Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η επιτυχία στη ζωή έχει τη βάση της σε μια εκπαίδευση που δίνει έμφαση στο κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υψηλή βαθμολογία των παιδιών σε δοκιμασίες ανάγνωσης ή άλλα παρόμοια τεστ συνδέεται στενά με τη μετέπειτα επιτυχία τους πχ την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο ή την εξασφάλιση μιας καλής θέσης εργασίας. Τι θα γινόταν όμως αν δεξιότητες όπως η προσφορά, η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία είχαν επίσης πολύ σημαντικές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού και οδηγούσαν στα ίδια αποτελέσματα;

Κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής για τα παχύσαρκα παιδιά

Τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Hospital Pediatrics.

Στην Προϊστορία οι ρίζες των παραμυθιών

Βαθιές ρίζες στην Ιστορία έχουν τα αγαπημένα παραμύθια, όπως «Η πεντάμορφη και το τέρας», σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τους ερευνητές των πανεπιστημίων του Ντέραμ και της Λισσαβώνας.

Ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο παιδικού αυτισμού

Τα πρόωρα νεογνά έχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη – Μια συνέντευξη με τον γνωστό γάλλο ψυχαναλυτή Serge Tisseron

Ο Serge Tisseron είναι γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος, από τους πιο γνωστούς στη χώρα του. Δίνει κατευθύνσεις έρευνας στο πανεπιστήμιο University Paris 7 Denis Diderot. Μελετά τις σχέσεις των νέων με τις νέες τεχνολογίες, τις παρανοήσεις ανάμεσα στους ενήλικες και την επόμενη γενιά, και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας της πληροφορίας στους νέους ανθρώπους. Το 2008 ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12», που σημαίνει, «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12″. Το 2011 η Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων αποδέχτηκε την πρόταση.

Τα ταλέντα δεν «αγαπούν» την Ελλάδα - Η Ελβετία είναι η πιο ελκυστική χώρα

Δεν προσελκύει ταλέντα η Ελλάδα καθώς οι έλληνες φοιτητές αλλά και οι ξένοι δεν επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα μας λόγω της κρίσης και της αστάθειας. Ειδικότερα, στην 49η θέση μεταξύ 109 χωρών, μία θέση πιο πάνω από την αντίστοιχη περυσινή επίδοσή της, κατατάσσουν την Ελλάδα οι επιδόσεις της στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων. Η χώρα μας φαίνεται να δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική «δεξαμενή» ταλέντων, τη στιγμή που στην έρευνα η προσέλκυση ταλέντων και η διεθνής κινητικότητα θεωρούνται «κλειδί» για την επιτυχία και την ευημερία των χωρών.

"Ο Γαλαξίας μας" Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας θέτει υπό την αιγίδα της τον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας για μαθητές Δημοτικού, με θέμα «Ο Γαλαξίας μας», ο οποίος θα διεξαχθεί στην Πάτρα το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα προσέλευσης 10:00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών.

Η άσεμνη Χιονάτη «κόβεται» από σχολείο της Ντόχα

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι κρίθηκαν αυστηρώς ακατάλληλοι στο Κατάρ και το παιδικό παραμύθι «εξορίστηκε» από τη βιβλιοθήκη σχολείου, επειδή η εικονογράφησή του θεωρήθηκε «άσεμνη».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, οι υπεύθυνοι του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Κατάρ διέταξαν την απόσυρση του βιβλίου μετά την καταγγελία πατέρα μαθητή που φοιτά στο Διεθνές Σχολείο SEK, ένα ισπανικό ίδρυμα που εδρεύει στην πρωτεύουσα Ντόχα.

Θεραπεία «ξαναχτίζει» το ανοσοποιητικό

Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση υπόσχεται ίαση ή βελτίωση της κατάστασης όσων πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το παράδοξο είναι ότι η νέα θεραπεία του νευρολογικού νοσήματος είναι μία αντικαρκινική θεραπεία που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα έχει γίνει μεταμόσχευση του μυελού των οστών, από τα ίδια τα βλαστοκύτταρά τους, σε περίπου 20 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που πραγματοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία.

Δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας - Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας

To Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με εγκύκλιό του προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις και Σχολεία Δευτεροβάθμιας ενημερώνει ότι για το τρέχον σχολικό έτος προτείνεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις βασικές αρχές της οικονομίας και την έννοια της κοινωνικής επιχείρησης (η οποία έχει στόχο να καλύψει κοινωνικές ανάγκες, λειτουργώντας ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός).

Οι μαθητές προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα των πόλεων

Με σύνθημα «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται και η κοινωνία ευαισθητοποιείται» οι ομάδες των μαθητών θα εξετάσουν τα προβλήματα και θα καταθέσουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης τους.

Ορφανοτροφείο στην Αιθιοπία: Εδώ ο Θεός δεν μοιράζει καραμέλες

Η σκέψη της υιοθεσίας ενός παιδιού τον οδήγησε στην πόρτα χριστιανικού ορφανοτροφείου στην Αιθιοπία. Εκεί συνάντησε την προσφορά, αλλά και τον πόνο της εγκατάλειψης. Διαπίστωσε πως η διαπαιδαγώγηση των παιδιών έχει ως βασικό άξονα τη θρησκεία, ενώ εντύπωση του έκανε και «η διάχυτη αίσθηση ανισότητας απέναντι στους λευκούς επισκέπτες».