνικής προσέγγισης, αλλά τα άτομα με αυτισμό αποφεύγουν την οπτική επαφή.

Πηγή: In.gr

«Ο αμπελώνας της Μάρθας στο κέντρο της Αθήνας»


Κάπου στο χάρτη υπάρχει ένα νησί με όνομα «Ο αμπελώνας της Μάρθας», το Martha' s Vineyard. Η πολύμηνη έρευνα του βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Ρέλλα τον οδήγησε σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. «Στα τέλη του 18ου αιώνα στο Martha's Vineyard η μικρή κοινωνία του νησιού δεν έκανε διαχωρισμό ανάμεσα σε κωφούς και ακούοντες. Τα παιδιά στο σχολείο μάθαιναν και τη νοηματική. Στην καθημερινότητά τους χρησιμοποιούσαν και τις δυο γλώσσες ανεξάρτητα αν στην παρέα υπήρχε κωφός ή όχι» μου εξηγεί ο κ. Ρέλλας. Τους ηθοποιούς του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος τους γνώρισε κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ για άτομα με αναπηρίες, το Emotion Pictures. Τότε ήταν που αποφάσισε να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για αυτούς.

Η συζήτηση με τους ηθοποιούς του θεάτρου ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν η διερμηνέας του θεάτρου, Σοφία Ρομπόλη. Δίπλα της οι ηθοποιοί απαντούσαν στις ερωτήσεις. Ο Απόστολος Γιαννόπουλος, ηθοποιός του θεάτρου κωφών μου εξηγεί ότι έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο. «Να προωθήσουμε στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό θέματα ισοτιμίας και ισονομίας ανάμεσα σε κωφούς και ακούοντες». Αναρωτιέμαι τι να σημαίνει κωφός ηθοποιός. Η Ευανθία Πλαχούρα με διορθώνει αμέσως. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτός είναι σαν να βάζουμε τον ηθοποιό μέσα σε ένα κουτί. Νιώθουμε ηθοποιοί αλλά όχι κωφοί ηθοποιοί. Το πρόβλημα είναι όχι ότι μας λείπει η ακοή αλλά το ότι δεν έχουμε την ίδια εκπαίδευση με τους ακούοντες ηθοποιούς εξαιτίας ενός προεδρικού διατάγματος». Η Ευανθία μου εξηγεί ότι εξαιτίας αυτού του διατάγματος οι κωφοί δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν στις δραματικές σχολές της χώρας. Ωστόσο στο Θέατρο Κωφών λειτουργεί θεατρικό εργαστήρι εδώ και 25 χρόνια υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Νέλλης Καρρά. «Ερχονταν διάφοροι καθηγητές για να διδάξουν στα παιδιά και αυτό το έκαναν αφιλοκερδώς. Τα παιδιά δε μπορούν να πληρώσουν γι' αυτό. Δυστυχώς εδώ και πέντε χρόνια το Θέατρο Κωφών δεν έχει πάρει καμιά επιχορήγηση από το Υπουργείο και τα παιδιά μόνο αποσπασματικά μπορούν να μάθουν κάποια πράγματα. Ως πότε μπορούν να κάνουν μαθήματα άνθρωποι που δεν πληρώνονται;» αναρωτιέται η διερμηνέας κ. Ρομπόλη.

