Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Καμπάνια "It's a Penalty"


Ενημερωθείτε για την καμπάνια "It's a Penalty", ενάντια στην σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία.

Επιτρέπεται ένα παιδί να ανέβει σε μηχανή;

Κάθε καλοκαίρι, παρατηρώ το εξής «απαράδεκτο» κατά τη γνώμη μου φαινόμενο. Παιδάκια ανεβασμένα στο μηχανάκι του μπαμπά, είτε μπροστά, είτε «σάντουιτς», ανάμεσα δηλαδή στη μαμά και το μπαμπά, με ή χωρίς κράνος. Δεν έχει άλλωστε σημασία γιατί το παιδάκι δεν θα έπρεπε να είναι καν πάνω εκεί μιας και κινδυνεύει…

Η σημασία του χορού στην εκπαίδευση των παιδιών

Ο Jean Piaget, ο διακεκριμένος ψυχολόγος κι επιστήμονας της Εξελικτικής Ψυχολογίας, υποστήριζε πως ο στόχος ενός δασκάλου νηπιακών τμημάτων, θα πρέπει να είναι ο μαθησιακός πειραματισμός των παιδιών με φρέσκες ιδέες και σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης καθημερινών καταστάσεων, που θα τα βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούν και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν αυτόφωτες μελλοντικές προσωπικότητες, σε αντίθεση με το να μάθουν να αντιγράφουν πάγιες τακτικές παλαιότερων γενεών.

Νέο εμβόλιο για έναν ύπουλο εχθρό

Η Τίλι Λόκεϊ (Tilly Lockey) είναι ένα χαρούμενο εξάχρονο κοριτσάκι και αν την παρακολουθήσει κανείς από μακριά να παίζει με την αδελφή της ή με τους συμμαθητές της δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι διαφέρει στο παραμικρό από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της. Μια καλύτερη ματιά όμως δείχνει ότι η Τίλι είχε σίγουρα μια εμπειρία την οποία ευτυχώς δεν έχουν πολλά παιδιά: από τα χεράκια της λείπουν οι παλάμες της ενώ και από τα ποδαράκια της λείπουν κάποια δαχτυλάκια. Πρόκειται για τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησε πάνω στο σχεδόν βρεφικό κορμάκι (ήταν μόλις 15 μηνών) η επέλαση του μηνιγγιτιδόκοκκου, ενός σκληροτράχηλου εχθρού του ανθρωπίνου είδους. Στην πραγματικότητα η Τίλι μπορεί να θεωρηθεί τυχερή, αφού επέζησε της νόσου που μπορεί να σκοτώσει ως και το 90% των θυμάτων της αν δεν αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Παρά την ύπαρξη φαρμάκων όμως, ακόμη και σήμερα ένα στα δέκα κρούσματα της νόσου είναι θανατηφόρο, ενώ ένας στους τρεις επιζήσαντες φέρει τις επιπτώσεις της (όπως είναι η απώλεια των άκρων ή της ακοής) για μια ζωή.

ΕΕΠΑΑ: Ο αυτισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου

Σύνταξη: Βάσω Νικολοπούλου

Λίγο πριν το Πάσχα, βρέθηκα στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) στη Θεσσαλονίκη. Εκεί με περίμενε η πρόεδρος του παραρτήματος, κυρία Φωτεινή Ζαφειροπούλου.

Η Ε.Ε.Π.Α.Α. είναι πανελλήνιος φορέας με παραρτήματα σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1992, ενώ επτά χρόνια αργότερα, το 1999, δημιουργήθηκε και το παράρτημα της συμπρωτεύουσας. Μέλη της εταιρείας είναι γονείς, νόμιμοι κηδεμόνες ατόμων με αυτισμό, οι οποίοι έχουν ως κοινό στόχο να εκπροσωπούν τα άτομα αυτά και να διεκδικούν για λογαριασμό τους.

Αποψη: Η μόρφωση των κοριτσιών και ο φόβος των ισλαμιστών

Οταν ισλαμιστές τρομοκράτες στη Νιγηρία οργάνωσαν μια μυστική επίθεση τον περασμένο μήνα, δεν έβαλαν στο στόχαστρο ένα στρατώνα, έναν αστυνομικό σταθμό ή μια βάση μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών. Oχι, οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν σε κάτι ακόμα πιο τρομακτικό για εκείνους: ένα σχολείο για κορίτσια.