Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Προσαρμογή στις κουλτούρες: η κουλτούρα των κοινοτήτων μας και η κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

Πρόσφατα ζητήθηκε η άποψή μου σε ένα σχολείο όπου η μητέρα έθεσε μια ερώτηση σχετικά με τον πανέξυπνο γιο της με Σύνδρομο Asperger που πήγαινε στο γυμνάσιο. 

«Γιατί ο γιος μου πρέπει να αλλάξει την κοινωνική του συμπεριφορά εφόσον αντιπροσωπεύει τη δική του κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος;» Επιπλέον, ο γονιός ρωτούσε γιατί η αντιμετώπιση δεν εστίαζε στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούσαν στην ατομικότητα του γιου του. Αυτή η ερώτηση συχνά διατυπώνεται από εφήβους και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και τους γονείς τους. Ο κάθε ένας έχει την προσωπική του άποψη επί του θέματος. 

Γιατί, καλή μου LEGO;

The Washington Times via New York Times
Για την "κοριτσίστικη" σειρά παιχνιδιών που σχεδίαζε να κυκλοφορήσει και τελικά κυκλοφόρησε η εταιρία LEGO σάς είχαμε ενημερώσει τον Δεκέμβριο του 2011. Πολλά γράφτηκαν σχετικά με την πολιτική ορθότητα και τα στερεότυπα που προωθεί η εν λόγω σειρά παιχνιδιών (χρώματα, χαρακτήρες κλπ). Αρκετοί γνωρίζουν ότι η εν λόγω εταιρία απέρριψε τη συγκεκριμένη σειρά με τις πρώτες γυναίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή πρόβαλε πολιτικά σύμβολα, κάτι που είναι αντίθετο στους κανονισμούς της (προφανώς, ο Αβραάμ Λίνκολν δεν είχε σχέση με την πολιτική, αλλά ήταν κάτι άλλο που εμείς αγνοούμε). Κι εκεί που πιστεύαμε ότι χειρότερα δεν γίνεται, ήρθε πάλι η "αγαπημένη" μας εταιρία να μας διαψεύσει.

Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός (bullying); Ο ορισμός, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και οι διαφορετικές μορφές του

Τα τελευταία γεγονότα καθιστούν ακόμα πιο σαφές ότι αν και ο σχολικός εκφοβισμός (Σ.Ε) ή αλλιώς bullying δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Έρευνες σε ενήλικο πληθυσμό αποκαλύπτουν ότι πολλοί φαίνεται να είναι αυτοί που έχουν βιώσει ως παιδιά μια «φανερή» ή «κρυφή» μορφή θυματοποίησης, για μία ή περισσότερες φορές, ενώ κάποιοι άλλοι υπήρξαν ως «παρατηρητές» εκφοβιστικών ενεργειών στο σχολείο. Αύξηση των κρουσμάτων βίας παρατηρείται όλο και σε περισσότερα σχολεία, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα ανάμεσα στους δασκάλους, τους γονείς και τα παιδιά. Η Χριστίνα Πατίτσα, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Ψυχολόγος (MA), μας δίνει τον ορισμό του Bullying, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχει και τις μορφές που μπορεί να πάρει.

Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης για τα παιδιά

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) αποτελεί ευκαιρία να υπογραμμίσουμε την αξία που έχει για ολόκληρο τον πλανήτη Γη το πολύτιμο αυτό υγρό. Κάθε διάσταση της ζωής μας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάγκη για νερό και τη χρήση του: περιβάλλον, γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία, αστικοποίηση, υγεία, σε επίπεδο συλλογικό και εξατομικευμένο. Το νερό ισοδυναμεί ουσιαστικά με την ίδια τη ζωή. 

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα -Τι θα γίνει με την αναπλήρωση μαθημάτων από καταλήψεις

Οι διακοπές του Πάσχα για τα σχολεία αρχίζουν από τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2015. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015. Μετά τις διακοπές, τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015. 

Το bullying ξεκινά από το νηπιαγωγείο

«Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει το ένα με το άλλο. Δεν καταλαβαίνω τι με ρωτάτε». Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Πλαγιάς Λέσβου, όπου στα τέλη Ιανουαρίου, μαθητές «κρέμασαν» έναν 9χρονο συμμαθητή τους από την μπασκέτα με αποτέλεσμα να πέσει και να σπάσει το χέρι του, ήταν κατηγορηματικός προχθές στο τηλέφωνο: «Εδώ είχαμε ένα ατύχημα. Ο,τι έγινε στα Ιωάννινα είναι άλλο πράγμα».

Eχω μωρό ή παιδί, μπορώ να πάρω σκύλο;

Eχω μωρό ή παιδί, μπορώ να πάρω σκύλο;
Αναμφίβολα, η απόκτηση ενός σκύλου δεν πρέπει να αποτελεί βεβιασμένη κίνηση αλλά αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και απόφασης. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες πως ο σκύλος έχει αρκετές ανάγκες, και δεν μπορούμε να το παραμελούμε. Πρέπει, λοιπόν, να αφιερώνουμε χρόνο από την καθημερινότητά μας για να το βγάζουμε βόλτα, να το φροντίζουμε και να ακολουθούμε όλους τους κανόνες υγιεινής. Επιπλέον, πρέπει να επισκεπτόμαστε τακτικά τον κτηνίατρο, είτε ο σκύλος είναι απόλυτα υγιής και πρέπει απλώς να του κάνουμε τα τυπικά τσεκάπ, είτε είναι άρρωστος, για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Συνεπώς ο νεοφερμένος σκύλος απαιτεί αρκετό χρόνο, έχει ανάγκη από πολλή αγάπη και στοργή, είναι δέσμευση και βέβαια αποτελεί επιπλέον έξοδο.

Εκστρατεία για την χρησιμότητα και ασφάλεια των παιδικών εμβολίων

Το έλλειμμα ενημέρωσης που επικρατεί σχετικά με την αναγκαιότητα και την ασφάλεια των εμβολιασμών στα παιδιά επιχειρεί να καλύψει η ενημερωτική εκστρατεία «Ενημερώσου…είναι μεταδοτικό» της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Το πρόγραμμα ενημέρωσης απευθύνεται σε γονείς και Παιδιάτρους και στόχο έχει την παροχή έγκυρης πληροφόρησης για την επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα. 

Δίνουμε 670 εκατ. ευρώ το χρόνο σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα

Η δωρεάν Παιδεία φαίνεται πως συνεχίζει να μην είναι και τόσο δωρεάν, καθώς έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) καταδεικνύει ότι οι μισοί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου δέχονται εξωσχολική στήριξη, με τις οικογένειες τους να διοχετεύουν συνολικά 670 εκατ. ευρώ ετησίως σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου και δείτε τα σχετικά διαγράμματα στο TVXS απ' όπου και το παραπάνω απόσπασμα.