«Βλέποντας φωνές»
Ο Αντώνης Ρέλλας μου μιλά διαρκώς για την ξεχωριστή κουλτούρα των κωφών. Οι κωφοί μιλάνε μια τελείως διαφορετική γλώσσα κι έχουν μια ξεχωριστή κουλτούρα. Υπάρχει μάλιστα ένα σχετικό βιβλίο, το πρώτο που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και μιλά για την κουλτούρα των κωφών, το “Βλέποντας φωνές”. Ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι θέλει μέσω του κυρίαρχου μέσου, δηλαδή μέσω της τηλεόρασης να περάσει την αληθινή όψη των θεμάτων αναπηρίας. «Η αναπηρία προβάλλεται δυστυχώς ψευδώς. Οι άνθρωποι με αναπηρία παρουσιάζονται είτε ως ήρωες της ζωής με έναν υπερβολικό τρόπο είτε ως αβοήθητοι, κακόμοιροι και δυστυχείς. Και οι δύο αυτές αντίρροπες τάσεις ακυρώνουν την πραγματική εικόνα του ανθρώπου με αναπηρία. Ενας άνθρωπος με αναπηρία είναι όπως κι ένας άνθρωπος χωρίς αναπηρία. Δυστυχώς ο κόσμος είναι φτιαγμένος για τους πολλούς οπότε οι άνθρωποι με αναπηρία ξεκινούν από ένα τελείως διαφορετικό σημείο».

Μαρούσι: Ενημέρωση των μαθητών για τον καρκίνο του δέρματος


Αρχίζει από σήμερα στα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Αμαρουσίου η εφαρμογή του προγράμματος ενημέρωσης για την ηλιοπροστασία και πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, το πρόγραμμα της ηλιοπροστασίας, που εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της πόλης, ξεκίνησε σήμερα το πρωΐ, από το 8ο Γυμνάσιο και το 9ο Λύκειο Αμαρουσίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Απριλίου. Σε αυτό το διάστημα, οι μαθητές όλων των σχολείων θα ενημερωθούν για τις συνέπειες από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλάσσονται από τις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες ώστε να προλάβουν τον καρκίνο του δέρματος.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος ηλιοπροστασίας, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Βρισκόμαστε στο πλευρό της νέας γενιάς υλοποιώντας μια σειρά από προγράμματα αγωγής και πρόληψης της υγείας στους μαθητές όλων των σχολείων της πόλης μας. Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα ενημέρωσης για την ηλιοπροστασία και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Οταν πρόκειται για τη νέα γενιά, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει διαρκώς να δίνουμε στα παιδιά και στους νέους της πόλης μας πολύτιμα εφόδια ώστε να μάθουν από νωρίς να προφυλάσσονται και να «θωρακίζουν» την υγεία τους. Ολοι γνωρίζουμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η ενημέρωση».

Υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης και Πρόληψης του Δήμου Αμαρουσίου.

«Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η Δημοτική Αρχή με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Μέσα από τις ομιλίες των γιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς θα προφυλαχθούν από την επικίνδυνη ακτινοβολία, ενώ σε όλα τα παιδιά θα μοιραστεί σχετικό ενημερωτικό υλικό» επισημαίνει ο κ. Πουλόπουλος, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης και Πρόληψης.

Στο πρόγραμμα ηλιοπροστασίας συμμετέχουν οι γιατροί Μ. Μιχελλάκης, Ν. Παρτσινέβελος, Κ. Νταλούκας, Χ. Τρασιάς, Εμ. Παπαδάκης, Κ. Μάκος και Χ. Τζερμιάς.

«Μπορώ και χωρίς τα μπρατσάκια μου»


Ετσι τιτλοφορείται το πρωτότυπο πρόγραμμα δωρεάν εκμάθησης κολύμβησης, που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης και θα εφαρμόζεται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Τούμπας. Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθούν το Μάιο.

«Μόλις η εφαρμογή του προγράμματος λάβει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, θα έρθουμε σε συνεννόηση με την πρωτοβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης, προκειμένου να καταρτίσουμε πρόγραμμα για τα σχολεία που το επιθυμούν. Αρχικά κι ενώ βρισκόμαστε σε πιλοτικό στάδιο θα απευθυνθούμε σε παιδάκια της Τούμπας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Υπολογίζουμε ότι φέτος θα εξυπηρετηθούν περισσότερα από 3.000 παιδιά», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης.

