Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση A Sign of Her Own

 Το βιβλίο "A Sign of Her Own" είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Σάρα Μαρς και είναι εμπνευσμένο από την προσωπική της εμπειρία ως κωφή, καθώς και την ιστορία της κώφωσης της οικογένειάς της. Πρόκειται για ιστορική μυθοπλασία, η οποία μέσα από την αφήγηση μιας νεαρής κωφής μάς παρουσιάζει μία διαφορετική προσέγγιση όχι τόσο της διαμάχης για την πατέντα του τηλεφώνου, αλλά την ιστορία του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και τη σύγκρουση του προφορισμού με τη χρήση της νοηματικής γλώσσας.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ένας αγώνας δρόμου για ισότιμη ένταξη απέναντι στο «παιχνίδι έμπνευσης» για τα ικανά σώματα Πηγή: www.rosa.gr

Μια σε βάθος ανάλυση των Παραολυμπιακών Αγώνων από τον σκηνοθέτη ανάπηρο ακτιβιστή Αντώνη Ρέλλα που περιγράφει στην Rosa μια διαδρομή που ξεκινά το 1944 στο Στόουκ Μάντεβιλ και φτάνει στο Παρίσι του 2024

Τα μωρά που γεννήθηκαν στην πανδημία δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού

Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτέθηκαν στην Covid-19 μέσα στη μήτρα, δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό σε σχέση με τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν ή με τα παιδιά πριν από την πανδημία, όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ημερίδα: "Γλώσσα & Μαθηματικά: Διασυνδέσεις και αλληλεπιδράσεις"

Το Πειραματικό Γενικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και η Ομάδα «Θαλής+Φίλοι» συνδιοργανώνουν Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα «Γλώσσα και Μαθηματικά, Διασυνδέσεις και Αλληλεπιδράσεις» με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Δ.Ε.Π.Π.Σ. (Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων).

Podcast: Σεξουαλική Αγωγή- Δίδαξέ την πριν από το Internet


Σχολεία: Δραματική κατάσταση με τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα σχολεία ενάντια στις «αντιπαιδαγωγικές» συγχωνεύσεις, που καταργούν χιλιάδες τμήματα, κλείνουν σχολεία και δείχνουν την έξοδο σε παιδιά, όπως η μικρή μαθήτρια στη Χαλκιδική που εκδιώχθηκε από το σχολείο με αστυνομική συνοδεία επειδή… περίσσευε στην τάξη της.

Αυτά τα αγόρια καθυστερούν να μπουν στην εφηβεία

Μπορούν οι περιβαλλοντικοί ρύποι να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των αγοριών στη διάρκεια της εφηβείας; H απάντηση είναι καταφατική και σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Environmental Science & Technology.

Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει να «διαβάζει» συναισθήματα

Φανταστείτε έναν σενάριο στο οποίο το smartphone σας καταλαβαίνει πότε αισθάνεστε αγχωμένοι και σας προτείνει αυτόματα τεχνικές χαλάρωσης. Αυτό το σενάριο μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα, χάρη στις ταχείες εξελίξεις στην ανάπτυξη πολυτροπικών συστημάτων αναγνώρισης συναισθημάτων. Μια πρωτοποριακή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «CAAI Artificial Intelligence Research» διερευνά πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τομέα της αναγνώρισης συναισθημάτων.

Προσβασιμότητα (ΕΡΤ): Σχέσεις, σεξ και αναπηρία


Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ChatGPT σαν τον ψυχολόγο τους

Τις προηγούμενες μέρες, το Instagram ψιλογέμισε με stories με screenshots από το ChatGPT. Δεν είναι γνωστό ποιος ακριβώς το ξεκίνησε, αλλά πολλοί χρήστες ένιωσαν την ανάγκη ή μάλλον υπέκυψαν στην περιέργεια του πώς ακριβώς θα roast-αρε το chatbot το feed τους στο Instagram. Ανάμεσά τους. Η απάντηση στο «κάνε roasting στο feed μου στο Instagram» ήταν ένα πετσόκομμα. Ένα βαθύ reality check όσο ενοχλητικό κι αν ακούγεται. Το AΙ είχε εντοπίσει τη μάλλον αθόρυβη κρίση ηλικίας μου, λέγοντας πως το feed μου θυμίζει την προσπάθεια των γονιών μου «να καταλάβουν το ίντερνετ».