Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: Γραμμή 28

Γνωρίστε τον Αμαντέο, τον πιο γλυκό, τρυφερό και ρομαντικό οδηγό λεωφορείου που έχει βάλει στόχο της ζωής του να βοηθήσει όλους τους ντροπαλούς ερωτευμένους να κάνουν την πρώτη κίνηση και να βρουν την πραγματική αγάπη! 

Ένας γλυκύτατος πρωταγωνιστής με ευγενική καρδιά σε ένα τρυφερό βιβλίο που παρουσιάζει μέσα από το απλό του κείμενο και την καταπληκτική του εικονογράφηση τη ζωή που θα θέλαμε – ή θα έπρεπε- να έχουμε. Μια ζωή που εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς σε ένα υπέροχο αστικό περιβάλλον (στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας), όπου συμβιώνουν αρμονικά άνθρωποι και ζώα, ο κόσμος διαβάζει βιβλία και εφημερίδες στη διαδρομή με το λεωφορείο, οι δρόμοι είναι πεντακάθαροι, οι τοίχοι των σπιτιών φρεσκοβαμμένοι, χωρίς γκράφιτι και οι άνθρωποι κυκλοφορούν χαμογελαστοί και ήρεμοι, απολαμβάνοντας την καθημερινότητα χωρίς κινητά τηλέφωνα και επαγγελματικές εντάσεις. 

Προβολή: Το Περιβάλλον και Eγώ - VR Edition

Η παράσταση "ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΓΩ" παρουσιάζει με επιστημονική ακρίβεια όλα τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. 
Δείτε τo VR Εdition της ψηφιακής παράστασης  στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube,  https://youtu.be/m4F3FnhMBt8

Αποδέχονται τον εαυτό τους, αλλά η κοινωνία τους καθιστά ανάπηρους – Ο «γολγοθάς» των φοιτητών ΑμεΑ

Τα κατά κύριο λόγο «γερασμένα» πανεπιστημιακά κτίρια, οι ελλιπείς υποδομές για τα ΑμΕΑ, η αδιαφορία ορισμένων καθηγητών αλλά και φοιτητών, η υποστελέχωση σε γραμματείες και η υποχρηματοδότηση γενικώς των πανεπιστημίων είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που οδηγούν αρκετά άτομα με αναπηρία να παρατήσουν το όνειρο του πτυχίου ή ακόμα και να διαγράφονται από τη σχολή λόγω αδυναμίας παρακολούθησης.

Βοηθώντας το παιδί να διαχειριστεί το στρες

Τα παιδιά, ήδη από τη σχολική ηλικία, μπορεί να αισθάνονται πίεση από τους γονείς τους, από τους δασκάλους τους, από τα υπόλοιπα παιδιά ή ακόμη και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Η πίεση αυτή προσλαμβάνει διαφορετικές μορφές, τις οποίες τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνονται πιεσμένα λόγω μιας σημαντικής αλλαγής στη ζωή τους (μετακόμιση) ή λόγω μιας καθημερινής αναποδιάς (επειδή ξέχασαν το φυλλάδιο μαθηματικών στο σπίτι). Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά βιώνουν -και αυτά- στρεσογόνες καταστάσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν.

«Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι δεν μπορώ να είμαι γκέι επειδή είμαι ανάπηρος»

Σε ένα βίντεο στο Tik Tok, ο Stephen Thomas Smith κοιτάζει την κάμερα και φωνάζει: “Είμαι γκέεεεεεεεειιιιιιιιιιι!”

Αυτή είναι η αντίδρασή του σε ανθρώπους που υποθέτουν ότι πρέπει να είναι στρέιτ ή να μην έχει σεξουαλικά συναισθήματα, απλώς και μόνο επειδή είναι ανάπηρος.

Ο Stephen, ο οποίος έχει εγκεφαλική παράλυση, είναι ακτιβιστής για την αναπηρία και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και χρησιμοποιεί τον Tik Tok, ως τρόπο ευαισθητοποίησης για τα θέματα αυτά.

Διαγωνισμός Στιχουργικής για παιδιά – Από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Έναν διαφορετικό διαγωνισμό και μάλιστα για καλό σκοπό, έναν διαγωνισμό στιχουργικής για παιδιά διοργανώνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στόχος είναι να προκύψουν τραγούδια σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού ενώ, γνωστοί καλλιτέχνες θα βοηθήσουν στη μελοποίησή τους.

Ερευνα: Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Ελληνες για να σπουδάσουν τα παιδιά

Βαθιά το χέρι στη τσέπη βάζουν οι Έλληνες για την εκπαίδευση των παιδιών και κυρίως των φοιτητών. Οι δαπάνες των νοικοκυριών για εκπαίδευση στην Ελλάδα διαχρονικά υπερέχουν σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,1% έναντι 1,2% αντίστοιχα, το 2018 – 4η θέση) και κυρίως αφορούν στην εξωσχολική υποστήριξη των μαθητών (Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) ή δαπάνες για εκπαίδευση μελών του νοικοκυριού σε άλλη πόλη από την έδρα του νοικοκυριού (κυρίως Τριτοβάθμια εκπαίδευση).

1ο Δημοτικό: Γονείς και διεύθυνση δίνουν «μάχη» για ένα ιστορικό σχολείο της Θεσσαλονίκης

Πριν από λίγες ημέρες η Parallaxi παρουσίασε τις εικόνες που επικρατούν στους τοίχους του αύλειου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, ένα θέμα που σε συνδυασμό με τα γεγονότα που ακολούθησαν με τις παραβιάσεις κτιρίων, προκάλεσαν την εκ νέου κινητοποίηση των γονιών και της διεύθυνσης ενός εκ των ιστορικότερων και πλέον δραστήριων σχολείων της πόλης.
Διαβάστε το άρθρο του Ραφαήλ Γκαϊδατζή στην parallaxi.

Μονογονεϊκή οικογένεια: Το φαινόμενο της «γονεοποίησης» του παιδιού

Η Χ. είναι 15 ετών. Ζει με τη μητέρα της και την αδερφή της. Δεν έχει σχέσεις με τον πατέρα της τα τελευταία 5 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα αισθάνεται αρκετά πιεσμένη. Φαίνεται να μην καταλαβαίνει το γιατί, αλλά καθώς μιλάει αισθάνεται όλο και πιο έντονα το βάρος των ευθυνών. Να φροντίσει τα αδέρφια της, να είναι τυπική. Φοβάται και για τα οικονομικά δεδομένα που της μεταφέρει η μητέρα της. Λέει χαρακτηριστικά «δεν μου λέει πρέπει να το κάνεις, αλλά νιώθω υπεύθυνη Αισθάνομαι ότι με αυτό τον τρόπο, τη βοηθάω».

Εκδήλωση: Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης ως διαχρονικό πρόταγμα για τη δημοκρατία στην εκπαίδευση

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση σας προσκαλεί σε Εκδήλωση διαπολιτισμικού διαλόγου με θέμα «Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης ως διαχρονικό πρόταγμα για τη δημοκρατία στην εκπαίδευση».