Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Υποστηρίζοντας μαθητές στο Φάσμα του Αυτισμού μέσα στις γενικές τάξεις.

 Μολονότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών συμφωνεί ότι δεν υπάρχουν συνταγές, υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις που είναι εξαιρετικά χρήσιμες όσο αφορά τη διδασκαλία και υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/ αναπηρίες. Οι μαθητές στο Φάσμα του Αυτισμού έχουν μοναδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κοινωνικές δεξιότητες και τρόπους επικοινωνίας και για αυτό το λόγο οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται ιδιαίτερες στρατηγικές για να παρέμβουν σε κάθε ένα τομέα από αυτούς. 

Διαβάστε 10 απλές ιδέες που μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέσα στη γενική τάξη για να διδάξετε αποτελεσματικά και να βοηθήσετε τους μαθητές σας στο Φάσμα του Αυτισμού να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. 

Τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες που θα είχαν 6-20 μήνες μετά, σε όλους τους τομείς, χάρη στα μαθήματα κολύμβησης!

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την ασφάλεια των παιδιών να μαθαίνουν από νωρίς κολύμβηση, ίσως όμως δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο πολύ βοηθούν τα μαθήματα στη συνολική τους ανάπτυξη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Griffith, εξέτασαν 7.000 παιδιά που έκαναν μαθήματα κολύμβησης στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έκαναν μαθήματα κολύμβησης πριν από την ηλικία των 5 ετών, είχαν την εξέλιξη παιδιών που ήταν μεγαλύτερα από την ηλικία τους κατά 6 – 20 μήνες σε όλους τους τομείς!

Κατευθυντήριες γραμμές για εκπαιδευτικούς σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού

Από την Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον διαθέσιμες  οι κατευθυντήριες γραμμές για διδάσκοντες και εκπαιδευτικούς σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης

Σοφία Κωνσταντοπούλου: «Τα παιδιά είναι πλέον πιο ανοιχτόμυαλα»

Η υπεύθυνη διαχείρισης και ανάπτυξης της οργάνωσης Genderhood μιλά στην «Εποχή» για την εμπειρία της από τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούν για την έμφυλη ισότητα στα σχολεία και το ελπιδοφόρο μέλλον που σκιαγραφείται από τα σημερινά παιδιά.

Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιείτε δράσεις έμφυλης ισότητας στο σχολικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων. Πώς πρέπει να προσεγγίζουμε τα παιδιά γι’ αυτά τα ζητήματα, προκειμένου και να κατανοήσουν αυτές τις έννοιες, αλλά και για να καλλιεργήσουν διαφορετικές αντιλήψεις από τις σεξιστικές κυρίαρχες;

Huggy Wuggy: Το λούτρινο αρκουδάκι που αγαπούν τα παιδιά και είναι ο χειρότερος εφιάλτης των μεγάλων

Το Huggy Wuggy αποτελεί το απόλυτο trend στα παιδικά παιχνίδια παγκοσμίως και η εξάπλωση του γίνεται με ρυθμούς φρενίτιδας, προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και ειδικούς.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ και κάρτα Αναπηρίας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 16996/2023 και ολοκληρώνεται η πιλοτική λειτουργία του Ψηφιακού Μητρώου Ατόμων με Αναπηρία και του Υποσυστήματος Κάρτας Αναπηρίας και εκκινεί η παραγωγική λειτουργία τους.

Εκπαιδεύοντας τους τυφλοκωφούς

Από τη Σχολή σκύλων οδηγών Λάρα
Έλεν Κέλερ. Η πιο διάσημη τυφλοκωφή. Με τη βοήθεια της δασκάλας της Άνι Σάλιβαν, έμαθε να διαβάζει και να γράφει, σπούδασε και έγινε ακτιβίστρια. Haben Girma. Η μοναδική τυφλοκωφή που αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Harvard. Για τους ανθρώπους αυτούς που εκτός από απώλεια όρασης παρουσιάζουν και απώλεια ακοής, μιλήσαμε με την εργοθεραπεύτρια Γεωργία Παππά, αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλοκωφών, Γονέων και Κηδεμόνων τυφλοκωφών και φίλων «Το Ηλιοτρόπιο». Όπως μας είπε, είναι η μοναδική οργάνωση στην χώρα μας με στόχο την αναγνώριση της τυφλοκώφωσης ως ανεξάρτητης αναπηρίας. Η ίδια μας ανέλυσε τον πλούτο στις μεθόδους επικοινωνίας που διαθέτουν και την έλλειψη υπηρεσιών που απευθύνονται σε αυτούς.

Τα πρώτα αυτο-αναπτυσσόμενα βιοηλεκτρονικά μέσα στον εγκέφαλο δημιούργησαν ερευνητές στη Σουηδία

Τα σύνορα ανάμεσα στη βιολογία και στην τεχνολογία γίνονται όλο και πιο ασαφή, κάτι που, μεταξύ άλλων, ανοίγει νέες δυνατότητες στο πεδίο της βιοϊατρικής. Ερευνητές στη Σουηδία, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, βρήκαν έναν καινοτόμο τρόπο να αναπτύσσουν ηλεκτρόδια μέσα στους ίδιους τους ζωντανούς ιστούς. Το επίτευγμα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία βιοηλεκτρονικών κυκλωμάτων πλήρως ενσωματωμένων στον εγκέφαλο των ανθρώπων, στο νευρικό σύστημα και σε άλλα σημεία του σώματος.

Βιβλίο «μαθαίνει» ελληνικά στους κρατούμενους για την κάλυψη των αναγκών τους

Πώς ζητάει ένας κρατούμενος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις φυλακές; Με ποιο τρόπο μπορεί να διεκδικήσει ο έγκλειστος τα δικαιώματα του; Πώς αιτείται την αλλαγή θαλάμου για λόγους ασφαλείας;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που ένας κρατούμενος θα κληθεί να απαντήσει μαθαίνοντας παράλληλα την ελληνική γλώσσα στα εκπαιδευτικά κέντρα των φυλακών. Εργαλείο σε αυτή τη διδακτική προσπάθεια αναμένεται να αποτελέσει το βιβλίο “ΖΗΤώ” που παρουσιάστηκε στις αρχές  Φεβρουαρίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Σχολεία Μαρασλείου: Συμφωνία – σταθμός μεταξύ δήμου Αθηναίων και ΕΚΠΑ μετά από 25 χρόνια

Συμφωνία-σταθμός επετεύχθη, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, σχετικά με τα σχολεία του Μαρασλείου, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, όπου ένα από τα ιστορικότερα σχολικά συγκροτήματα της χώρας, αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στον δήμο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η διαμάχη, η οποία οδηγήθηκε στα δικαστήρια, επιλύθηκε με τη συμφωνία του δήμου Αθηναίων και του ΕΚΠΑ, ικανοποιώντας με ουσιαστικό τρόπο ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.