Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο Κύκλος των Κυκλάδων

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από τη Σαντορίνη, πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία. Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Μαΐου 2022, όταν αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε οικογενειακώς το ταξίδι του ερημίτη κάβουρα Φερδινάνδου και της φώκιας Κονσολίνας στα νησιά των Κυκλάδων. Έστω μόνο με τη φαντασία μας, αφού και οι υποχρεώσεις μας, αλλά και ο … προϋπολογισμός αυτού του εγχειρήματος δεν μας επιτρέπουν μία πραγματική τρίμηνη περιήγηση στις Κυκλάδες. 

Γνωρίστε το Συμβούλιο της ΕΕ μέσα από παιχνίδια προσομοίωσης

Γνωρίστε το Συμβούλιο της ΕΕ κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης! Ανακαλύψτε τα παιχνίδια προσομοίωσης και μπείτε στον ρόλο ενός υπουργού της κυβέρνησης. Αποκτήστε μια πραγματική αίσθηση για τον τρόπο που λειτουργεί το Συμβούλιο της ΕΕ με εικονικές περιηγήσεις, κουίζ, βίντεο και άλλα!
Για περισσότερες πληροφορίες, εκπαιδευτικό υλικό και, φυσικά, τα παιχνίδια προσομοίωσης επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ημέρα της Ευρώπης 2023.

Σκύλοι οδηγοί: Η ζωή, οι στιγμές, ο Θανάσης και η Φρίντα

Η ζωή αποτελείται από στιγμές κι είναι αυτές που τελικά την καθορίζουν. Όχι ολοκληρωτικά, καθώς ο καθένας μας αποφασίζει τελικά πώς θα ζήσει, σίγουρα, όμως, σε μεγάλο βαθμό. Το μαθαίνουμε από παιδιά, το βιώνουμε μεγαλώνοντας με εμπειρίες, αποφάσεις, ξαφνικές απώλειες, το αντιλαμβανόμαστε πλήρως στις τραγωδίες. Μια στιγμή εγκληματικής αμέλειας, άλλωστε, δεν ήταν αυτή που άλλαξε τη ζωή μας κι εδώ, στο Μάτι;

Μια στιγμή άλλαξε και τη ζωή του Θανάση Σιδέρη πριν από ακριβώς 10 χρόνια. Μια δεύτερη στιγμή, μετέτρεψε την απώλεια και το πένθος σε γνώση, εμπειρία και δύναμη. Και μια τρίτη, ξαναέφερε την καθημερινότητα στις ράγες της. Με τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες, βέβαια, ζώντας σε μια χώρα που δεν έχει μάθει να σέβεται τους πολίτες της. Και που σε πολλές περιπτώσεις τους διαχωρίζει σε δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Ένα νεανικό δίκτυο για ζητήματα πρόληψης της ψυχικής υγείας στα σχολεία ξεκινά από τη Λέσβο

Το πρώτο πανελλήνιο δίκτυο νεανικών οργανισμών σε όλη την Ελλάδα, που θα δημιουργεί ασφαλείς χώρους ενημέρωσης για την Ψυχική Υγεία και θα πραγματοποιεί τοπικές δράσεις αποστιγματοποίησης και ενδυνάμωσης των νέων, δημιουργεί o οργανισμός Letters to Strangers Greece.

ΘΕΑΜΑ: Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή εκπαιδευόμενων ηθοποιών στη θεατρική παραγωγή "Τρωάδες"

Το ΘΕΑΜΑ ως κύριος εταίρος υπεύθυνος του έργου στο πλαίσιο του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη D.I.V.A. – Diversity, Inclusion and Visibility in Arts προσκαλεί εκπαιδευόμενους ηθοποιούς, ανάπηρους και μη-ανάπηρους, να υποβάλλουν αίτηση για 5 θέσεις πρακτικής εξάσκησης, για συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους επόμενους 20 μήνες.

«Special Education STEAM Academy»: Συμμετοχή του Εργαστηρίου Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Συμπερίληψης ατόμων με δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής

Το Εργαστήριο Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Συμπερίληψης ατόμων με δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμετέχει στο έργο «Special Education STEAM Academy», 101056159 — SpicE — ERASMUS-EDU-2021-PEX-TEACH-ACA , Erasmus+ programme, Partnerships for excellence, Teacher Academies.Το έργο SpicE στοχεύει στην ενίσχυση των ικανοτήτων των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να εφαρμόζουν αποτελεσματικά την εκπαίδευση STEAM στοχεύοντας στη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής συμπερίληψης των μαθητών με ήπιες αναπηρίες.

Η εγκληματικότητα στους εφήβους

Η βία που εκδηλώνεται μεταξύ των ανηλίκων και δη σε παιδιά δημοτικού, δεν είναι φαινόμενο των καιρών και δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως συνήθως υποθέτουν οι μη ειδικοί. 

Η ψυχική υγεία των παιδιών είναι μια λεπτή ισορροπία πολλών παραγόντων. Μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα ένταξης στο σχολείο, στο οικογενειακό περιβάλλον κλπ. Πολύ συχνά οι γονείς δεν έχουν μερίδιο της ευθύνης και οφείλεται αποκλειστικά στο παιδί, εξηγεί η Κατερίνα Τσούρα, παιδοψυχίατρος.

Το μηχάνημα που σώζει ζωές στο «Παίδων»

Η χαρά από τη γέννηση ενός παιδιού συνοδεύεται συχνά από αγωνία για την επιβίωσή του, όπως συμβαίνει στα νεογνά που χρειάζονται υποκατάσταση της νεφρικής τους λειτουργίας. «Τα νεογνά και βρέφη έως έξι κιλά μέχρι πρόσφατα τα μεταφέραμε στο εξωτερικό, όπου υπάρχει ο σχετικός εξοπλισμός, και αυτό εφόσον πληρούσε το βρέφος τις προϋποθέσεις, δηλαδή ήταν αιμοδυναμικά σταθερό, οπότε η αεροδιακομιδή του ήταν ασφαλής», μεταφέρει στην «Κ» γνώστης της υφιστάμενης κατάστασης. Η μοίρα, βέβαια, για τα νεογνά που ήταν αιμοδυναμικά ασταθή ήταν ακόμη πιο σκληρή, καθώς στην πλειονότητά τους κατέληγαν.

3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο 2024

Το 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο 2024 θα διεξαχθεί στην Πράγα, που υπήρξε μία από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2000.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η γνωριμία των Ελλήνων και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η ευαισθητοποίησή τους στο τεράστιο θέμα της Κλιματικής Κρίσης και το ταξίδι της ανθρώπινης σκέψης από τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα στις σύγχρονες ανακαλύψεις.

Αξονικές τομογραφίες στα παιδιά: Οι σοβαροί κίνδυνοι

Αν ένα παιδί υποβληθεί σε μία αξονική τομογραφία κατά την παιδική ηλικία, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξει μελλοντικά όγκο στον εγκέφαλο, λευχαιμία ή λέμφωμα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Αν υποβληθεί ωστόσο σε τέσσερις ή περισσότερες αξονικές τομογραφίες, ο κίνδυνος υπερδιπλασιάζεται.