Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Πισίνες
Μπορεί να προκαλέσουν γενετικές βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα

Από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες οι δημόσιες πισίνες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έρχεται να επισημάνει έναν ακόμα κίνδυνο, ο οποίος προέρχεται από την ανάμιξη οργανικών ουσιών (ιδρώτα, ούρα κλπ.) με τις απολυμαντικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον 
καθαρισμό του νερού της πισίνας. Αυτή η ανάμιξη μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες στα κύτταρα των ανθρώπων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνδέονται με κινδύνους όπως το άσθμα ή ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης. 


Η μουσική ακονίζει τον εγκέφαλο




Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ωφελεί την ομιλία, την ανάγνωση και την πρόσληψη ξένων γλωσσών
ΛΟΝΔΙΝΟ Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο οδηγώντας βαθμηδόν σε μια σειρά οφέλη όπως η μεγαλύτερη δυνατότητα μάθησης και η καλύτερη κατανόηση της γλώσσας, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature Reviews Νeuroscience». Το άρθρο αναφέρεται σε σειρά μελετών από τις οποίες προέκυψε ότι οι εγκεφαλικές συνδέσεις οι οποίες δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της μουσικής εκπαίδευσης παίζουν ενισχυτικό ρόλο σε άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως η ομιλία, η ανάγνωση αλλά και η κατανόηση-πρόσληψη ξένων γλωσσών. 

Χιλιάδες μικροί πρέσβεις γεμίζουν με δέντρα όλο τον πλανήτη




«Ας φυτέψουμε σε κάθε χώρα του κόσμου 1.000 δέντρα», είπε με σθένος πριν από τρία χρόνια ένας Γερμανός μαθητής 9 ετών, ο Felix Finkbeiner. Από μικρό κι από τρελό, λένε, μαθαίνεις την αλήθεια... Ο Felix είχε αναλάβει μια παρουσίαση στην τάξη του για την κλιματική αλλαγή. «Μου ανέθεσε η δασκάλα μου αυτό το θέμα», θυμάται σήμερα ο 12χρονος πλέον μαθητής. «Είχα ένα Σαββατοκύριακο χρόνο για να προετοιμαστώ». Στο διάστημα αυτό, το παιδί βλέπει το ντοκιμαντέρ «Μια άβολη αλήθεια», ενημερώνεται από το Iντερνετ και μαθαίνει για την ιστορία μιας ακτιβίστριας στην Κένυα, που σε τριάντα χρόνια φύτεψε 30 εκατομμύρια δένδρα. «Θορυβήθηκα πολύ με το μέγεθος του προβλήματος και αντιλήφθηκα ότι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα πλήξουν ειδικά εμάς, την επόμενη γενιά», λέει στην «Κ» ο Felix, «η πρότασή μου ήταν αυθόρμητη».

Τα λάθη είναι το καλύτερο σχολείο!



Τα σφάλματα διδάσκουν περισσότερα, διακηρύσσει με το «Φεστιβάλ των Λαθών» φημισμένο παρισινό πανεπιστήμιο.
Τα λάθη όχι μόνο μας μαθαίνουν περισσότερα από τα «σωστά» αλλά ενδέχεται κάποια στιγμή στο μέλλον να μας μεταμορφώσουν σε... ιδιοφυΐες! Κάπως έτσι σκέφτονται οι γάλλοι διοργανωτές του σεμιναρίου «Detrompez-Vous» ή, όπως αποκαλείται πιο λαϊκά, του «Φεστιβάλ των Λαθών», το οποίο ξεκίνησε προχθές στο φημισμένο παρισινό πανεπιστήμιο Εcole Νormale Superieure. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητές, αλλά το μήνυμά του προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς είναι σαφές: «Μάθετε τα παιδιά να κάνουν λάθη!». 


Μιλούν τώρα και
για «ψηφιακά» ναρκωτικά




Μαθητές λυκείου στην Οκλαχόμα υποστηρίζουν ότι «φτιάχτηκαν» ακούγοντας ηλεκτρονική μουσική.
Ως σήμερα γνωρίζαμε τους πραγματικούς κινδύνους από τα ναρκωτικά. Κάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι υπάρχει και ψηφιακή εκδοχή αυτού του κινδύνου: να «φτιαχτεί» δηλαδή κάποιος ακούγοντας ψηφιακή μουσική. Οσο και αν ηχεί περίεργο, τρεις μαθητές σε λύκειο της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πήραν μεγάλες δόσεις τέτοιας μουσικής («i-dosing», σύμφωνα με τη σχετική ορολογία), την οποία είχαν «κατεβάσει» από το Ιnternet, και ότι έγιναν «χάι» ακούγοντάς την δυνατά με τη βοήθεια των στερεοφωνικών ακουστικών τους.

Οταν τα παιδιά γίνονται τηλεοπτική «μαρίδα»



Υπόδειξη προς τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έστειλε την Τρίτη το ΕΣΡ, ζητώντας τους να μην καλούν ανηλίκους ως «κοινό» στα στούντιο, ιδίως όταν το περιεχόμενο κάποιων εκπομπών ενδέχεται να έχει δυσμενή επίδραση στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Το πιο ακραίο παράδειγμα ήταν οι μαθητές που χρησιμοποιήθηκαν σαν ζωντανό ντεκόρ στο «Αξίζει να το δεις» με καλεσμένη την Τζούλια Αλεξανδράτου, που μίλησε για το πορνο-καλλιτεχνικό επίτευγμά της. Το εξωφρενικό δεν είναι ότι οι μαθητές είδαν με σάρκα και οστά το «πρότυπό» τους, όπως η ίδια αυτοχαρακτηρίζεται. Το εξωφρενικό είναι ότι όλη η Ελλάδα, μωρά και χούφταλα, γνωρίζουν, κυρίως μέσω της τηλεόρασης, την Τζούλια και, ταυτόχρονα, αγνοούν άλλα πρόσωπα και πράγματα που ίσως θα έπρεπε να γνωρίζουν. Οι πιτσιρικάδες γίνονται τηλεοπτική μαρίδα, καθώς, με την ενθάρρυνση της τηλεόρασης «και» με τη γονική συναίνεση, δανείζουν τα νιάτα και τη δροσιά τους σε ένα στημένο και γελοίο θέαμα. Και η μαρίδα γελάει και χειροκροτεί, ενώ τα πιράνχας εξασφαλίζουν το γεύμα της ημέρας.

Το καλοκαίρι απειλεί το παιδικό μενού

Η ανεμελιά των διακοπών οδηγεί συχνά σε χαλάρωση και τους γονείς, οι οποίοι επιτρέπουν στα παιδιά να καταστρατηγούν τις διατροφικές τους συνήθειες. Μια σειρά απλών κανόνων αρκούν για να προστατέψουν το παιδικό τραπέζι από τους παχυντικούς... εισβολείς.
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μία περίοδος όπου οι διατροφικές συνήθειες μικρών και μεγάλων διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με το πρότυπο διατροφής που εφαρμόζεται στην οικογενειακή εστία.