Το πρόγραμμα «Μπορώ και χωρίς τα μπρατσάκια μου» ολοκληρώνεται σ' έναν κύκλο πέντε δωρεάν μαθημάτων κολύμβησης και απευθύνεται σε μαθητές των γ', δ΄, ε' και στ' τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Οι τιμές
Στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης και το θέμα ορισμένων προσφορών που θα γίνονται -εφόσον εγκριθούν- στους χρήστες του Κολυμβητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται το κοινό με 45 ευρώ να μπορεί να βγάζει κάρτα, η οποία θα ισχύει για 25 παρουσίες σε διάστημα έξι μηνών. Για το τμήμα ενηλίκων εκμάθησης και υδρογυμναστικής, το κόστος ανέρχεται σε 35 ευρώ για 12 παρουσίες σε διάστημα 12 μηνών (με εγγραφή 10 ευρώ). Για το παιδικό τμήμα εκμάθησης κολύμβησης το κόστος ανέρχεται σε 20 ευρώ για 12 παρουσίες μέσα σε δύο μήνες (εγγραφή 10 ευρώ). Τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% αθλούνται δωρεάν, ενώ για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το κόστος εγγραφής είναι 10 ευρώ και έχουν έκπτωση 50% στην ελεύθερη κολύμβηση και στα προγράμματα.

Φτώχεια, σκουπίδια και Μπετόβεν


Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα. Από το αποτέλεσμα. Περίπου 260.000 παιδιά από υποβαθμισμένες περιοχές της Βενεζουέλας, που ζουν στην ανέχεια και την εγκληματικότητα, έχουν ένα σταθερό εβδομαδιαίο ραντεβού. Συνοδευόμενα από τους γονείς τους –γιατί ορισμένα είναι μόλις 3 ετών– ή σε μικρές παρέες τα μεγαλύτερα, πηγαίνουν στο ωδείο της γειτονιάς τους. Εκεί συμμετέχουν στη χορωδία, στην ορχήστρα παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο ή εκπαιδεύονται να γίνουν μαέστροι.

Εκατόν τριάντα τέσσερα μουσικά κέντρα σε όλη τη χώρα, υποστηριζόμενα κατά 90% από την Πολιτεία, συνθέτουν το όραμα ενός ανθρώπου: του μουσικού και πολιτικού Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, που το 1975 δημιούργησε το περίφημο δίκτυο νεανικών ορχηστρών «El sistema» («Το σύστημα»). Αυτός είναι και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που προβάλλεται αύριο για δεύτερη φορά (ύστερα από απαίτηση του κοινού) στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τι συγκινεί σε αυτήν την πρωτοβουλία τόσο ώστε να μας αφορά; Η Βενεζουέλα απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα, το θέμα μοιάζει να είναι σημαντικό αλλά «τοπικού» ενδιαφέροντος.

Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, οι απαντήσεις προκύπτουν αβίαστα. Εφηβοι μπροστά στο φακό, όχι πάνω από 13 - 14 χρόνων, εκμυστηρεύονται την καθημερινή αγωνία τους: μήπως σκοτωθούν από αδέσποτες σφαίρες, σε συμπλοκές, καθημερινό φαινόμενο στις φτωχογειτονιές του Καράκας. «Φοβάμαι», λέει το μικρό αγόρι, μήπως δεν μπορέσει να πραγματοποιήσει ένα από τα τρία του όνειρα. Να γίνει μηχανικός, νευρολόγος ή μουσικός. «Πρέπει να δουλέψω σκληρά γι’ αυτό», προσθέτει με μεγάλη σοβαρότητα και γνώση του κόπου. Ειδικεύεται στο τρομπόνι. Συμμετέχει σε μια νεανική ορχήστρα και διδάσκεται να «νιώθει τη μουσική». Δεν πειράζει αν κάνει λάθη. «Να νιώθει».

