Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

7 τρόποι για να μειώσετε τον εκνευρισμό και τις απογοητεύσεις του παιδιού σας όσο αφορά τα δώρα.

Για κάποια παιδιά με αισθητηριακές δυσκολίες και θέματα αυτό-ελέγχου και προσοχής, η ανταλλαγή δώρων μπορεί να μετατραπεί από ένα ευχάριστο γεγονός σε έναν πραγματικό πονοκέφαλο. Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποφύγει τον εκνευρισμό και τις απογοητεύσεις και να απολαύσει την όλη διαδικασία. Διαβάστε μερικές απλές ιδέες. 

1) Εξηγήστε στο παιδί σας τι πρέπει να περιμένει, έτσι ώστε να μην έχει εξωπραγματικές και λανθασμένες προσδοκίες : Εξηγήστε του τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. «Όταν πάμε στη θεία Τζένη, πρώτα θα φάμε πρωινό. Μόλις τελειώσουν όλοι θα πάμε στο σαλόνι για να ανοίξουμε τα δώρα μας. 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Τεκμηριωμένες Επιλογές Υγείας

Υπάρχουν αμέτρητοι ισχυρισμοί σχετικά με τα αποτελέσματα διαφόρων θεραπειών (οτιδήποτε κάνεις για να διατηρήσεις ή να βελτιώσεις την υγεία σου) και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αναξιόπιστοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν κριτικά την εγκυρότητα αυτών των ισχυρισμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις με συνέπεια να σπαταλούνται πόροι και να υποβάλλονται σε ταλαιπωρία που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ωστόσο, η εκπαίδευση συνήθως επικεντρώνεται στο «τι να σκέφτομαι» (απομνημόνευση γνώσεων) και όχι στο «πώς να σκέφτομαι» κριτικά.

«Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν»: Bιωματικό εργαστήριο για τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον. Οδηγός για εκπαιδευτικούς

Ο λόγος έχει τη δύναμη να ενώσει ή να διχάσει. Οι γλωσσικές μας επιλογές δεν είναι ουδέτερες· δείχνουν τη στάση μας απέναντι στον Άλλο. 

Η νέα έκδοση της Βιβλιοθήκης της Βουλής με τίτλο «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν»: Bιωματικό εργαστήριο για τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον. Οδηγός για εκπαιδευτικούς θεματοποιεί τη διττή αυτή δύναμη του λόγου μέσα από τη διερεύνηση του γλωσσικού προσδιορισμού της διαφορετικότητας. Σε αυτή περιλαμβάνεται το εκπαιδευτικό υλικό του ομώνυμου βιωματικού γλωσσικού εργαστηρίου που υλοποιείται από το 2017 στο Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης & Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων, πλαισιωμένο από θεωρητική τεκμηρίωση, αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής, γλωσσάρι μεταγλωσσικών όρων και εικονογράφηση από μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ειδικότερα, με ερμηνευτικό σχήμα τον μύθο του Προκρούστη και επίκεντρο έξι (6) θεματικές ενότητες διαφορετικότητας (εξωτερική εμφάνιση, νοημοσύνη/σχολική επίδοση, κοινωνικό φύλο, εθνική/εθνοτική προέλευση, κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ασθένεια/αναπηρία), το εργαστήριο Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν λειτουργεί ως εργαλείο μεταγλωσσικής ευαισθητοποίησης των παιδιών με στόχο την πρόληψη του λεκτικού εκφοβισμού.

Γυμναστής με σκλήρυνση κατά πλάκας κατακτά τις υψηλότερες κορφές

Σκλήρυνση κατά πλάκας. Μία νόσος που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, και ο ασθενής, όταν το πληροφορηθεί, νιώθει τη… γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Κάπως έτσι ένιωσε και ο γυμναστής Αντώνης Ανδρέας Μαρκάκος. Ήταν 26 ετών, και έμαθε ότι το μέλλον που του επιφύλασσε η ζωή ήταν διαφορετικό από αυτό που ονειρευόταν. Μέσα από τον αθλητισμό είχε μάθει να αγωνίζεται. Έτσι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την άθληση ως φάρμακο, αλλά και για να στείλει, μέσα από αυτή, ένα μήνυμα: όσοι πάσχουν από την ασθένεια να βγουν από τα σπίτια τους να αθληθούν και να απολαύσουν τις μικροχαρές της ζωής. Ο 32χρονος έχει, ήδη, ανέβει στις υψηλότερες βουνοκορφές της Ελλάδος, και σχεδιάζει να «πατήσει» και το Κιλιμάντζαρο.

