Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Παιδικά βιβλία για την 11η Σεπτεμβρίου

Συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ημέρα που μία σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών στην Αμερική άλλαξε τον κόσμο. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν παγωμένοι παρακολουθούσαμε τις επιθέσεις στους στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον. 

Πώς μιλάμε στα παιδιά για ένα τέτοιο γεγονός που στο μυαλό τους είναι κάτι μακρινό; Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν εκείνο το έτος είναι πλέον εικοσάχρονα, ενώ τα παιδιά που τελειώνουν το δημοτικό έχουν μεγαλώσει σε έναν κόσμο με τελείως διαφορετικά δεδομένα. 

Επιλέξαμε ορισμένα βιβλία για την 11η Σεπτεμβρίου που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Από όσο γνωρίζουμε δεν έχουν μεταφραστεί (ακόμα;) στα ελληνικά. Τα παραθέτουμε, ωστόσο, για όσες/ους ενδιαφέρονται να μιλήσουν στα παιδιά για το δύσκολο αυτό θέμα και ψάχνουν κατάλληλο υλικό. 

Perimeter Int. Πώς θα διδάξω την κλιματική αλλαγή στο σχολείο;


Το παραπάνω βίντεο γυρίστηκε στο Mathesis στην Κρήτη στο πλαίσιο του μαθήματος Επιστήμη για όλους Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά . Η φυσικός Ολγα Μιχαλοπούλου του Perimeter Int του Καναδά μας δείχνει ένα απλό πείραμα που μπορεί να γίνει στην σχολική τάξη για να διδάξουμε την κλιματική αλλαγή. Απολαύσε την.

14 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων για το έτος 2021-2022

Δεν υπάρχει σημαντικότερο μέτρο προστασίας στο σχολείο από το ίδιο το εμβόλιο. Εδώ μπορείτε να δείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων: https://emvolio.gov.gr/neoi

1.Με τι δικαιολογητικά θα προσέρχονται οι μαθητές στις σχολικές μονάδες;

Η ρομποτική, ο τεχνολογικός αλφαβητισμός και οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Ο Νικόλαος Φαχαντίδης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη συνέντευξή του στη "ΜτΚ" μιλάει τις νέες τεχνολογίες και πως η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε τον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό, τη νέα εποχή που διαγράφεται μπροστά μας, τον ενισχυμένο ρόλο των ρομπότ στη ζωή μας, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην εκπαίδευση.

Αυξάνονται τα παιδιά που νοσούν από κοροναϊό – Ποιά είναι τα συμπτώματα

Ο απολογισμός της πανδημίας Covid σε αυτή τη φάση, όπου το καλοκαίρι αποτελεί παρελθόν, σε συνδυασμό με την έξαρση του στελέχους Δέλτα προκαλεί αρκετή ανησυχία για τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο.

Μάλιστα, στη δύσκολη αυτή εξίσωση, σημαντική παράμετρο αποτελούν τα παιδιά που φαίνεται ότι προσβάλλονται από τον κοροναϊό περισσότερο, συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα.

Pfizer/BioNTech: Σύντομα η αίτηση για χρήση του εμβολίου σε παιδιά από 5 ετών

Την έγκριση για χρήση του εμβολίου της σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών πρόκειται να ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες η BioNTech, όπως δήλωσαν στο Der Spiegel δύο κορυφαία στελέχη της εταιρείας. Μάλιστα, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές προετοιμασίες.

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή θα έχει για πρώτη φορά περίπτερο στη ΔΕΘ

Το ευρύτατο κοινωνικό και αθλητικό της έργο θα παρουσιάσει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή στα εγκαίνια του περιπτέρου της στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά, καθώς η Παραολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχει επιδεικνύοντας το πολύπλευρο έργο της.

Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας: Ο σταυρός στο σχολείο δεν αποτελεί πράξη διάκρισης, αλλά χρειάζεται συμφωνία με τυχόν διαφωνούντες καθηγητές

Μικτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας σχετικά με το θέμα των αναρτημένων σταυρών στους τοίχους των σχολικών τάξεων.

Η εν λόγω απόφαση φέρει την παρουσία του σταυρού να μην αποτελεί πράξη διάκρισης κατά του καθηγητή που δεν τον θέλει, αλλά παράλληλα το σχολείο πρέπει να βρει μια κοινή λύση που σέβεται την άποψή του.

Έτοιμη για το ΕURO 2021 η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζουν την προσπάθεια της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ατόμων με Ακρωτηριασμό στο ΕURO 2021.

Στην παρουσίαση της αποστολής, η οποία ετοιμάζεται να πετάξει για την Κρακοβία της Πολωνίας προκειμένου να εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βρέθηκε εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ και Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Αττικής Γιάννης Κεχρής.