Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Απλές μαθηματικές πράξεις: Στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας

Πολλές φορές σε μαθητές με κινητική αναπηρία που δυσκολεύονται να ανοίξουν και να κλείσουν τα δάχτυλά τους για να εκτελέσουν απλές μαθηματικές πράξεις (πρόσθεσης και αφαίρεσης) ακούμε γονείς και εκπαιδευτικούς (ακόμα και της παράλληλης στήριξης) να λένε ότι το παιδί μετράει με τα δάχτυλά τους. Ανοίγει η μαμά 3 δάχτυλα και άλλα 2 δάχτυλα και το παιδί μετράει και βρίσκει ότι 3+2= 5.

Μια τέτοια πρακτική, όσο γρήγορη και αποτελεσματική και αν είναι για το σπίτι (ή και το σχολείο όταν υπάρχει κάποιο άτομο δίπλα στο παιδί) δεν δίνει στο μαθητή την αυτονομία που χρειάζεται για να μπορεί να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα μέσα και έξω από την τάξη, για θέματα τόσο του σχολείου όσο και της καθημερινής του ζωής. Και αν κάτι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας – ειδικά στα παιδιά με αναπηρία- είναι να στηρίζονται στις δυνάμεις τους για όλα όσα μπορούν να κάνουν.

Βιβλίο: Μαθήματα φυσικής για τα παιδιά των φίλων μου

[Ανατυπώθηκε και θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021.]
Με πρωτοβουλία της Μαρί Κιουρί, μια ομάδα φίλων ανέλαβε να κάνει στα παιδιά τους, ηλικίας περίπου δέκα ετών, μια πρωτότυπη πειραματική διδασκαλία για ένα διάστημα δύο ετών (1907-1908). Οι γονείς μοιράστηκαν τις κύριες διδακτικές ενότητες, με βάση ένα μικρό αριθμό μαθημάτων. Έγινε μια πολύ ξεχωριστή προσπάθεια ώστε η διδασκαλία των επιστημονικών θεμάτων να βασίζεται σε πειράματα που θα εκτελούσαν τα ίδια τα παιδιά.

Επιτραπέζιο παιχνίδι με μηνύματα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Παίξτε μαζί με τους μαθητές σας ένα διασκεδαστικό online επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιούργησαν οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας μαζί με την καθηγήτρια τους κ. Σταυρούλα Σκιαδά. To ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι είναι βασισμένο στο game-based learning και έχει σκοπό όχι μόνο να διασκεδάσει και να ευχαριστήσει μικρούς και μεγάλους, αλλά ταυτόχρονα να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου.

Τέρμα η αγωνία για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες της Γ΄ Λυκείου - Διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας

Τέρμα στην αγωνία για εκατοντάδες μαθητές της 3ης Λυκείου με δυσλεξία και διαταραχές αυτιστικού φάσματος, βάζει με διευκρινίσεις του το υπουργείο Παιδείας, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με την διατύπωση της τελευταίας εγκυκλίου αναφορικά με την επαναξιολόγηση των παιδιών λίγες μόλις εβδομάδες πριν την λήξη του σχολικού έτους.

Ιμπραήμ Αλ-Χουσεΐν: Μαζί με το πόδι έχασα την πατρίδα μου, αλλά βρήκα μια πατρίδα στην Ελλάδα

Για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο προετοιμάζεται ο Ιμπραήμ Αλ-Χουσεΐν, ο Σύρος πρόσφυγας που το 2016 είδε το όνειρο της συμμετοχής του στην Ολυμπιάδα του Ρίο να γίνεται πραγματικότητα, με τη σημαία της πρώτης ολυμπιακής και παραολυμπιακής ομάδας προσφύγων.

Μαθαίνουμε στο παιδί να κάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές

Όσο είναι μικρά, τα παιδιά υιοθετούν συνήθειες που θα τα ακολουθούν για όλη τους τη ζωή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας έχουν μια θρεπτική διατροφή που τα βοηθάει να αναπτύσσονται και προάγει την υγεία τους. Ακόμη κι αν πολλές φορές τα μικρά μας μάς δίνουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να τρέφονται αποκλειστικά με πατατάκια και σοκοφρέτες, είναι στο χέρι μας να τα μάθουμε την αξία της υγιεινής διατροφής.

Όταν τα παιδιά αρνούνται να πάνε για ύπνο

O επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι σημαντικός για εμάς τους «μεγάλους», αλλά ακόμη πιο απαραίτητος για τα παιδιά που αναπτύσσονται.

Ο ύπνος ενισχύει την ανάπτυξή τους, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, προάγει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οξύνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης και αποτρέπει τις εναλλαγές διάθεσης.

Κορονοϊός: Πρέπει τα παιδιά να φορούν διπλή μάσκα; Τι λένε οι ειδικοί

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν συνεχώς τη χρησιμότητα της μάσκας προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού, ειδικά σε κλειστούς χώρους.

Μάλιστα δεν παραλείπουν να τονίσουν πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο και συμβουλεύουν να είναι διπλή. Εξαίρεση του μέτρου δεν αποτελούν τα παιδιά.

Σε λειτουργία ο εθνικός μηχανισμός για εντοπισμό και προστασία ασυνόδευτων παιδιών σε επισφαλείς συνθήκες

Τον εθνικό μηχανισμό για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη μεταφορά σε ασφαλή στέγαση παιδιών που είναι άστεγα ή διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες εγκαινιάζουν σήμερα η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την Άρσις, τη ΜΕΤΑδραση και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Θεσσαλονίκη: Μαθητές καινοτομούν «καθαρίζοντας» τα απόβλητα της ελιάς!