Distant Abilities: Η απόσταση δεν είναι περιορισμός

Η πανδημία των ημερών είναι μια πρωτοφανής πρόκληση δημόσιας υγείας. Όμως ο COVID-19, δεν αποτελεί εμπόδιο για τους ανθρώπους με ορατές ή αόρατες αναπηρίες. 

Οι άνθρωποι με ικανότητες, μπορούν και μετατρέπουν την απόσταση σε ευκαιρία. Συνδυάζουν το design με την φροντίδα, αξιοποιούν την τεχνολογία και καινοτομούν προσφέροντας λύσεις. Αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται, να ερωτεύονται, να οραματίζονται. Μπορούν να ζήσουν ξεπερνώντας την απόσταση αλλά και κάθε περιορισμό!»

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην εκπαίδευση στη μετά Covid-19 Ευρώπη: Διδάγματα και προοπτικές

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής διοργάνωσε στις 17 Νοεμβρίου ενημέρωση με τη συμμετοχή της Μαρίγιας Γκάμπριελ, επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, με θέμα «Η εκπαίδευση στη μετά Covid-19 Ευρώπη: Διδάγματα και προοπτικές».

Παιχνίδιου του νου από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Μπες στον κόσμο των brain games. Ακόνισε το μυαλό, τρέξε πιο γρήγορα από το βλέμμα σου και γκρέμισε της ψευδαισθήσεις του νου http://ow.ly/8IUC50CBGec
Πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου / Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας





Πέντε βήματα για να βελτιώσετε τη διατροφή της οικογένειάς σας

Η υγιεινή διατροφή αυτήν την περίοδο είναι πιο σημαντική από ποτέ. Κι ενώ μπορεί να έχετε ταυτίσει την υγιεινή διατροφή με την κατανάλωση βαρετών και άνοστων τροφών, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Μάλιστα, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να σας ανοίξει έναν τελείως καινούργιο κόσμο γεμάτο ενδιαφέρουσες και απολαυστικές επιλογές που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι πρότινος.

Θανάσης Τσιβίλης: Η συναρπαστική ιστορία του παραολυμπιονίκη που σκεφτόταν την αυτοκτονία αλλά άνοιξε τα φτερά του

Ήταν 19 ετών, φοιτητής στην Ιατρική, με όνειρα και φιλοδοξίες. Ενα ατύχημα τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι εκτροχιάζοντας τη ζωή του. Χρειάστηκε χρόνος και δύναμη για να πει «θα ζήσω ξανά» και να ανοίξει τα φτερά του

Εχετε δηλώσει την αντίθεσή σας με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Γιατί;

Το βαθμολογικό όριο μείωσε τις μετεγγραφές

Σημαντική μείωση των μετεγγραφών προκάλεσε το βαθμολογικό όριο, που ισχύει από φέτος. Συγκεκριμένα, ένας φοιτητής για να πάρει μετεγγραφή σε τμήμα κεντρικού ΑΕΙ πρέπει να έχει συγκεντρώσει το πολύ 2.500 μονάδες λιγότερες από τη βάση εισαγωγής στο τμήμα της αρεσκείας του. Φυσικά, ισχύουν και τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Συνολικά, υπεβλήθησαν 9.322 αιτήσεις και εγγράφονται 6.919 φοιτητές. Πέρυσι υπεβλήθησαν 10.753 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 9.302.

Κορωνοϊός με τα μάτια των παιδιών

Σε μια εποχή που η λέξη κορωνοϊός προκαλεί – τουλάχιστον – δυσφορία, η «Ελληνοεκδοτική» επέλεξε να αναδείξει μια αθέατη πλευρά του φαινομένου που πλήττει όλον τον κόσμο: πως, τελικά εκλαμβάνουν στο μυαλό τους οι μαθητές των ελληνικών σχολείων αυτό το φαινόμενο;

Το αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έκδοση που προέκυψε μέσω διαγωνισμού και ονομάζεται «Με τη σκέψη μου αγκαλιάζω τον κόσμο». Εκατόν είκοσι ένα παιδιά έχουν ζωγραφίσει ή γράψει, ή και τα δύο για τον κορωνοϊό.