Το πνεύμα, εξηγεί ο ηλικιωμένος Χ. Αντόνιο Αμπρέου –εμβληματική φυσιογνωμία στη Βενεζουέλα–, είναι η κοινωνική αλλαγή που έφερε η μουσική σε αυτά τα παιδιά.

Η μέρα τους ξεκινάει σε συνθήκες που πρέπει να δούμε για να θυμηθούμε ότι υπάρχουν. Κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα, σε ενιαίους χώρους που περιλαμβάνουν όλα τα «δωμάτια» του σπιτιού. Και όμως. Η προσμονή της πρόβας φωτίζει όχι μόνο το δικό τους πρόσωπο αλλά και της οικογένειας. Στις συναυλίες παρευρίσκονται όλοι: γονείς, συγγενείς, γείτονες.

«Τα κέρδη πολλά», συμφωνούν οι καθηγητές που διδάσκουν, «ομαδικότητα, κοινωνική συμμετοχή, πειθαρχία». «Γνωρίζεις καλύτερα τους ανθρώπους», συμπληρώνει μια εκκολαπτόμενη 8χρονη βιολονίστρια. Δίπλα σε σκουπιδότοπους, ο πλούτος της μουσικής. Με χάρτινα όργανα (υπέροχη έμπνευση για να μην ανασταλεί η δραστηριότητα για οικονομικούς λόγους και όχι μόνο), με πολύ εθελοντική εργασία, με τον κόσμο να υπερασπίζεται την προσπάθεια σαν προσωπική του υπόθεση, τους δημάρχους να συνδράμουν, τις εκάστοτε κυβερνήσεις να δυσκολεύονται να αρνηθούν τη συμβολή τους. «Προσφέροντας τη γλώσσα της μουσικής, ανοίγουμε μπροστά τους ένα ολόκληρο σύμπαν», συνοψίζει ο Αμπρέου.

Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν υποδεχτεί ορχήστρες του «El sistema», όπως τη «Σιμόν Μπολιβάρ» ή την «Παιδική του Καράκας». Ο μαέστρος Γκουστάβο Ντουνταμέλ, 30 χρόνων σήμερα, έχει διευθύνει τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.

Δεν είναι όμως μόνο η διεθνής επιτυχία και απήχηση του «συστήματος». Η αξία της ιδέας δοκιμάστηκε και εδραιώθηκε πρώτα και κύρια στη Βενεζουέλα. Απλώθηκε και ρίζωσε σαν δώρο ζωής. Η ισχύς της αυξήθηκε στο χρόνο σε μια χώρα που μαστίζεται από ογκώδη προβλήματα. Μετάγγισε ελπίδα, αισιοδοξία, επιθυμία για το επόμενο, καλύτερο, βήμα.

Η πραγματικότητα μπορεί να μην επηρεάζεται από την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν. Η μουσική της όμως μπορεί να συντροφεύσει τα βήματα της παρέας των εφήβων που πορεύεται ανάμεσα στην ανέχεια και στο φόβο.


Επισκευτείτε τη σελίδα του "El sistema" για να ενημερωθείτε σχετικά και δείτε τη δράση του στην πράξη  στο αφιέρωμα της εκπομπής "60 minutes", όπως επίσης και το αντίστοιχο της Ovation TV (μέρος Α', μέρος Β').

Φιλανθρωπική εκδήλωση "Μαζί για το Παιδί"


Μία ανεπανάληπτη παράσταση για ένα μεγάλο φιλανθρωπικό σκοπό που θα μαγέψει και θα ενθουσιάσει όλους εκείνους που θα έχουν την τύχη να την παρακολουθήσουν υπόσχεται το μπαλέτο Bejart Ballet Lausanne, το οποίο έρχεται στην Αθήνα για δύο μοναδικές βραδιές χορού και μουσικής. Ετσι, στις 27 και 28 Μαρτίου, το θέατρο Badminton θα φιλοξενήσει την τελευταία χορογραφική δουλειά του αξέχαστου και αξεπέραστου Maurice Bejart, με τίτλο «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Λεπτά», για τους σκοπούς της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί».

Πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα από το χορό και τη μουσική των J. Strauss, P.I Tchaikovsky, W. A. Mozart, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη και άλλων μεγάλων δημιουργών. Μία μουσικοχορευτική παράσταση που θα μας οδηγήσει σε ξένους τόπους και θα μας γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσα από τη ματιά ενός νεαρού ταξιδιώτη που ανακαλύπτει τον κόσμο, προσπαθώντας να αποφύγει τους προσωπικούς του δαίμονες.

Οσο για τον Maurice Bejart (1927- 2007) ήταν από εκείνους που άνοιξαν τον χορό στο μεγάλο κοινό συνδέοντάς τον με τη ζωή, για να τον αναδείξει σε κατ' εξοχήν τέχνη του εικοστού αιώνα. Πληθωρικός και πολυεπίπεδος δημιουργός, με περισσότερα από 250 μπαλέτα σε μισό αιώνα, αλλά και δάσκαλος πάνω απ’ όλα, αγάπησε τον χορευτή και τον αναγνώριζε ως «πηγή έμπνευσης και συν-δημιουργό».

Ηδη από τη δεκαετία του '60 ο Μωρίς Μπεζάρ είχε αναγάγει το χορό σε λαϊκό θέαμα, ενώ χωρίς να απορρίπτει το κλασικό λεξιλόγιο επέλεγε πάντοτε θέματα και συνεργασίες μακριά από παρωχημένα σύμβολα και συμβατικές λύσεις. Παράλληλα, κατάφερνε να μεταφέρει στοιχεία από την παραδοσιακή σκηνή σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους και να προσεγγίζει με άνεση ένα νέο κοινό.

Η Ενωση «Μαζί για το Παιδί» αποτελείται από 10 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που συνεργάζονται από το 1996, για να βοηθήσουν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, το παιδί σε ανάγκη. Τα μέλη της Ενωσης αγκαλιάζουν και υποστηρίζουν περισσότερα από 5.000 παιδιά με νοητική υστέρηση, κινητικές δυσκολίες, οικογενειακά προβλήματα και βαριές αρρώστιες, προσφέροντάς τους καλύτερες συνθήκες ζωής και ένα καλύτερο μέλλον.

«Μεταφράζουν» το κλάμα του μωρού


Μία νέα τεχνολογία που «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού αναμένεται να ενσωματωθεί στις μελλοντικές συσκευές ενδοεπικοινωνίας. Έτσι, οι γονείς θα ξέρουν εάν το μωρό πεινάει, διψάει, πονάει ή απλώς αισθάνεται μοναξιά…

Το κλάμα του μωρού, έχει βρεθεί από ψυχολόγους, ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός ήχος. Και αυτό προκειμένου να δραστηριοποιήσει άμεσα τους γονείς ή όποιον βρίσκεται δίπλα τους ώστε να τα φροντίσει.
Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάποια «σοβαρή» προσπάθεια καταγραφής του βρεφικού κλάματος και αντιστοίχηση του ήχου με τα συναισθήματά του. Έτσι, οι γονείς εμπειρικά, εμπειρικά ή από ένστικτο, προσπαθούν να καταλάβουν τι θέλει το μωρό τους.
Τώρα, Ιάπωνες ερευνητές προσπαθούν, με τη χρήση μίας τεχνικής εκτίμησης, να κατασκευάσουν μηχανή μετάφρασης του κλάματος.
Ο Tomomasa Nagashima από το Ίδρυμα Τεχνολογίας Muroranστο Χοκάιντο και οι συνεργάτες του, εφάρμοσαν μια προσέγγιση αναγνώρισης ηχητικών προτύπων για να ταξινομήσουν τους διάφορους τύπους βρεφικού κλάματος, βάσει της ανάλυσης του ακουστικού φάσματος.
Έτσι, ανέπτυξαν μέθοδο για τη διάκριση του ήχου η οποία διαχωρίζει το κλάμα από τον πόνο με τα άλλα αίτια.
Τα ηχητικά κύματα θα αναλύονται και θα λένε ακριβώς τι θέλει το παιδί όταν κλαίει.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε μια μέρα να ενσωματωθεί σε μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή που θα βοηθάει τους γονείς ή τα άτομα που φροντίζουν μωρά να αντιλαμβάνονται άμεσα το πρόβλημα ενός μωρού που κλαίει.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Biometrics. (πηγή)

