Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς τα σχολεία διδάσκουν περιφρόνηση για τα χοντρά άτομα και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Favianna Rodriguez

 «Γιατί δεν προσπαθείτε να χάσετε λίγο βάρος;» ψιθύρισε ένας μαθητής μου. Και παρόλο που ήταν ένας ψίθυρος, ένιωσα τα λόγια του να κόβουν τον αέρα και να με διαλύουν. Αυτή η φράση προσπάθησε να με βγάλει από τον εαυτό μου, τον ενήλικα εαυτό μου, τη δασκάλα και επεδίωξε να με στείλει ξανά στον δωδεκάχρονο εαυτό μου, ένα θλιμμένο και φοβισμένο χοντρό παιδί στο σχολικό εστιατόριο. Ευτυχώς, είμαι γερή και χοντρόπετση και, παρά το σοκ μου, παρέμεινα όρθια.

«Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων» από ΔΙΠΑΕ και Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος

«Πτυχιούχοι» στην αναγνώριση και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο Διαδίκτυο μπορούν να γίνουν μαθητές 8 έως 18 ετών, που θα παρακολουθήσουν την «Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων» και συγκεκριμένα θα φέρουν εις πέρας τις «αποστολές» που σχεδίασαν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ελλάδος, με το Θεσμοθετημένο Εργαστήριο AETMA Lab και φοιτητές του Μεταπτυχιακού ΙΜΤ Μsc του Τμήματος Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

ΥΠΑΙΘ: Άμεση ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στη Θεσσαλία

Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών των πληγεισών περιοχών της περιφέρειας Θεσσαλίας, υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Χρυσής Χατζηχρήστου.

Μια σειρά βιβλίων για τη σχολική καθημερινότητα

Πέρυσι το φθινόπωρο βρέθηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων τρία πολύ ενδιαφέροντα βιβλία πρώτης ανάγνωσης με θέμα την καθημερινή σχολική ζωή των παιδιών. Συγγραφέας τους η Γιώτα Χ. Διάκου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που γνωρίζει καλά το αντικείμενό της, κάτι που φαίνεται μέσα από τα γραπτά της, όπως και η αγάπη για τους μαθητές της, αλλά και τη λογοτεχνία. Από τη συνεργασία της με την εικονογράφο Celine Dewas προέκυψε η σειρά «Πάμε σχολείο με την Άννα και τον Νίκο», η οποία περιλαμβάνει τρία μέχρι στιγμής βιβλία, μικρά σε μέγεθος, μεγάλα όμως σε φαντασία και αγάπη για τα παιδιά.

Αυτισμός: Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει νωρίς τη διαταραχή

Ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα στο παιδί, σε ηλικία μόλις ενός έως δυόμισι ετών, ισχυρίζονται δύο νέες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το πώς και πού εστιάζουν το βλέμμα τους τα παιδιά καθώς παρακολουθούν την κοινωνική αλληλεπίδραση τρίτων μπορεί να αποκαλύψει τις κοινωνικές και λεκτικές τους δεξιότητες.

Βία ανηλίκων: Από τις αλητοπαρέες στις συμμορίες ανηλίκων με μαχαίρια

Ανήλικοι περιγράφουν πως έπεσαν θύματα συμμοριών ανηλίκων στη χώρα μας και ειδικοί αναλύουν την έξαρση της βίας που δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε γειτονιές ή εθνικότητες. Είναι «δημοκρατική».

Κάθομαι σε ένα καφέ στο Θησείο με τον 17 χρονο Π.K. και τον πατέρα του. Έχουν περάσει μερικοί μήνες από τότε που ο Π. δέχτηκε επίθεση από δύο αλλοδαπούς ανήλικους, στο πάρκο του Φιλοπάππου, μέρα μεσημέρι ενώ έκανε τζόκινγκ. Ο ένας από αυτούς τον μαχαίρωσε στο χέρι, ενώ εκείνος προσπαθούσε να αμυνθεί.

Η μαθητική «start up» που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στην 87η ΔΕΘ

Κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Βραβείο του Junior Achievement τον περασμένο Ιούλιο, στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες της. Αντίθετα, συνεχίζει τη δυναμική της πορεία, αυτή τη φορά με την παρουσία της στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τη μαθητική «start up» Isometricks από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το πρώτο βραβείο του JA Europe/GEN-E.

Δομή «Άγιος Δημήτριος»: Μόλις ένας εργαζόμενος για 10 έως 15 άτομα με αναπηρίες

Ένας εργαζόμενος καλείται να καλύψει 10 έως 15 περιθαλπτόμενους στον «Άγιο Δημήτριο», στη δομή κλειστής περίθαλψης παιδιών με νοητική αναπηρία και κινητικές δυσκολίες ή πολλαπλές αναπηρίες, ηλικίας 2,5 και άνω!

Εδιωξαν 67 μαθήτριες επειδή φορούσαν την αμπάγια

Μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές στη Γαλλία, οι σχολικές τάξεις ήταν το σκηνικό μιας νέας διαμάχης: η abaya απαγορεύτηκε στα σχολεία!

Παρά την απαγόρευση, 298 φοιτήτριες εμφανίστηκαν στο μάθημα φορώντας τον παραδοσιακό αραβικό χιτώνα. Από αυτούς, οι 67 αρνήθηκαν να το αφαιρέσουν και στάλθηκαν σπίτι τους.

Θεσσαλονίκη: Ξέχασαν 9χρονο ΑμεΑ σε λεωφορείο για τέσσερις ώρες- Συνελήφθησαν ο οδηγός και μία συνοδός

Άφησαν 9χρονο με προβλήματα αναπηρίας μόνο του για σχεδόν τέσσερις ώρες μέσα σε λεωφορείο, αφού ξέχασαν να τον αποβιβάσουν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σε περιοχή της Θεσσαλονίκης κι έπειτα από καταγγελία συγγενικού προσώπου του ανήλικου συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία δύο άτομα: ο οδηγός του λεωφορείου και μία συνοδός.