Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Τα βιβλία μεγαλώνουν τα παιδιά

Γράφει η Μαρκέλλα Δήμου στο τaλκ

Όταν κάποιος γίνει μια φορά βασιλιάς στη Νάρνια, θα είναι για πάντα βασιλιάς 

Μέσα σε έναν αστερισμό πολλαπλών ερεθισμάτων, γονείς και δάσκαλοι καλούν τα παιδιά να προσγειωθούν σε χάρτινες σελίδες. Ισχυρισμοί και επιταγές όπως «τώρα ξέρεις να διαβάζεις μόνος σου!», στην αρχή του δημοτικού· ή «διάβασε και κανένα βιβλίο» στο γυμνάσιο· ή «μη διαβάζεις, έχεις να μελετήσεις τα μαθήματά σου» οδηγούν τελικά τα παιδιά πολύ πιο μακριά από τα βιβλία από όσο νομίζουμε. Πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τη σχέση των παιδιών μας με την ανάγνωση; Η Ειρήνη Βοκοτοπούλου, κοινωνιολόγος, που εργάζεται από το 1988 για την προώθηση της ανάγνωσης στις παιδικές ηλικίες και περνά τον περισσότερο χρόνο της μέσα σε παιδικές βιβλιοθήκες, μιλά στο Τaλκ για το πώς μπορούμε, μέσα στο δάσος των βιβλίων, να μαζεύουμε με τα παιδιά μας βιβλία-χαλικάκια για να φτιάχνουμε κάθε φορά ένα καινούργιο αναγνωστικό μονοπάτι.

Κούραση και σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης των γονιών: Ευθύνεται για σχολική εξάντληση στα παιδιά τους

Η εργασιακή εξάντληση των γονιών μαζί με την κούραση και τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και ευεξία τους, φαίνεται ότι προκαλεί και μια απροσδόκητη συνέπεια για τα παιδιά τους.

Η γονική εργασιακή εξάντληση σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για σχολική εξάντληση των παιδιών τους, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε εφηβική ηλικία.

Ξέρετε ποιο είναι το πιο επικίνδυνο παιχνίδι;

Σύμφωνα με τις έρευνες το πλέον ακατάλληλο παιχνίδι για τα παιδιά είναι το τραμπολίνο. Οι Αμερικανοί γιατροί μάλιστα εξέδωσαν αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με τη χρήση του κυρίως από τα παιδιά. 

Έτσι θα μεγαλώσετε υπεύθυνα παιδιά!

Το «να είσαι οικογένεια» έχει δύο όψεις. Από την μία μεριά, κάθε μέλος, μικρό και μεγάλο, βρίσκει δύναμη και προστασία μέσα στην οικογένεια, από την άλλη μεριά όμως, όλοι, παιδιά και γονείς, οφείλουν να συνεισφέρουν εξίσου, με τον τρόπο και τις ικανότητες του ο καθένας, στην ομαλή λειτουργία της.

Το παιδί μου κλέβει. Τι μπορείτε να κάνετε!

Αρκετά μικρά παιδιά σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν πάρει έστω και ένα παιχνιδάκι από άλλο παιδάκι ή από κάποιο κατάστημα. Τότε οι γονείς τους πέφτουν από τα σύννεφα, όταν ανακαλύπτουν ότι το παιδί τους «έκλεψε». Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο, παρόλο που δεν του λείπει «τίποτε» και όλους τους ηθικούς κανόνες που του έχουν διδάξει.

Νέα στοιχεία για τον μοριακό μηχανισμό του συνδρόμου Down

Νέα στοιχεία για τις γενετικές συνέπειες του συνδρόμου Down φέρνει στο φως μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Στυλιανό Αντωναράκη απέδειξε η παρουσία του τρίτου χρωμοσώματος 21 επηρεάζει καθοριστικά την έκφραση (ενεργοποίηση ή μη) όλων των γονιδίων, προκαλώντας έτσι μια γενικευμένη γονιδιακή ανισορροπία.

Cybersex: Τα χαμένα παιδιά των Φιλιππίνων

Το Cybersex τα τελευταία χρόνια αποτελεί βιομηχανία στο νησί Σεμπού των Φιλιππίνων. Νεαρά κορίτσια για να ξεφύγουν από τη φτώχεια γδύνονται μπροστά σε διαδικτυακές κάμερες. Ακόμη και ανήλικα παιδιά εξαναγκάζονται από τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να χτυπήσουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση που μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά. Ωστόσο η πρόοδος που έχει γίνει είναι μικρή.