Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

20 πράγματα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας αντί για «Μην κλαις».

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι όταν το παιδί σας κλαίει ή έχει ξεσπάσματα θυμού κάνει πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό; Εκείνη την στιγμή χρησιμοποιεί το έμφυτο σύστημα ανάρρωσης/ ανάκτησης του σώματός του. Όταν πληγωνόμαστε, σωματικά ή συναισθηματικά, αντί να συσσωρεύουμε όλη αυτή την ενέργεια σαν ένταση στο σώμα μας, μπορούμε να τη διοχετεύσουμε σε κλάμα, γέλιο, θυμό ή τρέμουλο. Με αυτό τον τρόπο το σώμα μας επεξεργάζεται και απελευθερώνει συναισθήματα. Πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε, αφού έχουμε ακούσει πολλές φορές το «μην κλαις» όταν ήμασταν μωρά. Τα παιδιά μας, ωστόσο, έχουν ακόμα αυτό το προστατευτικό σύστημα ανέπαφο.

Η τοξική πλευρά του metaverse

Κινδύνους για τα παιδιά υποκρύπτουν κάποιες εφαρμογές τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας (metaverse), εξαιτίας του σχεδιασμού τους, αναφέρει η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Εθνική Εταιρεία κατά της Βίας στα Παιδιά (NSPCC). Ερευνήτρια του ΒΒC, που χρησιμοποίησε μία από αυτές υποδυόμενη ότι είναι 13χρονο κορίτσι, έγινε αυτόπτης μάρτυρας ρατσιστικής ρητορικής και ύβρεων, σεξ, απειλών βιασμού και παρόμοιων δυσάρεστων συμβάντων στον εικονικό κόσμο της εφαρμογής.

Εκπαιδευτικό υλικό από το ΚΕ.Π.ΚΑ.: "Δύναμη καταναλωτών και διαδίκτυο"

Tο ΚΕ.Π.ΚΑ. συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Ecoles project δημιουργώντας εκπαιδευτικό υλικό για την Αγωγή του Καταναλωτή. Μπορείτε να δείτε τη θεματική ενότητα "Δύναμη καταναλωτών και διαδίκτυο" εδώ: http://univt-pleven.com/ecoles/news/second/gre_cpw.pdf

Δεκαεπτά δανειστικές βιβλιοθήκες για κρατούμενους και Ρομά

«Κλειδί» στην δημιουργικότητα των μικρών Ρομά στο Ζεφύρι, την Αγία Βαρβάρα, στα Άνω Λιόσια κ.ά., είναι αδιαμφισβήτητα η εκπαίδευσή τους. Εξίσου και για τους απανταχού κρατούμενους, όταν τους δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας μέσα στα σχολεία των Καταστημάτων Κράτησης.

Όλοι μαζί μπορούμε: Συγκέντρωση βιβλίων σε 41 Δήμους της Αττικής το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου

Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, μαζί με 41 Δήμους της Αττικής, διοργανώνει δράση συγκέντρωσης λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων.

Σκοπός της δράσης είναι να δημιουργηθούν ή να ενισχυθούν βιβλιοθήκες που λειτουργούν σε κάθε Δήμο, σε μορφή κοινωνικής βιβλιοθήκης, όπως βιβλιοθήκες σε ΚΑΠΗ ή οπουδήποτε χρειάζεται να συγκεντρωθούν βιβλία.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00.

Πότε αρχίζει να γερνάει ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Το πότε αρχίζει να γερνάει ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα κλασικό ερώτημα, το οποίο απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους νευροεπιστήμονες. Μια νέα μελέτη, αυτή τη φορά στη Γερμανία, δείχνει ότι ο εγκέφαλος παραμένει διαυγής ακόμη και στη μέση ηλικία, σε αντίθεση με αυτά που γνωρίζαμε εως σήμερα, δηλαδή, ότι η γήρανση του εγκεφάλου αρχίζει μετά την ηλικία των 20 ετών.

Κεντρική Μακεδονία: Τραγική η κατάσταση με τους βανδαλισμούς σε σχολεία και δημόσιους χώρους

Το Δ.Σ της Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συζήτησε στη διάρκεια της συνεδρίασής του το φαινόμενο των βανδαλισμών σε σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές και άλλους δημόσιους χώρους, με αφορμή επιστολή του δημάρχου Ωραιοκάστρου Π. Τσακίρη προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αλλά και τα δεκάδες περιστατικά που σημειώθηκαν τελευταία σε δήμους, όπως Ωραιόκαστρο, Κορδελιό – Εύοσμος, Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης, Θέρμης κ.α

Πρωτοπορεί στη βελτίωση της προσβασιμότητας το Παν/μιο Ιωαννίνων

 

Πηγή: Youtube - ITV Ειδήσεις 22/02/2022

Εμβόλιο: «Ασπίδα» ενάντια στο σοβαρό παιδικό σύνδρομο MIS-C

Ο εμβολιασμός έστω και με μια δόση εμβολίου ενάντια στον SARS-CoV-2 φαίνεται ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στην εμφάνιση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C). Αυτό έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Child & Adolescent Health», η οποία αφορούσε παιδιά και εφήβους 12-20 ετών που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για τον κοροναϊό κατά τους πρώτους εννέα μήνες διεξαγωγής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2.

Αφανείς ήρωες του παιδικού βιβλίου

Κάπου µέσα στα απέραντα, αγεωγράφητα νερά του συνόλου της ανθρώπινης εκδοτικής εποποιίας, στέκεται μια ομάδα ανθρώπων που επάνδρωσε με ανιδιοτελή και παθιασμένο τρόπο ένα καίριο πόστο: αυτό της εικονογράφησης του παιδικού βιβλίου. Ενήλικοι σκαπανείς του μυστηριακού κόσμου των ανηλίκων, ζωγράφοι ή χαράκτες ακαδημαϊκά καταρτισμένοι σε σχολεία για «μεγάλους», κλήθηκαν κάποια στιγμή να ονειρευτούν και να περιγράψουν έναν κόσμο για «μικρούς».

Θεσσαλονίκη: Το νέο πανεπιστημιακό παιδιατρικό νοσοκομείο αποκαλύπτεται στο κοινό

Το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο που θα κατασκευαστεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη σε μια ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση.Το 2025 η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στη χώρα.

Η συγκλονιστική ιστορία της 7χρονης που πέρασε τη μισή ζωή της μέσα στο νοσοκομείο

Σε 16 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε πριν δύο εβδομάδες μια μητέρα στο Κολοράντο που κακοποίησε θανάσιμα την 7χρονη κόρη της και είπε ψέματα για την υγεία της για να πάρει χρήματα από φιλανθρωπικές οργανώσεις έως και 1.000.000 δολάρια.

«Έχει εντερική ανεπάρκεια. Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος της απομένει» υποστήριζε η μητέρα της Ολίβια, Κέλλυ Τέρνερ, η οποία έπασχε από το σύνδρομο Μινχάουζεν.