Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Βιβλίο: Let’s explore the Memory of the World

Η UNESCO θέλοντας να μυήσει τα μικρά παιδιά στην αξία που έχει η καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και να τονώσει το ενδιαφέρον τους για διαφορετικές ιστορίες και πολιτισμούς, δημοσίευσε πρόσφατα το βιβλίο Let’s Explore the Memory of the World. Ακολουθώντας τις οδηγίες του βιβλίου, οι αναγνώστες θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να μάθουν για το Πρόγραμμα Μνήμης του Κόσμου της UNESCO και άλλα σημαντικά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς από όλο τον κόσμο

Ένα ταξίδι στον κόσμο του παιδιού

Τα Δημοτικά ραδιόφωνα έχουν λόγο ύπαρξης όταν αφουγκράζονται τις ανάγκες των δημοτών και «μιλούν» στη ψυχή τους. Όταν ξεπερνούν κάθε πολιτική επιδίωξη και αναφέρονται στα πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Το διαδικτυακό ραδιοφωνικό ταξίδι του σταθμού της Νέας Σμύρνης επέλεξε να φωτίσει τις «ψυχές» των παιδιών της πόλης. Αν συνεχίσουν έτσι οι συντελεστές του σταθμού τότε θα μπορέσουν να βρούνε την δική τους θέση στις προτιμήσεις των πολιτών

Δραμινοί δοκίμασαν γεύμα με κλειστά μάτια και συμμετείχαν σε πολλές δράσεις

Τρία άτομα με προβλήματα όρασης από τη Δράμα λαμβάνουν θέσεις απέναντι σε τρεις μαθητές λυκείου της περιοχής. Όλοι τους έχουν δεμένα τα μάτια. Η ομάδα των τυφλών προωθεί με τα χέρια προς την αντίπαλη εστία την ειδική μπάλα με σκοπό να πετύχει το τέρμα. Στο εσωτερικό της μπάλας υπάρχει ένα κουδουνάκι και οι μαθητές, πρέπει να ενεργοποιήσουν την ακοή τους για να το αντιληφθούν και να σταματήσουν την πορεία της, πριν μπει γκολ. Έπειτα από λίγο απαντούν και οι ίδιοι, στοχεύοντας την εστία της ομάδας των τυφλών.

H FOSSCOMM 2021 διαδικτυακά στις 13-14 Νοεμβρίου 2021 - Κάλεσμα για προτάσεις ομιλιών εργαστηρίων

Έχετε κάποιο έργο ανοιχτού λογισμικού, ανοιχτού hardware ή ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων που θέλετε να παρουσιάσετε στην Ελληνική και την Διεθνή κοινότητα;

Η οργανωτική επιτροπή της FOSSCOMM 2021 καλεί τις κοινότητες ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να υποβάλει την αίτηση ομιλίας ή workshop στο https://pretalx.2021.fosscomm.gr/fosscomm-2021/cfp μέχρι τις 04 Νοεμβρίου 2021. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Ελληνικά, υπάρχει όμως δυνατότητα να δεχτούμε και προτάσεις στην Αγγλική γλώσσα.

H FOSSCOMM 2021 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 13-14 Νοεμβρίου 2021 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Διαδικτυακά σεμινάρια από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών θέλοντας να ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των κωφών/βαρηκόων ατόμων ξεκινά μια πιλοτική σειρά ενημερωτικών webinars (διαδικτυακά σεμινάρια).Τα webinars θα απευθύνονται σε ενήλικες και θα διεξάγονται σε μικρές ομάδες έως επτά (7) ατόμων μέσω του προγράμματος Zoom, έτσι ώστε να μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το πρώτο webinar έχει θέμα «Το βιογραφικό σημείωμα» και θα διεξαχθεί την Δευτέρα 1/11/21 στις 12:00 για τους πρώτους 7 συμμετέχοντες. ‘Όλοι όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα το παρακολουθήσουν.

Γεράσιμος Ρηγάτος: «Λογοτέχνες με ψυχική νόσο και εγκλεισμό»

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΒΗΤΑ το νέο βιβλίο του πανεπιστημιακού, γιατρού, λαογράφου και συγγραφέα Γεράσιμου Ρηγάτου. Τα θέματα των βιβλίων του (το παλαιότερο εκδομένο ήδη από 40 και πλέον χρόνια) κινούνται σταθερά ανάμεσα σε δύο άξονες: Ο ένας δείχνει την κατεύθυνση της υγείας (ή της νόσου), της Ιατρικής Επιστήμης, των θεραπειών, των γιατρών κλπ. Ο δεύτερος προσεγγίζει τα θέματα αυτά από τη σκοπιά της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Ηθικής και γενικότερα των ανθρωπιστικών επιστημών. Αυτή η μίξη των δύο φαινομενικά αφισταμένων κλάδων, στην πραγματικότητα φέρνει πολύ κοντά τα δύο αντικείμενα. Γι’ αυτό και σήμερα η σύζευξη αυτή των δύο αντιλήψεων αποτελεί διδακτικό αντικείμενο στα εγκυρότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.