Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη Νοηματική Γλώσσα

Ο Δρ Ádám KoSa, ευρωβουλευτής  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και η Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών διοργανώνουν διάσκεψη για τις νομικές πτυχές της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη νοηματική γλώσσα στην Ευρώπη.

Μαμά, τι ώρα είναι;

Ένα μικρό παιδί που δεν έχει πάει ακόμα σχολείο είναι δύσκολο να κατανοήσει και να μετρήσει την ώρα. Μέχρι να έρθει η στιγμή που εκεί θα του διδάξουν την έννοια του χρόνου, τις ώρες, τις μέρες, τους μήνες και τα έτη, εσείς μπορείτε να του μάθετε κάποια πραγματάκια, για να το προετοιμάσετε και να κατανοήσει πάνω - κάτω την έννοια του χρόνου και της ώρας.

Έκθεση ατόμων με νοητική υστέρηση

Έκθεση βιβλίου, ζωγραφικής και φωτογραφίας διοργανώνει η Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΕΛΕΔΩΝΗ» στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» από 30/9 έως 2/10.

Οι έξι (ιδιότυπες) «εντολές» για ένα χαρούμενο μάθημα

Το μόνο που χρειάζεται μια τάξη δημοτικού σχολείου για να γεμίσει με χαρούμενα παιδιά είναι να εφαρμόσουν οι δάσκαλοι έξι απλές, ελαφρώς «ανορθόδοξες» πρακτικές, υποστηρίζει ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ντίλαν Γουίλιαμ . Για να αποδείξει τα λεγόμενά του εφάρμοσε πειραματικά τις μεθόδους του επί περίπου δύο μήνες σε μια τάξη παιδιών όλων των επιπέδων, ηλικίας 12-13 ετών, και όπως αποκαλύπτει ντοκυμαντέρ του ΒΒC που κατέγραψε την προσπάθειά του είχε πολύ καλά αποτελέσματα.

Πώς να ανιχνεύσετε άμεσα τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών σας

Ο όρος Μαθησιακές Δυσκολίες συχνά συγχέεται με τη δυσλεξία που είναι μία διαταραχή της αναγνωστικής ικανότητας. Στην πραγματικότητα ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» αποτελεί έναν όρο «ομπρέλα» που περικλείει μία ευρύτατη πολυποικιλότητα δυσκολιών στην μάθηση. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να έχουν διαφορετικές αφετηρίες που προκύπτουν άλλοτε από περιβαλλοντικούς και άλλοτε από νευροβιολογικούς λόγους. Παρακάτω εξετάζονται κάποιες από τις πιο συχνές κατηγορίες στις οποίες οφείλονται οι διάφορες Μαθησιακές Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τόσο στην πρωτοσχολική εκπαίδευση όσο και κατά την φοίτησή τους στο Δημοτικό σχολείο. Αναφέρονται ενδεικτικά κάποια βασικά χαρακτηριστικά των κατηγοριών αυτών για να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό στην ανίχνευση των Μαθησιακών Δυσκολιών και τέλος δίδονται ενδεικτικές δραστηριότητες εκπαιδευτικής παρέμβασης για κάθε κατηγορία που εξετάστηκε.

Ηλεκτρονικό Περιοδικό: 24 Γράμματα

Τα "24γράμματα" είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Πέρα από την αρθρογραφία που κυμαίνεται στις προαναφερθείσες θεματικές, τα "24 γράμματα" παραθέτουν 1100 αξιολογημένους ιστότοπους απο τον παγκόσμιο ιστό [α. Περί Ιστορίας γενικά, β. Αρχαία Ελληνική, Λατινική και Βυζαντινή Λογοτεχνία, γ. Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία, δ. Λεξικά, ε. Μουσεία, στ. Γραμματοσειρές – Μηχανές αναζήτησης, ζ. Πανεπιστήμια, ιδρύματα, υπηρεσίες, η. Ενημέρωση online (Εφημεριδες – Ραδιόφωνο – Μουσεία)]
Ανανεώνεται κάθε Δευτέρα και είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.

Όταν το Θέατρο συναντά τη νοηματική γλώσσα.


Διαβάστε σχετικά με τη διερμηνεία θεάτρου σε νοηματική γλώσσα εδώ.

Θεσσαλονίκη- Μέσα από παιχνίδια, προνήπια δημοτικών παιδικών σταθμών θα «εκπαιδεύονται» στην οικολογική μετακίνηση

Μέσα από παζλ, ερωτήσεις σωστού ή λάθους, θεατρικές παραστάσεις και παραμύθια με οπτικοακουστικό υλικό, θα «εκπαιδεύονται» τα προνήπια 14 δημοτικών παιδικών σταθμών των δήμων Θέρμης, Καλαμαριάς, Μίκρας και Πεύκων, στη Θεσσαλονίκη, για τους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και την οικολογική μετακίνηση μέσα στην πόλη.

Εννέα ελληνικά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό των Special Οlympics

«Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω, βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!». Αυτός είναι ο όρκος των αθλητών των Special Οlympics, δηλαδή των αγώνων για άτομα με διανοητική αναπηρία, στους οποίους όλοι οι αθλητές καθίστανται νικητές. Στην εφετινή διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και ολοκληρώνεται σήμερα στο στάδιο «Λέγκια» της Βαρσοβίας, η ελληνική αποστολή (το στιγμιότυπο είναι από την τελετή έναρξης των αγώνων στην πολωνική πρωτεύουσα) έχει ήδη κατακτήσει εννέα μετάλλια. ΟΑλέξανδρος Στουπάκηςκέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στην άρση βαρών, ενώ ηΝίκη Ταλαμάγκαήρθε πρώτη στα 100 μ. Στο ίδιο αγώνισμα ηΕυαγγελία Πατσουράκουκατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στα 1.500 μ. την ίδια διάκριση πέτυχε οΕτιέν Κολιαλής. Χάλκινα μετάλλια κέρδισαν επίσης η Χριστίνα Ζώτου στην άρση βαρών και η ελληνική ομάδα στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Πηγή: Βήμα

Εκδηλώσεις στο Βαφοπούλειο

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου για τους μήνες Σεπτέμβριο- Οκτώβριο- ΝΟέμβριο- Δεκέμβριο 2010.

10 tips για ασφαλή υλικά και χρώματα

Όταν επιλέγετε χρώματα και υλικά για να διακοσμήσετε το δωμάτιο του παιδιού σας, μη μένετε μόνο στα πιο όμορφα ή στα πιο οικονομικά. Φροντίστε να είναι ποιοτικά καλά και ασφαλή για την καλύτερη διαμονή του παιδιού σας.