Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Φτιάχνουμε μπαταρία με κέρματα

 

Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen ανησυχεί για την ψυχική υγεία των παιδιών και έχει ένα μήνυμα για τους γονείς: Η εποχή μας χρειάζεται μια εκπαιδευτική επανάσταση και οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας.

Οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις δείχνουν ότι οι τιμωρίες, οι φωνές και οι απειλές επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο των ανηλίκων, προκαλώντας μόνιμες αλλαγές που μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος. 

Παιδική πορνογραφία και revenge porn από ΑΙ: Μια (νέα) σκοτεινή πλευρά της Τεχνητής Νοημοσύνης

H δυναμική έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στη ζωή μας μπορεί να έγινε ευρύτερα αντιληπτή πρόσφατα χάρη στο ChatGPT, ωστόσο πρόκειται για μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, επηρεάζοντας (άλλες φορές «αθόρυβα» και άλλες όχι) την καθημερινή μας ζωή με τρόπους που πολλοί δεν θα περίμεναν. Σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτουν και ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα, όπως η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας deepfakes για παραγωγή περιεχομένου παιδικής ή/και εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn).

ΕΕ: Το 96% των νέων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο σε καθημερινή βάση

Το 96% των νέων ηλικίας 16-29 ετών στην ΕΕ δήλωσε πως χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά, σε σύγκριση με το 84% του ενήλικου πληθυσμού, σε σχετική έρευνα της Eurostat για το 2022.

Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα με την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις παραλίες

Από την εποχή που οι πανέμορφες παραλίες της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας ήταν απροσπέλαστες για τα άτομα με αναπηρία, η χώρα πλέον κατάφερε να δημιουργήσει σε αρκετές τις κατάλληλες συνθήκες πρόσβασης.

Και αυτό είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε μετά και από αγώνα των φορέων ατόμων με αναπηρία αλλά και του κράτους που αξιοποίησε κονδύλια προς αυτή τη σημαντική κατεύθυνση.

Τι έμαθα δουλεύοντας στο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου

«Κάποιος παλαιότερος πρόεδρος του πανεπιστημίου είχε περιγράψει την εμπειρία της εκπαίδευσης στο ΜΙΤ όπως εκείνη “ενός διψασμένου που πίνει νερό από πυροσβεστικό κρουνό”. Οι ρυθμοί στο ΜΙΤ είναι έντονοι, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι κάνουμε κάτι που μάς ευχαριστεί. Και αυτή ίσως -τελικά- είναι και η “συνταγή” της επιτυχίας: Να δημιουργείς συνθήκες μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούν να ξετυλίγουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους».

Κάπου ανάμεσα στο χαρτί και στην οθόνη

Χαρτί ή οθόνη; Σε ποιο μέσο προτιμάμε να διαβάζουμε; Πότε νιώθουμε ότι κατανοούμε καλύτερα ένα κείμενο; Συμβαίνει το ίδιο εάν διαβάζουμε ειδήσεις, λογοτεχνία ή το μάθημα για το πτυχίο; Σε μια εποχή που οι μεγαλύτεροι τυπώνουν τους λογαριασμούς της κινητής για να τους μελετήσουν με την ησυχία τους, τα μωρά χειρίζονται με επιδεξιότητα ταχυδακτυλουργού το τάμπλετ και οι υπόλοιποι πατάμε καθημερινά και στις δύο βάρκες, ενίοτε με κωμικοτραγικά αποτελέσματα, δεν υπάρχει κοινός τόπος. Η ανάγνωση παραμένει βαθιά προσωπική υπόθεση και ως τέτοια διέπεται από διαφορετικές συνήθειες και κανόνες.

Μεταναστευτικό: Τουλάχιστον 289 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια στη Μεσόγειο

Τουλάχιστον 289 παιδιά πέθαναν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, αριθμός που αυξάνεται κατακόρυφα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την Παρασκευή. 

Ο απολογισμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2022, ανέφερε to Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), ζητώντας τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέπουν στα παιδιά να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη. 

Ισραήλ: Γιατροί επανασυγκόλλησαν το «κομμένο» κεφάλι ενός 12χρονου αγοριού

Γιατροί στο Ισραήλ επανασυγκόλλησαν με επιτυχία το κεφάλι ενός 12χρονου αγοριού από την Παλαιστίνη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα καθώς έκανε ποδήλατο. Το 12χρονο αγόρι, ο Σουλεϊμάν Χασάν, μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στη Μονάδα Τραύματος του Hadassah Ein Kerem, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση για την επανασυγκόλληση του κεφαλιού του. Ο 12χρονος υπέστη εσωτερικό αποκεφαλισμό, μια κατάσταση όπου το κρανίο αποκολλάται από τους ανώτερους σπόνδυλους της σπονδυλικής στήλης.