Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το ποζέρι, τα ποζέρια (ιστορίες καθημερινής τρέλας)

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ήρθε από το στόμα μιας μαθήτριάς μου η επιβεβαίωση ότι μεγαλώνω (τις άσπρες τρίχες που έχουν εγκατασταθεί εδώ και 2 χρόνια στο κεφάλι μου τις μεταφράζω σαν σημάδια άγχους και πεισματικά τις αγνοώ). 

«Άστα κυρία, η τάξη μου γέμισε ποζέρια» 

Το «Σπίτι της Μαρίας», για άγαμες, εγκυμονούσες, και ανύπαντρες μητέρες

Τη δική τους «Κιβωτό» βρίσκουν οι άγαμες εγκυμονούσες κοπέλες και οι ανύπαντρες μητέρες, που θέλουν να επανακάμψουν από την προδοσία και την εγκατάλειψη των συντρόφων τους, στον ξενώνα υποδοχής και προστασίας του Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος», που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη.

Οι κακοποιημένες μητέρες ενδέχεται να γεννήσουν αυτιστικά παιδιά

Ο αυτισμός μπορεί να περάσει από τους παππούδες στα εγγόνια, ενώ οι γυναίκες που κακοποιήθηκαν στην παιδική ηλικία τους, είναι πιθανότερο να γεννήσουν αυτιστικά παιδιά, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες που ρίχνουν περισσότερο φως στα αίτια του φάσματος διαταραχών του αυτισμού.

Οι ρύποι των οχημάτων ευθύνονται εξίσου με το παθητικό κάπνισμα για το παιδικό άσθμα

Μια νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το 14% των περιστατικών χρόνιου παιδικού άσθματος οφείλονται στην έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων, ιδίως όσον αφορά όσα ζουν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση.

H κρίση, νέος «Καιάδας» για τα κακοποιημένα παιδιά

Σε έναν ιδιότυπο Καιάδα για τα κακοποιημένα παιδιά φαίνεται πως τείνει να μετατραπεί η Ελλάδα, κατά τους παρόντες καιρούς κρίσης.

Αυτό, δυστυχώς, προκύπτει από μαρτυρίες προσώπων που εκ της θέσεώς τους μεριμνούν για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου το οποίο δείχνει να προσλαμβάνει την τελευταία περίοδο ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις.

«Καμία διαφορά» στα παιδιά που μεγαλώνουν με γκέι γονείς

Η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων θα ήταν προς το συμφέρον των παιδιών που μεγαλώνουν με γκέι γονείς, καταλήγει σε νέα έκθεσή του ο Αμερικανικός Σύλλογος Παιδιατρικής.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Pediatrics, διαπιστώνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομοφυλόφιλους γονείς αναπτύσσονται εξίσου φυσιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών, βιολογικών ή θετών, δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Η σκυλίτσα που μυρίζει τον διαβήτη της φίλης της

Η πανέμορφη εξάχρονη Αλένα αγκαλιάζει την καλύτερη φίλη της, τη Μέισι, ένα εξίσου πανέμορφο θηλυκό λαμπραντόρ. Ομως ο δεσμός μεταξύ των δύο δεν είναι απλώς φιλικός καθώς η δεύτερη είναι υπεύθυνη για την υγεία της πρώτης.

Πώς λειτουργούσε το ξυπνητήρι του Πλάτωνα;

Πώς λειτουργούσαν τα ρολόγια-ξυπνητήρια του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη; Πώς φτιάχτηκε το πρώτο παζλ της ιστορίας από τον Αρχιμήδη; Πώς δούλευε η ανυψωτική μηχανή; Πώς σχεδίασε ο Πτολεμαίος το... GPS των αρχαίων Ελλήνων, τον αστρολάβο; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δοθούν στην έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας στα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής.

Παγκόσμια ημέρα νερού

Παγκόσμια ημέρα νερού σήμερα και δεκάδες φορείς με βασικό σύνθημα «Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα», διοργανώνουν εκδηλώσεις, προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο. 
Δράσεις για την σωστή χρήση και διαχείριση του νερού προγραμματίζει για σήμερα η ΕΥΔΑΠ. 

Τα παιδιά βγάζουν τη γλώσσα στα τεστ IQ

Νομίζω πως αν με έβαζαν σήμερα να λύσω ένα τεστ IQ, θα πάτωνα. Οτιδήποτε μετρά τη νοημοσύνη (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή) με αποσυντονίζει ολοσχερώς. Πρωτίστως διότι θεωρώ ότι δεν αντανακλά παρά ψήγματα αυτού που είμαι. Με το που θα έβλεπα τις πρώτες σχηματικές αναπαραστάσεις, θα τα έχανα, στην πρώτη λεκτική πρόκληση θα άρχιζα να κοιτάζω δεξιά και αριστερά – αν γνώριζαν το ποιόν μου οι άνθρωποι της Μensa, δεν θα μου επέτρεπαν ούτε το κτίριο να πλησιάσω, o Στίβεν Χόκινγκ ενδεχομένως θα με έσπρωχνε με το καροτσάκι του στην πιο χαοτική μαύρη τρύπα. Ως μητέρα, βέβαια, α όχι, εδώ αλλάζει το πράγμα. Εχω την ίδια ψύχωση που έχουν οι περισσότεροι γονείς με το «δυναμικό» των τέκνων μου, ασχολούμαι μετά μανίας με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους, ήδη από τα τέσσερά τους, και ευελπιστώ ότι στους κόλπους της δικής μου οικογένειας ανατρέφεται τουλάχιστον ένας Τζέιμς Γουντς (ο σταρ του Χόλιγουντ με δείκτη νοημοσύνης 180).

Βιβλίο: Το παραμύθι με τις ξεχασμένες λέξεις

Ένα νεανικό βιβλίο αισθαντικό, με ευγένεια γραφής και γλυκύτητα, στο οποίο αποτυπώνεται η τρυφερή αλλά και ιερή σχέση ανάμεσα σε γιαγιά και εγγονή, αλλά όχι μόνο αυτή: εμπρός στα μάτια αλλά και στη διάνοια του αναγνώστη περνούν εικόνες σεπτές, αισθήματα σεβαστά, τοπία ψυχής κατακτημένα από τη λήθη, πλην ικανά να ανθοφορήσουν στην πρώτη ματιά, στον πρώτο χτύπο κάποιας καρδιάς, στον γλυκασμό που γεννά ο προαιώνιος νόστος.

Τεχνολογικά νέα

Γιατί πολλά παιδιά και έφηβοι έχουν τάσεις αυτοκτονίας

Όλο και συχνότερα διαβάζουμε στις εφημερίδες και ακούμε στις ειδήσεις, ότι ο Χ έφηβος αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του. Είναι μαι κατάσταση ανατριχιαστική που κανένας άνθρωπος και πολύ περισσότερο, κανένας γονιός δεν θα ήθελε να βιώσει. Είναι όμως μια τραγική πραγματικότητα. Γιατί όλο και περισσότερα παιδιά, και έφηβοι στις μέρες μας παρουσιάζουν αυτοκτονικές συμπεριφορές;

Μαθητές νηπιαγωγείου υιοθέτησαν δύο αδέσποτα κουτάβια

Σε μια περίοδο, όπου οι αναίτιες επιθέσεις από ανθρώπους σε κατοικίδια συνεχώς αυξάνονται, και καθώς γινόμαστε μάρτυρες σε πολλών ειδών αγριότητες, μία ομάδα μαθητών του νηπιαγωγείου, έστειλαν το δικό τους μήνυμα σεβασμού και αγάπης.