Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

9 σημεία στα οποία δυσκολεύονται τα παιδιά με διαταραχή στις εκτελεστικές λειτουργίες

πηγή

Τα παιδιά και οι έφηβοι που παλεύουν με προκλήσεις εκτελεστικής λειτουργίας μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη στα παρακάτω:

Παιδί: Είναι κακόκεφο ή έχει κατάθλιψη; Όλες οι αλλαγές στη συμπεριφορά του που δίνουν την απάντηση

Το παιδί μπορεί να είναι κακόκεφο, να έχει ξεσπάσματα θυμού και η συμπεριφορά του να είναι απρόβλεπτη. Η διαχείριση μπορεί να είναι δύσκολη και φράσεις όπως «πάλι τις μαύρες σου έχεις. Πάντα πεσμένη είναι η διάθεσή σου» όχι απλώς δεν βοηθούν αλλά πληγώνουν βαθιά το παιδί (διαβάστε εδώ γιατί). Για να βρεθεί όμως η λύση, ο γονιός πρέπει να γνωρίζει με τι έχει να κάνει· πρόκειται απλώς για κακή διάθεση ή το παιδί περνά κατάθλιψη;

Νέα εφαρμογή θα προβλέπει πόσο ασφαλή είναι τα σχολεία στους σεισμούς

Δημιουργήθηκε μια νέα εφαρμογή για smartphones και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που προβλέπει τη ευαλωτότητα των σχολείων σε περίπτωση σεισμού.

Η δημιουργία του νέου app έγινε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου RiskSchools με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν πλέον στα χέρια τους το νέο πολύτιμο εργαλείο, που μειώνει τον κίνδυνο καταστροφών και απώλειας ανθρώπινων ζωών, σε περίπτωση σεισμού.

Τέλος τα ΚΕΠΑ μέχρι το 2030

Τη μεταφορά του Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, των γνωστών ΚΕΠΑ, από τον ΕΦΚΑ σε έναν νέο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Αναπηρίας (ΕΚΑ), προβλέπει το τελικό κείμενο της Εθνικής στρατηγικής 2024-2030 για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία.

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Έξι παιδιά την ημέρα έπεφταν θύματα κακοποίησης το 2023

Στο επίκεντρο της συνάντησης (30/01/2024) που διοργάνωσε ο Οργανισμός το «Χαμόγελο του Παιδιού», βρέθηκε η πρόληψη αλλά και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα παιδιά, όπως το bullying και η παραβατικότητα, οι φυγές εφήβων, οι εξαφανίσεις παιδιών, καθώς και η αυτοκτονικότητα που εκφράζουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Επίσης, παρουσιάστηκε ο απολογισμός έργου του οργανισμού, καθώς και των 10 εξειδικευμένων κέντρων δράσης για το έτος 2023.

Σχολείο: Ο «παραδοσιακός» τρόπος που κάνει το παιδί καλύτερο μαθητή

Ο παραδοσιακός τρόπος γραφής με στυλό ή μολύβι -ακόμα και αν στη θέση του τετραδίου βρίσκεται μια οθόνη με ηλεκτρονική γραφίδα- υπερέχει έναντι της πληκτρολόγησης σε σημαντικούς τομείς για τις επιδόσεις των μαθητών και φοιτητών. Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU) που δημοσιεύεται στο Frontiers in Psychology, αν και απαιτεί περισσότερο χρόνο, βελτιώνει μοναδικά την ορθογραφία των μαθητών και τη μνήμη.

Τι (δεν) πρέπει να κάνει ένα παιδί όταν χαιρετάει έναν άγνωστο σκύλο

Όλοι μας οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς θα πρέπει να «χαιρετάμε» έναν άγνωστο σκύλο.

Γιατί «τα ζώα δεν είναι ρομπότ. Είναι ζωντανά πλάσματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ευμετάβλητη ψυχολογία, διάθεση που μπορεί να αλλάζει, ψυχικές μεταπτώσεις. Αντιδράσεις που μεταβάλλονται, ανασφάλειες, δυσκολία να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις κτλ.

Ημερίδα: «Οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνει η οικογένεια με παιδιά με αναπηρία»

Το πρότυπο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες,«Όλοι Μαζί ΚΔΑΠ ΑμεΑ Κερατσίνι», σας προσκαλεί στην Ημερίδα με τίτλο «Οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνει η οικογένεια με παιδιά με αναπηρία», η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 25/02/24 και ώρα 11:00 .

Ομιλητές:

• Dr. Ευστράτιος Παπάνης
• Τρύφων Νικολόπουλος
• Κυριακή Μερτζάνη

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε, τα στοιχεία σας εδώ.

Η προσβασιμότητα είναι ο μεγάλος νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Σπίτι Ανοιχτό» - The Challenge

Πώς σχεδιάζουμε ένα σπίτι; Οπωσδήποτε δίνουμε μεγάλη σημασία στο αισθητικό κομμάτι όπως και στη λειτουργικότητα. Αλλά φροντίζουμε ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος σε όλους; Δηλαδή και σε ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, και ηλικιωμένους; Μάλλον όχι. Αν μάλιστα μιλήσουμε για τα διαμερίσματα σύντομης διαμονής, θα αντιληφθούμε ότι ελάχιστα από αυτά έχουν διαρρύθμιση που να εξυπηρετεί όλους ανεξαιρέτως. Όταν όμως συζητάμε για συμπερίληψη στην πράξη θα πρέπει να δούμε πολύ συγκεκριμένα τι πρέπει να γίνει ώστε ένα σπίτι να είναι πραγματικά φιλόξενο για όλους.

Θεατρική παράσταση σπουδαστών των Δημόσιων ΣΑΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη για ΑμεΑ

Τα Δημόσια ΣΑΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη για Άτομα με Αναπηρία απευθύνει πρόσκληση για την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και ώρα 7.30 μ.μ. στην Θεατρική παράσταση των σπουδαστών του Τμήματος Υποκριτικής Τέχνης για άτομα με οπτική αναπηρία, στα πλαίσια ολοκλήρωσης του Γ΄ Εξαμήνου των σπουδών τους.

Μια διαδικτυακή «οικογένεια» για νέους με καρκίνο

Ο καρκίνος στις νέες ηλικίες είναι μια ιδιαίτερα μοναχική εμπειρία, καθώς ακόμη και σήμερα –που σημειώνεται ραγδαία αύξηση στους νέους ανθρώπους– είναι σχετικά σπάνιος. «Οταν διαγνώστηκα με καρκίνο, ένιωσα πολύ μόνη μου. Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει συμβουλευτική για τους πάσχοντες. Αρχισα τη θεραπεία χωρίς να το γνωρίζω και χωρίς να ξέρω άλλους συνομηλίκους μου με καρκίνο και η αλήθεια είναι ότι πάντα μου έλειπαν νέοι άνθρωποι γύρω μου», αναφέρει στην «Κ» η Οριάνα από την Πορτογαλία. Είναι ένα από τα 500 μέλη του δικτύου για νεαρούς επιζώντες από καρκίνο (EU-CAYAS-NET) που βρέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να μετάσχουν στη διάσκεψη για τις πολιτικές της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του καρκίνου.