Μόσιαλος: Γιατί τα παιδιά δε θα εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό

Τα παιδιά δεν θα περιλαμβάνονται στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε όλες τις χώρες.

Αυτό, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής πολιτικής υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους:

Κοροναϊός : Η πανδημία απειλεί τα παιδιά – Σοκαριστικά στοιχεία στις ΗΠΑ

Προτού η πανδημία οδηγήσει στο κλείσιμο του σχολείου της και η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης απελάσει τον πατέρα του στο Σαλβαδόρ, η Κίμπερλι Ορελάνα, 14 ετών, δεν φοβόταν την πείνα.

Όμως, ο μισθός της μητέρας της, τα μοναδικά χρήματα που μπαίνουν στο σπίτι, δεν επαρκεί για να φάει εκείνη και οι δύο μικρότερες αδελφές της. Επομένως, η 14χρονη κάθεται στην ουρά μπροστά από ένα σχολείο για να πάρει τρόφιμα, που διανέμονται έπειτα από πρωτοβουλία μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Noesis: Χριστούγεννα 2020… από απόσταση!

Μπορεί οι φετινές γιορτές να είναι διαφορετικές και να κρατάμε αποστάσεις, το ΝΟΗΣΙΣ ωστόσο για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του που αγαπούν την επιστήμη, τα πειράματα και τις κατασκευές, έχει ετοιμάσει διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες με δημιουργικότητα και μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Io leggo perché: Μεγάλη καμπάνια της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών

Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια παιδιά, 13.000 σχολεία και 2.500 βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την Ιταλία, συμμετείχαν στην εφετινή διοργάνωση #ioleggoperché (Γιατί εγώ διαβάζω). Πρόκειται για μια μεγάλων διαστάσεων καμπάνια που υλοποιεί η Ένωση Ιταλών Εκδοτών (Associazione Italiana Editori), με στόχο τη δημιουργία και την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών. Η εν λόγω πρωτοβουλία, που κορυφώθηκε την εβδομάδα 21 με 29 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ιταλικής πολιτείας και των φορέων του κλάδου του βιβλίου. Μεταξύ αυτών ήταν και οι: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού – Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Πνευματικών Δικαιωμάτων, Κέντρο Βιβλίου και Ανάγνωσης, Υπουργείο Παιδείας, Ένωση Ιταλικών Βιβλιοθηκών (AIB), Ένωση Ιταλών Βιβλιοπωλών (ALI), Εταιρία Ιταλών Συγγραφέων και Εκδοτών (SIAE).

«Βιβλίο στο σπίτι για την τρίτη ηλικία» από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Δήμου Παύλου Μελά

Με την πεποίθηση ότι η Τρίτη Ηλικία έχει ομορφιά και ότι τα βιβλία ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες αποτελούν μια μοναδική συντροφιά και για τους ηλικιωμένους αναγνώστες, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Παύλου Μελά δημιούργησαν το πρόγραμμα «Βιβλίο στο σπίτι για την τρίτη ηλικία». 

Έρχεται το πρώτο θεραπευτικό video game για παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

Την πρώτη θεραπεία που θα βασίζεται σε video game για τα παιδιά με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το παιχνίδι με το όνομα EndeavorRx εγκρίθηκε τη Δευτέρα, θα συνταγογραφείται και θα στοχεύει μόνο παιδιά μεταξύ των ηλικιών 8 έως 12 ετών με συγκεκριμένους τύπους της διαταραχής.

Εκδήλωση: "Migrant and Refugee Education: Needs, priorities and challenges towards a common European agenda."

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ - Hellenic Open University προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους στην εκδήλωση Sirius National Round Table, με θέμα: Migrant and Refugee Education: Needs, priorities and challenges towards a common European agenda.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως συμμετοχές, στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
Περισσότερες πληροφορίες: https://tinyurl.com/y2ddcax6