Mε «όπλα» τους το μεράκι, το πάθος και την θέληση για δημιουργία 12 μαθητές της Α΄Λυκείου από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, δημιούργησαν την μαθητική εικονική επιχείρηση Wastefree.

Η επιχείρησή έχει ως σκοπό τον αποτελεσματικό καθαρισμό των αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγή και τυποποίηση της επιτραπέζιας ελιάς, χρησιμοποιώντας μία υπερσύγχρονη μέθοδο την οποία συνδυάσαμε με ανακυκλώσιμα υλικά, κάτι που συνιστά παγκόσμια καινοτομία. Ακόμη, η επιχείρηση συμμετέχει σε δύο σημαντικούς μαθητικούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος είναι αυτός που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) και ο δεύτερος είναι αυτός που διοργανώνει το Envolve Greece, που αφορά την αειφόρο ανάπτυξη.

Earth Speakr: Το high-tech έργο τέχνης που δίνει φωνή στα παιδιά

Ο Olafur Eliasson μας μιλάει για το πρωτότυπο και διαδραστικό έργο τέχνης του που μέσω της τεχνολογίας έγινε αντικείμενο συλλογικής δημιουργίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 250.000 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του, το Earth Speakr είναι ένα συλλογικό έργο τέχνης. Καλεί τα παιδιά να μιλήσουν για τον πλανήτη και τους ενήλικες να ακούσουν αυτά που έχουν να πουν. Όπως δήλωσε ο Olafur Eliasson στο Pencil on the Moon:

Προβολή: Διαφυλάσσοντας το δημοκρατικό σχολείο σε περιόδους κρίσης | Σχεδία

 

Η πανδημία, τα ανήλικα παιδιά και οι γειτόνισσες

Όλος ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε στα Χανιά για δύο ανήλικα παιδιά, 9 και 11 ετών, από τη στιγμή που και οι δύο γονείς τους νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Η ιστορία εκτυλίχθηκε την Κυριακή, μόλις και ο δεύτερος γονιός, ο πατέρας, διαγνώστηκε θετικός και έπρεπε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Μία γειτόνισσα προσφέρθηκε να προσέχει τα δύο παιδιά, κάνοντάς τους παρέα όλη την ημέρα, καθώς ήταν πολύ τρομαγμένα που θα έμεναν μόνα.

Άφησε την δική της οικογένεια και τηρώντας αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας, πήρε την με ρίσκο πρωτοβουλία να μην αφήσει τα παιδιά σε αυτή την δύσκολη στιγμή, αποδεικνύοντας ότι δεν χάθηκε η ανθρωπιά

ΗΠΑ : 8χρονη επιζώσα καρκίνου συγκεντρώνει χρήματα για άλλους μικρούς μαχητές πουλώντας μπισκότα

Μια οκτάχρονη από την Καλιφόρνια που νίκησε τον καρκίνο, τώρα συγκεντρώνει χρήματα για άλλους μαχητές της νόσου, πουλώντας μπισκότα.

Η Λίλυ Μπάμπους, που είναι πρόσκοπος από όταν ήταν τεσσάρων ετών, κατάφερε να πουλήσει 32.484 κουτιά μπισκότων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ μιας άλλης προσκοπίνας που είχε καταφέρει να πουλήσει 26.000 κουτιά μέσα σε τρεις μήνες.

Πότε πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκα υπενθυμίζει ο Δρ. Φάουτσι

Συμβουλές για τα παιδιά που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί στην Αμερική έδωσε ο αμερικανός «Τσιόδρας», Δρ. Φάουτσι, εξηγώντας που πρέπει να φορούν μάσκα ακόμη.

Παιδιά και οστική υγεία στην εποχή της πανδημίας

Από τη φροντίδα για τα παιδιά μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζει η παρακολούθηση της οστικής τους υγείας 

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με την πανδημία να κυριαρχεί στις συζητήσεις και την αρθρογραφία, αμέτρητα ήταν τα κείμενα που επικεντρώθηκαν στις διάφορες επιπτώσεις της νέας αυτής συνθήκης στους ανθρώπους. Άρθρα για τη σωματική υγεία, για την ψυχική υγεία, για την ελευθερία του ανθρώπου κ.ο.κ. Το σχετικό περιεχόμενο που αφορούσε ειδικότερα στα παιδιά (αν εξαιρέσουμε την ενημέρωση για το πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα σχολεία) κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν αναλογικά φτωχό.

Εκδήλωση: World to Classroom Day

Στις 15 Απριλίου το National Geographic Learning διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα. Η ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μία φορά 11:00- 13:20 και δεύτερη φορά την ίδια ημέρα 16:30-18:50. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, καθώς και το πρόγραμμά της, θα βρείτε εδώ.

Κύπρος: Αστυνομία και Μουσείο Παραμυθιού, δημιουργούν Ακαδημία Γονέων

Η Αστυνομία Κύπρου - ΥΚΑΝ και το Μουσείο Παραμυθιού ανακοινώνουν την δημιουργία της Ακαδημίας Γονέων – Family Academy.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός διαλόγου με τους γονείς με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων και σκέψεων που περιστρέφονται γύρω από την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.