Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη



Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, την κύρια παγκόσμια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση στην επιδημία του διαβήτη. Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία που σχετίζεται με την πάθηση αυτή. Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως , κάτι που θα συνεχιστεί ένα δεν υπάρξει άμεση αντίδραση.

Για την ιστορία, η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη θεσπίστηκε το 1991, ως απάντηση στην κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη παγκοσμίως και επιλέχθηκε η 14η Νοεμβρίου, καθώς είναι η ημερομηνία γεννεθλίων του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, συνέλαβε πρώτος την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Αποσκοπεί στην ένωση της διεθνούς κοινότητας του διαβήτη, προκειμένου να υψώσει μια ισχυρή παγκόσμια φωνή για την ευαισθητοποίηση στο θέμα αυτό.



Αριθμοί: Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Foundation- IDF), 440.000 παιδιά παγκοσμίως πάσχουν από νεανικό διαβήτη και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 70.000 νέα περιστατικά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, πρόβλημα διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν 3.000 Ελληνόπουλα κάτω των 14 ετών, και, όπως προκύπτει, οι νέοι νοσούν συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν.


Μην παραβλέπετε: Συχνοουρία (ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας), έντονη δίψα, ξηροστομία, κόπωση: τα σημάδια αυτά περνούν απαρατήρητα από τους γονείς. Αν όμως το παιδί παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται από ανησυχητική απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη για φαγητό, τότε ο συνηθέστερος ύποπτος είναι ο νεανικός διαβήτης. (Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τους ειδικούς στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο στη Βιέννη).


Πολύ ωραία οργανωμένες πληροφορίες θα βρείτε στις σελίδες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώση Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) Επίσης, ενδιαφέρον υλικό μπορείτε να βρείτε από προηγούμενη ενημερωτική δράση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.