Επίσης, τον προηγούμενο Νοέμβριο είχε δημοσιευτεί αρθρο σχετικά με μία παρόμοια εφαρμογή του iPhone της Apple και  η οποία μπορεί να δώσει μια απάντηση για την αιτία του κλάματος μέσα σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα.


Μην αφήνετε τα παιδιά μπροστά σε μία οθόνη


Οι γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση ή να περνούν ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή δικαιώνονται από έρευνα που συνδέει τον υπερβολικό χρόνο μπροστά σε μια οθόνη με τα προβλήματα στις σχέσεις των νέων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται στο τεύχος Μαρτίου της επιθεώρησης Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, καθησυχάζουν τους γονείς που αισθάνονται ένοχοι γιατί στερούν από τα παιδιά τους μια διασκέδαση την οποία προτιμούν οι συνομήλικοί τους, επισημαίνει η Ρόουζ Ρίτσαρντς από το πανεπιστήμιο του Οταγκο.
"Σύμφωνα με τα συμπεράσματά μας είναι απόλυτα σωστό να περιορίζεται ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη, στην πραγματικότητα αυτός ο περιορισμός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα στη δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων ανάμεσα στους νέους, τους φίλους και τους γονείς τους", υποστηρίζει η ίδια.
Η μελέτη βασίζεται στις έρευνες Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study και Youth Lifestyle Study που πραγματοποιήθηκαν από το πανεπιστήμιο την δεκαετία του '80 και το 2004.
Αν και οι έρευνες απέχουν 16 χρόνια και η διασκέδαση που συνδέεται με οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων έχει αλλάξει, η σύνδεσή τους με τις οικογενειακές σχέσεις παραμένει η ίδια.
"Τη δεκαετία του '80 δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις, έτσι οι άνθρωποι έβλεπαν τηλεόραση, αλλά τώρα υπάρχουν άπειρες οθόνες στις οποίες μπορούν να 'κολλήσουν' οι νέοι", υπογραμμίζει η νεοζηλανδή επιστήμονας.
"Θεωρούμε πως είναι καταστροφικό να παραμένει ένας νέος μπροστά σε μια οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα και συμβουλεύουμε τους γονείς να βάζουν όριο τις δύο ώρες την ημέρα", προσθέτει.
Στην έρευνα Youth Lifestyle Study συμμετείχαν 3.043 έφηβοι από τη Νέα Ζηλανδία, ηλικίας 14 ως 15 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο για τον ελεύθερο χρόνο τους και για το πόσο συνδεδεμένοι είναι με τους φίλους και τους γονείς τους.
Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη απαντήσεις 976 ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study την περίοδο 1987-1988, όταν ήταν 15 ετών.
"Και από τις δύο έρευνες καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική χρήση τηλεόρασης και κομπιούτερ επηρεάζει τις σχέσεις με τους γονείς και τους φίλους, στοιχεία πολύ σημαντικά για την υγεία των νέων", αναφέρει.
"Με τον γρήγορο ρυθμό εξέλιξης στις τεχνολογίες που συνδέονται με οθόνες, οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι επιπτώσεις στην κοινωνική και ψυχολογική συμπεριφορά των νέων, αλλά και η σωματική κατάσταση και η ευημερία τους", καταλήγει η Ρίτσαρντς.